Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο σφυρί όλος ο ενεργειακός τομέας

Χτες συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο του πρώτου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ και «εμβάθυνσης» της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ

Η εκποίηση του συνόλου του ενεργειακού τομέα της χώρας, αλλά και ο τρόπος και ο χρόνος κατά τον οποίο θα παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ήταν το αντικείμενο της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδρίασε χτες για ζητήματα, που κατά κύριο άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης. Ετσι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί το ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Η ιδιωτικοποίηση των προαναφερθέντων δημόσιων ενεργειακών επιχειρήσεων, που για την κυβέρνηση αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για την τόνωση των κερδών του ιδιωτικό κεφάλαιο, έχει ήδη δρομολογηθεί. Το ζήτημα είναι πότε είναι ο... καλύτερος χρόνος για να παραδοθούν στους ιδιώτες.

Ετσι, για τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται εντός του Δεκέμβρη να εισαγάγει στο χρηματιστήριο ποσοστό τουλάχιστον 10%. Η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε και με τις αναφορές για την κατακόρυφη αύξηση της κερδοφορίας της Επιχείρησης, που κατασκευάστηκε ώστε τα κέρδη που θα μοιραστούν οι ιδιώτες να είναι τα μεγαλύτερα δυνατά. Βέβαια, η εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο θα εξαρτηθεί και από το κλίμα και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Για να καταστεί ακόμα πιο δελεαστική η ΔΕΗ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να της παραχωρήσει και ένα σημαντικό τμήμα της ΔΕΠΑ, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που έχει.

Αναφορικά με τα ΕΛΠΕ, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τρεις εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστού των ΕΛΠΕ. Ηδη υπάρχουν διαδοχικές επαφές με την αυστριακή OMV, τη ρωσική YOUKOS και την επίσης ρωσική LUK OIL και της «Πετρόλα» του Λάτση. Υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία κατάθεσης των ανάλογων δεσμευτικών προσφορών. Σχετικά με τη ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εκποίησή της, με την πώληση πακέτων μετοχών τόσο στην ίδια τη ΔΕΗ, που βάσει νόμου έχει δικαίωμα να αγοράσει το 35%, αλλά και άλλων ιδιωτών.

H ETBA

Βελτιωμένες προσφορές για την ΕΤΒΑ από την Αγροτική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς θα ζητήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Τράπεζα Πειραιώς η προσφορά της οποίας υστερεί έναντι αυτής της Αγροτικής να βελτιωθεί και να εξαγοράσει την ΕΤΒΑ. Το ιδιωτικό κεφάλαιο θεωρεί ότι η εξαγορά της ΕΤΒΑ από την Αγροτική δε συνιστά αποκρατικοποίηση, διότι η Αγροτική ελέγχεται από το δημόσιο. Γι' αυτό, παρά το ότι η προσφορά της είναι υψηλότερη, επαναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής των προσφορών, ελπίζοντας σε μια βελτιωμένη προσφορά της Πειραιώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ