Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η προέλαση Ασαντ στο Νότο οξύνει την αντιπαράθεση

Χωρίς απόφαση, με παρέμβαση της Ρωσίας, η συνεδρίαση την Πέμπτη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Χωρίς απόφαση έληξε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ την Πέμπτη το βράδυ, που είχε συγκληθεί «εκτάκτως», για την «αντιμετώπιση» της κατάστασης στη νότια Συρία (όπου ο συριακός στρατός προελαύνει τις τελευταίες μέρες), με διάφορες πλευρές να καταγγέλλουν παραβίαση συμφωνιών για «ζώνες αποκλιμάκωσης».

Η Ρωσία ήταν αυτή που διαφώνησε με την έκδοση απόφασης, ενώ ο πρέσβης της Μόσχας στο ΣΑ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε: «Δεν έχουμε ανακοίνωση για τον Τύπο επειδή εστιάζουμε στην κατάπαυση των εχθροπραξιών και στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Συμφωνούμε στην ανάγκη για τη διασφάλιση ανθρωπιστικής πρόσβασης για τη βοήθεια εκείνων που έχουν επηρεαστεί (από τις μάχες)».

Πάντως, ο Ρώσος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ανάγκη για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή υπήρχε και τον προηγούμενο καιρό «και τότε δεν συζητήσαμε το θέμα καθόλου (στο ΣΑ)». Αμφισβήτησε στοιχεία για νούμερα εκτοπισμένων και γενικά αυτό που άλλες πλευρές χαρακτηρίζουν «ανθρωπιστική καταστροφή», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το ζήτημα αποκτά διαστάσεις με τη σκόπιμη παρέμβαση δυνάμεων που εναντιώνονται στο καθεστώς Ασαντ και ανησυχούν για τα δεδομένα που διαμορφώνει η προέλαση του συριακού στρατού και των συμμάχων του.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ξεκίνησαν πάλι οι επαφές ανάμεσα σε δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και τη Ρωσία, οι οποίες την Τετάρτη είχαν λήξει άκαρπες. Αντικείμενο ήταν οι ισορροπίες στη νότια Συρία, με τη Μόσχα να παρεμβαίνει για να αναγνωριστεί ότι την περιοχή πλέον ελέγχει το καθεστώς Ασαντ και διαμορφώνοντας όρους για το συνολικότερο παζάρεμα της επόμενης μέρας στη Συρία. Οι αντικαθεστωτικοί είχαν αποχωρήσει, καταγγέλλοντας μη ικανοποιητικούς όρους για την παράδοση του οπλισμού, τη δικαστική δίωξη στελεχών τους κ.τ.λ.

Ο πρέσβης της Σουηδίας - που προεδρεύει του ΣΑ αυτήν την περίοδο - Ολοφ Σκουγκ είπε ότι «μια μεγάλη πλειοψηφία χωρών» θεωρούν επείγουσα την εφαρμογή συμφωνίας του περασμένου Φλεβάρη για την κατάπαυση των εχθροπραξιών, αλλά συμπλήρωσε ότι «αυτό που διαφέρει λίγο είναι η έμφαση που δίνουν ορισμένα μέλη (του ΣΑ) που εμπλέκονται έντονα σε ό,τι γίνεται στο έδαφος (της μάχης)».

Για την κατάσταση στη νότια Συρία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και το Ισραήλ, που εξακολουθεί να κατέχει τα εδάφη του Γκολάν, για τα οποία λέγεται ότι επιδιώκει τη διατήρηση της (σχετικής) «ηρεμίας» που υπήρχε τόσα χρόνια (δηλαδή και επί Ασαντ). Αραβικά δημοσιεύματα εμφανίζουν το Τελ Αβίβ να ανησυχεί ειδικά για την πιθανότητα ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν (με το οποίο διατηρεί μεγάλες αντιθέσεις) στην περιοχή.

  • Νέο «επεισόδιο» σημειώθηκε την Παρασκευή στο Γκολάν, όταν η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε φυλάκιο του συριακού στρατού, από το οποίο - σύμφωνα με τους Ισραηλινούς - νωρίτερα είχε βομβαρδιστεί τμήμα «ουδέτερης ζώνης» στη διάρκεια μάχης με αντικαθεστωτικούς.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ