Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ηλέκτρα» και «Θεσμοφοριάζουσες» στην Επίδαυρο

Την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιούλη θα ανέβει στην Επίδαυρο η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Η «Ηλέκτρα», έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή, που γράφτηκε πιθανότατα το 412 ή το 411 π.Χ., δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: Την εκδίκηση για το φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Η Ηλέκτρα, κεντρική μορφή του δράματος, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της και παρακαλεί τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, αναπτερώνει τον πόθο της για εκδίκηση και δρομολογεί το έργο της τιμωρίας, που θα κορυφωθεί με την πράξη της μητροκτονίας. Το δράμα του Σοφοκλή εστιάζεται στο πρόσωπο της Ηλέκτρας και όχι στα ηθικά ζητήματα που επισύρει η πράξη της μητροκτονίας. Η εκδίκηση είναι συνειδητή επιλογή των ηρώων και όχι πράξη επιβεβλημένη από τους θεούς.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Θ. Παπακωνσταντίνου: «Γραμμένη στη σκιά του Πελοποννησιακού Πολέμου, η "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή είναι από τα πιο "άγρια" έργα του ποιητή. Από την πρώτη κιόλας σκηνή της επιστροφής του μητροκτόνου Ορέστη έως και τις επινίκιες ιαχές του χορού στην τελευταία, υπάρχει ένας διαρκής διάλογος μεταξύ σκότους και φωτός. Μια μάχη αντιθέσεων με κεντρικό θέμα τη δίκη: Τη διαταραγμένη ισορροπία και την αποκατάστασή της».

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνικά - κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού. Μουσική: Δημήτρης Σκύλλας. Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη.

Παίζουν οι: Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χρήστος Λούλης, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά.

Την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28/7 θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος, γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν τη μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να τον τιμωρήσουν, επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπίσει. Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο Μνησίλοχος.

Στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης Β. Θεοδωρόπουλος καταλήγει ότι πρόκειται για ένα έργο «για την κρίση αξιών, τη φύση και τον νόμο. Και πάνω απ' όλα ένα έργο που, με όπλο το θέατρο και το χιούμορ, δίνει άπειρες δυνατότητες στον ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει ως πολιτικό ον στη σκηνή της κωμωδίας».

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας. Μουσική: Νίκος Κυπουργός. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης.

Παίζουν οι: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Χρυσοστόμου, Ελένη Ουζουνίδου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ