Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζονται οι ξεναγήσεις γνωριμίας με τα Προπύλαια

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει το «σπίτι» του στο ευρύτερο κοινό και το καλεί να γνωρίσει από κοντά τα Προπύλαια, έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους μνήμης της πρωτεύουσας. Μέρος της Αθηναϊκής Τριλογίας, του πιο γνωστού και σημαντικού συμπλέγματος νεοκλασικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης, το κτίριο των Προπυλαίων θεμελιώθηκε το 1839, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν. Οι αίθουσές του αποτέλεσαν χώρους εκπαίδευσης, συναναστροφής, διαμαρτυρίας και στη γεωγραφία της πόλης αποτέλεσε τον κατεξοχήν τόπο κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων.

Η διακόσμηση του κτιρίου, με πλέον χαρακτηριστική την τοιχογραφία στην εσωτερική πρόσοψη των Προπυλαίων, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εικονογραφικά προγράμματα του ελληνικού 19ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική υπηρέτησαν ένα αφηγηματικό πλαίσιο που συνέδεε στενά τις περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, ενώ το γλυπτό πρόγραμμά του επικεντρώθηκε στην πρόσφατη Ιστορία (ανδριάντες, στήλες πεσόντων, έργα Ελλήνων γλυπτών).

Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν τη γνωριμία με την Αθηναϊκή Τριλογία και την επίσκεψη στο κτίριο των Προπυλαίων. Η διάρκειά τους είναι περίπου 60' και θα γίνουν από τους ιστορικούς Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

  • Ξεναγήσεις στην ελληνική γλώσσα: Κάθε Τετάρτη (18/7, 25/7, 1/8) στις 5 μ.μ. Αντίστοιχα τις Πέμπτες την ίδια ώρα γίνονται ξεναγήσεις στα Αγγλικά.

Για τις ξεναγήσεις υπάρχει συμβολικό τίμημα 2 ευρώ για ενηλίκους και 1 ευρώ για ανηλίκους και ειδικές κατηγορίες (περιλαμβάνεται ειδικό ενημερωτικό υλικό). Κράτηση θέσεων πραγματοποιείται στην ειδική σελίδα του ΕΚΠΑ: http://visit.uoa.gr/

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεναγήσεις γνωριμίας με το κτίριο των Προπυλαίων(11/7/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org