Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο τραπέζι και «απειλές» για πρόωρες εκλογές

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίστηκε η έντονη αντιπαράθεση στη Μεγάλη Βρετανία για τους όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ, κατά την προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το νομοσχέδιο για το εμπόριο μετά το Brexit, με την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να φέρεται - σύμφωνα με τις εφημερίδες «The Times» και «The Guardian» - να απείλησε τους Συντηρητικούς βουλευτές της ότι θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, αν «τορπιλίσουν» το σχέδιό της για το Brexit.

Μια ομάδα του κόμματός της, που υπερασπίζονται τις στενές σχέσεις με την ΕΕ, κατέθεσε τροπολογία με την οποία ήθελαν να υποχρεώσουν τη Βρετανία να διαπραγματευτεί μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, σε περίπτωση που μέχρι το Γενάρη του 2019 δεν έχει συμφωνηθεί χώρος ελεύθερων συναλλαγών με τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση Μέι έχει απορρίψει κατηγορηματικά μια τελωνειακή ένωση και μια ενιαία αγορά με την ΕΕ. Τελικά η τροπολογία απορρίφθηκε με ισχνή πλειοψηφία (307 κατά, 301 υπέρ).

Ενδεικτικό των σύνθετων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων στη Βρετανία είναι ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών «κρατήθηκε» χάρη στις 4 ψήφους από βουλευτές του Εργατικού Κόμματος - ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και υποστηρικτές ενός «σκληρού» Brexit - ενώ 12 βουλευτές των Συντηρητικών υπερψήφισαν την τροπολογία παρά τις προειδοποιήσεις της Μέι λίγα λεπτά πριν.

Το νομοσχέδιο που πέρασε προχτές στο βρετανικό Κοινοβούλιο μετατρέπει τις περίπου 40 εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών σε διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκινάει σήμερα διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι η κυβέρνησή της θα αποφύγει μετά το Brexit τα «σκληρά» σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της ΕΕ. «Ανυπομονώ να ακούσω απόψεις των επιχειρήσεων στα σύνορα μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ», δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός (Εργατικός) της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, που υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, επανέφερε την πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αφού το Κοινοβούλιο έχει "παραλύσει" και δεν ξέρει ποιον δρόμο να ακολουθήσει, η μοναδική διέξοδος είναι να αποταθούμε στο λαό», είπε. Χαρακτήρισε το σχέδιο της Μέι για ένα «ήπιο» Brexit «νερόβραστο», «ημιτελές», «μισό μέσα στην ΕΕ, μισό έξω» - μια άποψη που πολλοί ασπάζονται - και εκτίμησε ότι πιθανότατα θα απορριφθεί από τις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ