Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΗ - ΠΜΣ
Δρώμενο για τη Σύμβαση μπροστά στο Ηρώδειο

Συνεχίζονται οι δράσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα θέατρα των μεγάλων επιχειρηματιών. Την Τετάρτη 11 Ιούλη, ηθοποιοί και μουσικοί πραγματοποίησαν ένα πολύ ιδιαίτερο δρώμενο έξω από το Ηρώδειο. Ενα μεγάλο λευκό πανό, που πάνω του μια χορεύτρια γράφει: «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ». Στη συνέχεια, ένας - ένας, τόσο οι εργαζόμενοι στο χώρο του θεάτρου όσο και κόσμος που παρευρισκόταν για να παρακολουθήσει την παράσταση, ακόμα και τουρίστες έγραψαν πάνω στο πανό, στέλνοντας και με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη και στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα του ΣΕΗ και του ΠΜΣ. Η αγωνιστική δράση έγινε πριν από την παράσταση «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια και παραγωγή Μάρκου Τάγαρη και ΣΙΑ ΕΕ.

Τα δύο Σωματεία αναφέρουν ότι αυτή «η αγωνιστική δράση εντάσσεται στις κινητοποιήσεις που γίνονται μετά την άρνηση των θεατρικών επιχειρηματιών να έρθουν στη διαπραγμάτευση για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αν σκεφτεί κανείς ότι οι παραστάσεις που εντάσσονται στο Φεστιβάλ Αθηνών, όπως η συγκεκριμένη, δεν έχουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, ως όρο και προϋπόθεση την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Εννέα μήνες τώρα παλεύουμε για ένα θέατρο που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα να ζούμε από την τέχνη μας, ώστε να μπορούμε με τη σειρά μας να την εξελίσσουμε και να αναδεικνύουμε τον ουσιαστικό της ρόλο στην κοινωνία. Αυτό το περιεχόμενο έχει για εμάς η μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Μάχη για τη ζωή και την τέχνη μας.

Στη χτεσινή μας κινητοποίηση η ρυθμική αφήγηση αυτού που βιώνουμε στο θέατρο καθοδηγούσε τις χορευτικές κινήσεις και τα κόκκινα αποφασισμένα γράμματα που σχηματίστηκαν μπροστά από την είσοδο: Συλλογική Σύμβαση. Δίπλα σε αυτά τα αποφασισμένα κόκκινα γράμματα ζητήσαμε από το κοινό να εκφράσει τη στήριξή του. Δεκάδες οι υπογραφές και οι ευχές... εκατοντάδες οι φωνές και τα χαμόγελα που μας παρακινούσαν να συνεχίσουμε. Η συγκινητική ανταπόκριση μας δίνει ακόμα μεγαλύτερο κουράγιο, θάρρος και αισιοδοξία. Ευχαριστούμε πολύ. Συνεχίζουμε!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org