Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Η πάλη των κομμουνιστών στην «καρδιά» της Νότιας Αμερικής

Αποψη της πρωτεύουσας Ασουνσιόν
Αποψη της πρωτεύουσας Ασουνσιόν
Η Παραγουάη «είναι ένα νησί περιτριγυρισμένο από στεριά», είχε πει κάποτε ο γνωστότερος συγγραφέας αυτής της χώρας, Αουγκούστο Ρόα Μπάστος, περιγράφοντας τη χώρα του για τον ΟΗΕ.

Εκεί, στην «καρδιά» της Νότιας Αμερικής, όπως επίσης αποκαλούν την Παραγουάη, βρέθηκε στα τέλη του Ιούνη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μετά από πρόσκληση του Παραγουανού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΠΚΚ), αποτελούμενη από τους Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και Λευτέρη Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Το ΠΚΚ, με τις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου του, πριν δύο χρόνια, «έβαλε ρότα» για ενίσχυση της αυτοτελούς ιδεολογικοπολιτικής δράσης του, αποχώρησε από το λεγόμενο «Ευρύ Μέτωπο» («Φρέντε Γκουασού»), που ακολουθεί γραμμή σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, αποφάσισε να δώσει βάρος στην ενίσχυση των δεσμών του με την εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ συζητά και τα ζητήματα της σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής στη χώρα και στο διεθνές κίνημα.

Στο πλαίσιο αυτό, επέλεξε να φιλοξενήσει μερικές μέρες στην Ασουνσιόν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, η οποία είχε συναντήσεις με την ηγεσία του ΠΚΚ, επαφές με το Τμήμα Διεθνών, την Εργατική Επιτροπή και οργανώσεις του ΠΚΚ, συναντήθηκε με εκπροσώπους συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων στην Παραγουάη, ενώ μίλησε και σε εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις και την πάλη του ΚΚΕ στην Ελλάδα και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα για μια επαναστατική στρατηγική.

Λίγα λόγια για την Παραγουάη

Η Παραγουάη βρίσκεται στη Νότια Αμερική και είναι μια χώρα χωρίς θαλάσσια σύνορα, με έκταση 406.752 τ.χλμ., δηλαδή 3 φορές μεγαλύτερη σε έκταση από τη χώρα μας, αλλά με μόλις 7 εκατομμύρια κατοίκους. Ο λαός της βιώνει με δραματικό τρόπο - όπως άλλωστε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής - τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, την έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας κ.ο.κ. Η κατάσταση της φτώχειας επηρεάζει 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 1,2 εκατ. βρίσκονται σε αστικές περιοχές. Μόνο στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, πάνω από το 10% των κατοίκων μένουν σε παράγκες. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χώρας είναι το γεγονός ότι επιβίωσε και χρησιμοποιείται ευρέως (από το 90% του πληθυσμού) η διάλεκτος των ιθαγενών, Γκουαρανί, η οποία είναι επίσημη γλώσσα μαζί με τα Ισπανικά. Είναι ένα στοιχείο που ξεχωρίζει τη χώρα από τις υπόλοιπες της Λατινικής Αμερικής. Η επιβίωση του ιθαγενούς πληθυσμού και του πολιτισμού του σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι η Παραγουάη, παρότι ήταν η δεύτερη σημαντικότερη κτήση των Ισπανών στη Νότια Αμερική, δεν συγκέντρωσε την προσοχή τους, καθώς δεν βρέθηκε εκεί χρυσός ή άλλα πολύτιμα μέταλλα. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή της έπαιξε και ο πόλεμος του 1864 - 1870 ενάντια σε Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη που αποδεκάτισε τον πληθυσμό και σχεδόν εκμηδένισε τον ανδρικό πληθυσμό. Αναφέρεται ότι στη λήξη του είχαν επιβιώσει μόλις 28.000 ενήλικες Ισπανοί (λευκοί) άρρενες. Το 1935 - 1938 ενεπλάκη σε άλλον έναν σημαντικό πόλεμο στην περιοχή, ενάντια στη Βολιβία, τον οποίο κέρδισε.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των μελών και φίλων του Παραγουανού ΚΚ στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ασουνσιόν, στην αίθουσα της παλιάς Γερουσίας, για την εμπειρία και τις θέσεις του ΚΚΕ
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των μελών και φίλων του Παραγουανού ΚΚ στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ασουνσιόν, στην αίθουσα της παλιάς Γερουσίας, για την εμπειρία και τις θέσεις του ΚΚΕ
Να σημειωθεί ότι το ΠΚΚ είχε πάρει θέση ενάντια στον πόλεμο, που διεξαγόταν για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της περιοχής, και διεξήγαγε μαζική αντιπολεμική δράση στο μέτωπο. Η Παραγουάη είναι η χώρα με τη μακροβιότερη ιστορία δικτατορικών καθεστώτων στην ήπειρο, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Η δικτατορία του Αλφρέδο Στρέσνερ διήρκεσε 35 συνεχόμενα έτη, από το 1954 έως το 1989. Δολοφονίες, βασανιστήρια, εξαφανίσεις πολιτικών αντιπάλων, ήταν τα «εργαλεία» της χούντας. Το ΠΚΚ εκείνη την περίοδο είχε μεγάλες απώλειες. Μεταξύ των εξαφανισμένων ήταν τρεις Γενικοί Γραμματείς του, καθώς και ένας Γραμματέας της ΚΝ Παραγουάης. Το ΠΚΚ αναγνωρίζεται από ευρύτερα τμήματα του λαού ως το κόμμα των θυσιών στην πάλη ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία.

Η οικονομία της Παραγουάης βασίζεται στην εξαγωγή πρώτων υλών, κυρίως σόγιας (6ος μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στον κόσμο) και βοδινού κρέατος, που αποτελούν το 20% του ΑΕΠ, αλλά μόνο το 2% των φορολογικών εσόδων. Οσον αφορά τη γη, που είναι κεντρικό στοιχείο της οικονομίας της Παραγουάης για τη συσσώρευση κεφαλαίων, η κατανομή της είναι από τις πιο άνισες στον κόσμο: Το 5% των ανθρώπων συγκεντρώνει στα χέρια του το 90% της γης. Η οικονομία της χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο «άτυπο» τομέα και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων στην πρωτογενή παραγωγή στη Νότια Αμερική, με σημαντικό κομμάτι αγροτών που παράγουν για αυτοκατανάλωση. Ωστόσο, υπολογίζεται πως 300 χιλιάδες είναι οι άκληροι εργάτες γης. Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αυξανόμενη διείσδυση κεφαλαίων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, όπως και μετεγκαταστάσεων επιχειρήσεων από τις προαναφερθείσες χώρες στα νότια της Παραγουάης, αξιοποιώντας το φτηνό εργατικό δυναμικό και σημαντικά κίνητρα που δίνει το παραγουανό κράτος (μονοψήφια φορολογία, φτηνό ρεύμα κ.λπ.). Σημαντικό ρόλο στην οικονομία παίζουν τα τρία μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, εκ των οποίων τα δύο είναι συνεκμεταλλεύσεις με Αργεντινή και Βραζιλία, που παράγουν όλο το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται η χώρα. Είναι περιοχή με σημαντικό ενεργειακό δυναμικό και αποθέματα πόσιμου νερού. Γι' αυτούς τους λόγους, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο των ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία) όσο και των ΗΠΑ. Στη χώρα υπάρχει και - ανεπίσημη - στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, με πρόσχημα την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μαζί με αντιπροσωπεία του ΚΚ Αργεντινής, μέσα στο κελί του συντρόφου Ρουμπέν Βιγιάλμπα, μέλους του ΠΚΚ, που καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλακή και κρατείται στις φυλακές Τακουμπού
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μαζί με αντιπροσωπεία του ΚΚ Αργεντινής, μέσα στο κελί του συντρόφου Ρουμπέν Βιγιάλμπα, μέλους του ΠΚΚ, που καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλακή και κρατείται στις φυλακές Τακουμπού
Τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές κέρδισε ο Μάριο Αμπντο Μπενίτες ή «Μαρίτο», εκπρόσωπος του δεξιού κόμματος «Κολοράντο», του οποίου ο πατέρας ήταν μακρινός εξάδελφος και ιδιαίτερος γραμματέας του δικτάτορα Στρέσνερ. Να σημειωθεί πως η Παραγουάη ήταν η πρώτη χώρα που ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και ανακοίνωσε τη μεταφορά στην Ιερουσαλήμ της πρεσβείας της στο Ισραήλ.

Για το Παραγουανό ΚΚ

Ιδρύθηκε στις 19 Φλεβάρη 1928 και είχε ιδιαίτερη συμβολή στους μαζικούς εργατικούς και αγροτικούς αγώνες που ξέσπασαν στη χώρα τη δεκαετία του 1940. Το ΠΚΚ μπόρεσε να δράσει νόμιμα για περίπου 6 μήνες, από το 1946 μέχρι το Μάρτη του 1947, όταν στη χώρα ξεσπά εμφύλια σύγκρουση, στην οποία τελικά ηττώνται οι δημοκρατικές δυνάμεις, τις οποίες στήριζε το ΠΚΚ. Στα χρόνια των διώξεων που ακολουθούν, το ΠΚΚ διεξάγει ένοπλη πάλη και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του στην παρανομία, εν μέσω άγριας καταστολής, ιδιαίτερα την περίοδο μετά το 1954, όταν οι αντιδραστικές αστικές δυνάμεις, για να θωρακίσουν την εξουσία τους, προχωρούν σε στρατιωτικό πραξικόπημα. Το ΠΚΚ τίθεται στην πρώτη γραμμή της αντιδικτατορικής δράσης και στη δεκαετία του '70 η ηγεσία του συλλαμβάνεται, όταν επεδίωξε να έρθει παράνομα στη χώρα για να οργανώσει από κοντά τη λαϊκή πάλη. Ουσιαστικά νόμιμη δράση γνωρίζει μετά την πτώση της δικτατορίας το 1989.

Τιμητική πλακέτα που έδωσε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το Παραγουανό ΚΚ, στην οποία σημειώνονται τα εξής: «Το Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα ευχαριστεί την πρώτη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε την Παραγουάη, στο πλαίσιο του προλεταριακού διεθνισμού και των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των κομμάτων μας. Για την ενότητα των επαναστατικών οργανώσεων, την επεξεργασία μιας κοινής στρατηγικής. Σοσιαλισμός σημαίνει, ζωή, ψωμί και ειρήνη! Ιούνης 2018»
Τιμητική πλακέτα που έδωσε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το Παραγουανό ΚΚ, στην οποία σημειώνονται τα εξής: «Το Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα ευχαριστεί την πρώτη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε την Παραγουάη, στο πλαίσιο του προλεταριακού διεθνισμού και των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των κομμάτων μας. Για την ενότητα των επαναστατικών οργανώσεων, την επεξεργασία μιας κοινής στρατηγικής. Σοσιαλισμός σημαίνει, ζωή, ψωμί και ειρήνη! Ιούνης 2018»
Πριν δύο χρόνια (19 - 21 Φλεβάρη 2016), το ΠΚΚ πραγματοποίησε το 8ο Συνέδριό του με σύνθημα «Ο σοσιαλισμός είναι ζωή, ψωμί και ειρήνη». Εκεί επικύρωσε την απόφαση να αποχωρήσει από το «Μέτωπο Γκουασού» και να δώσει προτεραιότητα στην κομματική οικοδόμηση, στο εργατικό κίνημα και στα άλλα λαϊκά κινήματα. Οι αποφάσεις αυτές οδήγησαν στην αποχώρηση 12 στελεχών του, που αποφάσισαν την ενσωμάτωσή τους στο «Ευρύ Μέτωπο», κατηγορώντας το ΠΚΚ για «σεχταρισμό», την προσφιλή άλλωστε κατηγορία που ο οπορτουνισμός αποδίδει στα ΚΚ τα οποία δεν παραιτούνται από τις αρχές τους και την ιστορική αποστολή τους. Το ΠΚΚ έχει συγκροτήσει την «Ταξική Συνδικαλιστική Δράση» και αυτήν την περίοδο προβάλλει την ανάγκη της απόκρουσης των σχεδίων της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και στο πλιάτσικο των αποθεματικών της. Επίσης, παλεύει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης ρεύματος, που έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι κομμουνιστές της Παραγουάης, «ο οικονομικός αγώνας, όσο σημαντικός κι αν είναι, δεν είναι αρκετός, δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτόν, αλλά πρέπει να επιδιώξουμε η εργατική τάξη να βάλει το ζήτημα της δικής της εξουσίας. Να δουλέψουμε για να μπει η εργατική εξουσία στην καρδιά και στο νου των εργαζομένων».

Το ΠΚΚ συμμετέχει με άλλες κοινωνικές δυνάμεις στο «Δημοκρατικό Λαϊκό Κογκρέσο», μετωπική οργάνωση την οποία θεωρεί στρατηγική συμμαχία στον αγώνα για την εργατική εξουσία. Σ' αυτήν συμμετέχουν ορισμένες μαζικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, όπως η «Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών» και η «Ομοσπονδία Ιθαγενών Αγροτισσών», καθώς και δύο πολιτικά κόμματα με κομμουνιστικές αναφορές, το «Κόμμα για τη Νέα Παραγουάη» και το «Επαναστατικό Κίνημα από τα Κάτω».

Συμπερασματικά, το ΠΚΚ είναι ένα κόμμα που βγήκε χτυπημένο από την αστική αντίδραση, έδωσε πρόσφατη μάχη με δυνάμεις του οπορτουνισμού και κάνει προσπάθειες να αξιοποιήσει την πείρα του και να προχωρήσει μπροστά, μέσα από μεγάλες δυσκολίες.

Η παρουσία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Οπως τόνισε ο σ. Νατζίμπ Αμάντο, ΓΓ της ΚΕ του ΠΚΚ, οι κομμουνιστές της Παραγουάης εκτιμούν βαθιά το ΚΚΕ και παρακολουθούν τη δράση και τις επεξεργασίες του για τη σύγχρονη στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Παραγουάη εξυπηρετούσε ακριβώς αυτόν το σκοπό. Στις πολυάριθμες συναντήσεις με τα στελέχη του ΠΚΚ, αλλά και με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επεδίωξε να μεταφέρει την πείρα της πάλης του ΚΚΕ, καθώς και τις εκτιμήσεις του για τις εξελίξεις στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Στην εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, προβλήθηκε 18λεπτο βίντεο για τα 100χρονα του Κόμματος, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρέδωσε στο ΠΚΚ αντίγραφα του «Ριζοσπάστη» από το 1978 και το 1980, που αναφέρονταν στην ηρωική δράση του ΠΚΚ και εξέφραζαν το αίτημα της απελευθέρωσης των κομμουνιστών από τις φυλακές. Επιπλέον, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις που ακολούθησαν, σε μια πλούσια συζήτηση. Να σημειωθεί πως την εκδήλωση παρακολούθησε και αντιπροσωπεία του ΚΚ Αργεντινής και της ΚΝ Αργεντινής, που για το λόγο αυτό ταξίδεψε στην Παραγουάη.

Η υπόθεση Κουρουγουάτι και η «κυβερνώσα αριστερά»

Η υπόθεση Κουρουγουάτι θα μείνει στην Ιστορία ως μία ακόμη υπόθεση που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη λεγόμενη «κυβερνώσα αριστερά». Οπως ήδη αναφέραμε, στην Παραγουάη το μεγαλύτερο μέρος της γης βρίσκεται στα χέρια μεγάλων γαιοκτημόνων. Στις σημερινές συνθήκες, οι σύγχρονοι «λατιφουντιστές» δεν είναι άλλοι από τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με μεγάλη μηχανοποίηση της παραγωγής, που στις συνθήκες της Παραγουάης συνήθως συνδέονται - ή ανήκουν απευθείας - σε βραζιλιάνικες εταιρείες. Τις μέρες που η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ήταν στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, έξω από το Κοινοβούλιο είχαν κατασκηνώσει εκατοντάδες ιθαγενείς που εκδιώχθηκαν από τη γη τους, με διάφορα νομικίστικα επιχειρήματα, για να περάσει αυτή στα χέρια μεγάλων αγροτοκαπιταλιστών.

Από τον Αύγουστο του 2008, στην Προεδρία της Παραγουάης βρισκόταν ο Φερνάντο Λούγκο (πρώην καθολικός ιερωμένος), την εκλογή του οποίου στήριξε ένας συνασπισμός κεντρώων και αριστερών κομμάτων, μεταξύ αυτών και το ΠΚΚ. Η αγροτική μεταρρύθμιση που εξαγγέλθηκε από τον «κόκκινο παπά», όπως αποκαλούν τον Φερνάντο Λούγκο, και η οποία αφορούσε τις λεγόμενες «κακώς παραχωρημένες γαίες», που η χούντα είχε αποδώσει σε μεγάλους επιχειρηματίες (8 εκατομμύρια στρέμματα ή το 20% της εύφορης γης), κινήθηκε με ρυθμούς «χελώνας».

Ετσι, 60 ακτήμονες αγρότες και αγρότισσες, που είχαν συγκεντρωθεί από διάφορες περιοχές της περιφέρειας Κουρουγουάτι τον Ιούνη του 2012, αφού νωρίτερα είχαν καταθέσει αίτημα χρήσης μιας ακαλλιέργητης γης που βρισκόταν κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, την κατέλαβαν. Στις 15 Ιούνη 2012, μία μονάδα 324 πρακτόρων διαφόρων ομάδων υψηλής ετοιμότητας της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων, με βαριά όπλα και ελικόπτερα, διεξήγαγε ένοπλη επιχείρηση «απομάκρυνσης των καταληψιών», μετά από αίτημα του Μπλας Ν. Ρικέλμε, επιχειρηματία και στελέχους του δεξιού κόμματος «Κολοράντο» (του μόνου που λειτουργούσε επί χούντας και το οποίο κυβερνά και στις μέρες μας), ο οποίος είχε καταλάβει παράνομα αυτά τα εδάφη. Η ένοπλη επιχείρηση από αστυνομικές και ειδικές δυνάμεις άφησε συνολικά 17 νεκρούς: 11 αγρότες, από 18 έως 67 ετών, και 6 αστυνομικούς. Πολλά στοιχεία συνηγορούν στο ότι οι 5 από τους 11 αγρότες, πριν δολοφονηθούν, βασανίστηκαν. Οι αγρότες και αγρότισσες που επιβίωσαν από τη σφαγή προσήχθησαν στο σύνολό τους με τις κατηγορίες της «σύστασης εγκληματικής ομάδας», της «κατάληψης ξένου ακινήτου» και της «απόπειρας ανθρωποκτονίας με δόλο». Καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 20 χρόνια, ενώ ο Ρουμπέν Βιγιάλμπα, μέλος του ΠΚΚ, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλακή και σε 5 χρόνια περιοριστικά μέτρα. Η καταδίκη τους στην παρούσα φάση βρίσκεται σε διαδικασία έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο. Για την υπόθεση αυτή βαρύτατες είναι οι ευθύνες της «κυβερνώσας αριστεράς» του Φ. Λούγκο (ο οποίος στις μέρες μας είναι γερουσιαστής και ηγείται του «Ευρέος Μετώπου»), κυρίως των υπουργών Εσωτερικών και Ασφάλειας, καθώς και του ίδιου, που ενώ γνώριζε πως εκτυλίσσεται ένοπλη επίθεση σε βάρος των αγροτών, δεν προέβη σε καμία κίνηση για να τη σταματήσει.

Το κωμικοτραγικό στην υπόθεση είναι πως τα αιματηρά αυτά γεγονότα αξιοποιήθηκαν από το κόμμα «Κολοράντο» και τους συμμάχους του, για την αποπομπή του «αριστερού» Προέδρου από τα καθήκοντά του. Οι χοντρές παρατυπίες στην εκδίκαση της υπόθεσης έχουν δημιουργήσει συνθήκες μεγάλης αγανάκτησης στο λαό της Παραγουάης, αλλά και την κινητοποίηση πολλών διεθνών οργανώσεων που ασχολούνται με τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Οπως εκτιμά το ΠΚΚ, η υπόθεση Κουρουγουάτι ήταν μία έκφραση της ταξικής πάλης δεκαετιών στην Παραγουάη. Μιας πάλης που σημαδεύτηκε από τη διεκδίκηση γης και η οποία, μαζί με τους εργατικούς αγώνες, ήταν κινητήρια δύναμη της κινητοποίησης του λαού της Παραγουάης. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μαζί με αντιπροσωπεία του ΚΚ Αργεντινής, επισκέφτηκε τις φυλακές Τακουμπού, όπου κρατούνται οι φυλακισμένοι αγρότες, όπως και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι, που είναι καταδικασμένοι με στημένες κατηγορίες, και εξέφρασε την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας στην πάλη τους, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.


Ε. Β. - Λ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ