Σάββατο 30 Ιούνη 2018 - Κυριακή 1 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Διαβεβαιώνουν για την «αφοσίωσή» τους στην περιφέρεια

Στην Ιαπωνία βρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας υποδέχεται τον Αμερικανό ομόλογό του
Ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας υποδέχεται τον Αμερικανό ομόλογό του
TOKIO.--

Στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας βρέθηκε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος συνεχίζει μια πολυήμερη περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό (ήδη πήγε σε Πεκίνο, Σεούλ) και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα σε Ινδικό - Ειρηνικό Ωκεανό και η αφοσίωσή μας σε αυτήν τη συμμαχία παραμένει σιδηρά».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνάντησε τον Ιάπωνα ομόλογό του, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, με τον οποίο, όπως δήλωσε, εξέτασε «τις ευκαιρίες για την ενίσχυση των ικανοτήτων της συμμαχίας μας, για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας και την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας». Η Ουάσιγκτον ιεραρχεί ψηλά τη σχέση της με το Τόκιο και ειδικά τη συνεργασία ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα και αν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια περίοδο «διαπραγματεύσεων άνευ προηγουμένου» με τη Βόρεια Κορέα «η συμμαχία με την Ιαπωνία παραμένει σταθερή». Αναφερόμενος δε στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ακυρώσει στρατιωτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένες με τη Νότια Κορέα, είπε ότι πρόκειται για απόφαση «που ελήφθη για να δημιουργηθεί περιθώριο στους διπλωμάτες να διαπραγματευτούν ισχυρά και να αυξήσουν την προοπτική για μια ειρηνική επίλυση στη Χερσόνησο (...) Την ίδια στιγμή, διατηρούμε ισχυρή συνεργατική αμυντική στάση για να διασφαλίσουμε ότι οι διπλωμάτες μας συνεχίζουν να διαπραγματεύονται από θέση αναμφισβήτητης ισχύος...».

Ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση προκρίνεται μεν το διπλωματικό παζάρι, αλλά βρίσκονται σε ετοιμότητα όλα τα διαθέσιμα μέσα για την υπεράσπιση των μονοπωλίων που οι ΗΠΑ εκπροσωπούν.

Οπως διαβεβαίωσε, «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το πλήρες εύρος όλων των διπλωματικών και στρατιωτικών τους ικανοτήτων για να διατηρήσουν αυτήν τη δέσμευσή τους» στην περιφέρεια.

Από τη μεριά του, ο Ονοντέρα είπε ότι συμφωνήθηκε η συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Ιαπωνίας, αλλά και της «ικανότητας» της διμερούς συμμαχίας να «ανταποκρίνεται» στα ζητήματα που προκύπτουν. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Ονοντέρα πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την «αναδιάταξη» των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με το πρακτορείο, μέρος αυτής της συζήτησης είναι και η πιθανή μεταφορά πεζοναυτών από την Οκινάουα, όπου σήμερα εδρεύουν, στη νήσο Γκουάμ, όπου βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ