Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενστάσεις για τους δασμούς από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ενδοαστική διαμάχη για την καπιταλιστική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, που κινδυνεύουν να χάσουν την πρωτοκαθεδρία στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, καταγράφουν οι ενστάσεις ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων πάνω σε πλευρές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση, την περασμένη Δευτέρα, του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης επιχειρηματικής ένωσης της χώρας, με 3 εκατ. μέλη, που στηρίζει σταθερά τους Ρεπουμπλικάνους. «Η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική πρόοδο, για την οποία δούλεψε σκληρά», δήλωσε ο πρόεδρος Τομ Ντόνοχιου, ανακοινώνοντας την έναρξη μιας καμπάνιας κατά της πολιτικής των δασμών του Τραμπ.

«Θα πρέπει να αναζητήσουμε το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος για να το επιτύχουμε», επεσήμανε. Σε μελέτη του Εμπορικού Επιμελητηρίου καταγράφεται ανά Πολιτεία το πλήγμα που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει η πολιτική Τραμπ στο εμπόριο. Για παράδειγμα, στην Πολιτεία του Τέξας μπορεί να «χτυπηθούν» από τους δασμούς - αντίποινα, εξαγωγές προϊόντων αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων, μεταξύ άλλων σε Μεξικό και Κίνα.

Προηγουμένως η «General Motors» είχε ανακοινώσει πως η πρόταση του Τραμπ για επιβολή δασμού 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα «μπορεί να οδηγήσει στη συρρίκνωση της GM, στη μείωση της παρουσίας της στην αμερικανική αγορά, ενώ μπορεί να προκαλέσει μείωση των θέσεων εργασίας που έχει η εταιρεία στην οικονομία των ΗΠΑ».

Αντίστοιχα, η «Harley Davidson» ανακοίνωσε πως εξετάζει τη μεταφορά τμήματος της γραμμής παραγωγής της στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφύγει μέρος των συνεπειών από την επιβολή δασμών - αντιποίνων της ΕΕ στα προϊόντα της που εισάγονται στην Ευρώπη.

«Τώρα που η "Harley Davidson" θα μετακινήσει μέρος της λειτουργίας της εκτός των ΗΠΑ, η κυβέρνησή μου συνεργάζεται με άλλες εταιρείες μοτοσυκλετών, που επιθυμούν να μετακινηθούν στις ΗΠΑ», «αντεπιτέθηκε» ο Ντ. Τραμπ την Τρίτη. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «παραδόθηκε» στις ξένες πιέσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ