Συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι στις 16 Ιούλη, με ατζέντα που περιλαμβάνει κι άλλα θέματα
Οι τελευταίες εξελίξεις στα πεδία μαχών της Συρίας και οι σχεδιασμοί για διευθέτηση σύμφωνα με τα συμφέροντα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που αποφασίστηκε για τις 16 Ιούλη στο Ελσίνκι. Φυσικά, η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει κι άλλα θέματα, όπως την κατάσταση στην Ουκρανία και στην Κορεατική Χερσόνησο, και θα εξετάσει συνολικά τις διμερείς σχέσεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι Πούτιν και Τραμπ θα εξετάσουν μεταξύ άλλων «λεπτομερώς» την κατάσταση στη Συρία, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις, παρά τη λεγόμενη εκεχειρία σε «ζώνες αποκλιμάκωσης», όπως αυτή που συμφωνήθηκε πέρυσι μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ιορδανίας στη νότια συριακή επαρχία Ντεράα, με αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες νέους εκτοπισμένους αμάχους.
Το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο «πηγές στον Λευκό Οίκο», προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα παζαρέψει τη δημιουργία «ζώνης αποκλεισμού» στη νοτιοδυτική Συρία, ώστε να εμποδιστεί η εκεί πρόσβαση των ιρανικών δυνάμεων (και να καθησυχαστεί το Ισραήλ, που έχει βάλει στο χέρι εδώ και δεκαετίες τα στρατηγικά υψώματα του Γκολάν). Εμφαση στις πιέσεις που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία για μείωση ή αποχώρηση των ιρανικών δυνάμεων από τη νοτιοδυτική Συρία έδωσε, την Παρασκευή, παρόμοιο δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».
Σε κάθε περίπτωση, το ρεπορτάζ του CNN επέμεινε πως ο Τραμπ ασκεί έντονες πιέσεις για «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και πως έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β'. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φέρουν τον Τραμπ να πιέζει ώστε «να φύγουν άμεσα» οι περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες από τη Συρία και να δοθούν εγγυήσεις για την «ασφαλή» διαφυγή αντικαθεστωτικών από το νότιο τμήμα της χώρας. Το Πεντάγωνο πάντως προωθεί την «όχι σύντομη» αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, και σε αυτό προέτρεψε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μιλώντας την Πέμπτη σε υποεπιτροπή της Γερουσίας.
Οι πληροφορίες του CNN αναφέρουν επίσης σχέδιο του Τραμπ που θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις «να βοηθήσουν» τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, να ανακαταλάβει περιοχή κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη. Παράλληλα, την Παρασκευή πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου TASS ανέφεραν πως στις 30 και 31 Ιούλη στο Σότσι της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση αξιωματούχων των τριών δυνάμεων που έχουν αναλάβει ρόλο «εγγυητή της εκεχειρίας» στη Συρία (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν), με στόχο, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής η οποία θα αναλάβει τη σύνταξη νέου Συντάγματος που θα οδηγήσει μελλοντικά τη χώρα σε νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Το ίδιο διάστημα, οι σφοδρές μάχες στη νότια Συρία προκαλούν νέα κύματα εκτοπισμένων αμάχων. Υπολογίζεται ότι μέσα στις τελευταίες βδομάδες πάνω από 120.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη νοτιοδυτική Συρία από τότε που οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της περιοχής κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν επιβεβαιώσει πως ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία αρνείται να τους δεχτεί. Χιλιάδες άλλοι έχουν συγκεντρωθεί και κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, μολονότι το Ισραήλ επίσης αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες. Την Παρασκευή, μάλιστα, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 102FM του Τελ Αβίβ, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να επιτραπεί σε Σύρους πρόσφυγες η είσοδος στα κατεχόμενα του Γκολάν.