Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Αύριο η πρεμιέρα για τον «Οιδίποδα»

© did by graham

Αύριο Πέμπτη 19 Ιούλη και την Παρασκευή 20 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, στις 21.30, η καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας«ΟΙΔΙΠΟΥΣ. Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες», σε σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένου Σταύρου Σ. Τσακίρη. Θα ακολουθήσει περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας. Ακόμα, έως την Παρασκευή 20 Ιούλη (ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10.30 π.μ. έως τις 11.30 μ.μ.) στην πλατεία Αγίου Γεωργίου θα εκτίθενται τα έργα των πολιτών της Πάτρας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να αποδώσουν με τη δική τους ματιά την τραγική ιστορία του Οιδίποδα.

Μέσα από την παράσταση εξιστορείται ένας από τους αρχαιότερους μύθους, αυτός των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές. Ενας μύθος ο οποίος «ξεκινά» από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της Σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνίκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και «καταλήγει» με το τέλος του Οιδίποδα.

Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα: Των τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

Εντεκα μόνο ηθοποιοί πάνω στη σκηνή, με απλά μέσα, αφηγούνται την περιπέτεια του μύθου του Οιδίποδα. Η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά και πτυχές του μύθου - στιγμές που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας, και εξιστορούνται μόνο από τους αγγελιοφόρους ή τον χορό.

Την ομάδα των ερμηνευτών που καλούνται να ζωντανέψουν αυτό το εγχείρημα απαρτίζουν σπουδαίοι ηθοποιοί της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Στο ρόλο της Ιοκάστης η Μαρία Κίτσου, Οιδίποδας ο Δημήτρης Λάλος, Κρέων ο Γεράσιμος Γεννατάς, Αντιγόνη η Λένα Δροσάκη, Ετεοκλής ο Γιώργος Παπαπαύλου, Πολυνείκης ο Μάνος Καρατζογιάννης, ενώ σε άλλους ρόλους οι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, καθώς και οι Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι. Στο ρόλο του Οιδίποδα στην τελευταία του ηλικία αλλά και του γενάρχη Κάδμου ο Τάκης Χρυσικάκος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org