Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Σε Κοινή Ανακοίνωση κατέληξε η συνάντηση των ΥΠΕΞ για το Ιράν

Μεταξύ άλλων συγκλίνουν στην «προστασία των εταιρειών από τις εξωεδαφικές επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων»

Από τη συνάντηση στη Βιέννη

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση στη Βιέννη
ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε συγκλίσεις για τη διατήρηση της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA) κατέληξαν, σε συνάντησή τους την Παρασκευή στη Βιέννη, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Κίνας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιράν, δηλαδή των χωρών που παρέμειναν στη Συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Στη συνάντηση συμμετείχε και προέδρευσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε Κοινή Ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη και ενεργό εφαρμογή» της Συμφωνίας, ενώ «συζήτησαν τις πρόσφατες προσπάθειες που αποσκοπούν στην παροχή πρακτικών λύσεων με στόχο τη συνέχιση της διαδικασίας εξομάλυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το Ιράν».

Η ίδια η πραγματοποίηση της συνάντησης, ενώ οξύνονται οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί σε μια σειρά μέτωπα (βλ. Μέση Ανατολή, εμπορικές συνεργασίες), αναδεικνύει το βάθεμα των αντιθέσεων με τις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι στους στόχους που καθορίζει η Ανακοίνωση περιλαμβάνεται και «η συνέχιση των ιρανικών εξαγωγών συμπυκνωμάτων πετρελαίου και αερίου, προϊόντων πετρελαίου και πετροχημικών», την ώρα που η Ουάσιγκτον διακηρύσσει ως βασική της προτεραιότητα τον εκμηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών στην Ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για: Τη «διατήρηση και προώθηση ευρύτερων οικονομικών και κατά τομέα σχέσεων με το Ιράν». Τη «σαφή και αποτελεσματική στήριξη για τους επιχειρηματίες που εμπορεύονται με το Ιράν» (ωστόσο εδώ υπάρχει η προσθήκη «ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», που μάλιστα αποκαλούνται «σπονδυλική στήλη των οικονομιών μας»). Την «προστασία των εταιρειών από τις εξωεδαφικές επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων».

Μετά τη συνάντηση, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μ. Ζαρίφ είπε: «Εκείνο που διαπίστωσα στη συνάντηση είναι πως όλα τα μέλη, ακόμα και οι τρεις σύμμαχοι (σ.σ. της Ουάσιγκτον: Το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο) δεσμεύθηκαν και έχουν την πολιτική βούληση να λάβουν μέτρα και να αντισταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πάντως, είναι καθαρό ότι η διατήρηση της JCPOΑ είναι μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές. Η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν οξύνει την πίεση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ και και η Τεχεράνη έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει εγγυήσεις πως θα διατηρήσει τα οφέλη που της έδινε η Συμφωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της Πέμπτης ο Ιρανός Πρόεδρος, Χ. Ροχανί, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας χαρακτήριζε «απογοητευτικές» τις προτάσεις που μέχρι τότε είχαν διατυπώσει οι Ευρωπαίοι για διατήρηση της JCPOA, υποστηρίζοντας ότι «απλά επαναλαμβάνουν» δεσμεύσεις «γενικού χαρακτήρα».

Από τη μεριά της Γερμανίας, η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ δήλωσε την ίδια μέρα ότι «αυτό που έχει σημασία είναι πως γνωρίζουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θέλουμε να παραμείνουμε στη Συμφωνία, και πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος ειρηνικά», ενώ ο ΥΠΕΞ Χ. Μάας σημείωσε ότι «δεν θα είμαστε σε θέση να αποζημιώσουμε για όλα όσα προκύψουν από την αποχώρηση των εταιρειών από το Ιράν».

Από τη μεριά της Γαλλίας, ο ΥΠΕΞ Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και η Ρωσία και η Κίνα, εργάζονται για να βρουν «έναν οικονομικό μηχανισμό» για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ