Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χωρίς ελληνικές δυνάμεις η άσκηση «Νικηφόρος»

Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε ότι η άσκηση «Νικηφόρος» δεν επηρεάζεται από τη μη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας. Σε δηλώσεις χτες το πρωί κατά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, όπου επιθεώρησε την κατάταξη των εφέδρων, ο κ. Χάσικος διευκρίνισε ότι τα στρατιωτικά μέσα που δε χρησιμοποιούνται στην άσκηση, λόγω της μη έλευσης των αεροσκαφών και των πλοίων, διατίθενται από την Εθνική Φρουρά σε άλλους τύπους.

Συνεπώς, πρόσθεσε ο κ. Χάσικος, η απουσία των ελληνικών δυνάμεων από τη «Νικηφόρος» δεν είναι τόσο μεγάλη, έτσι που να μη διεξαγόταν ή να διεξαγόταν με άλλα μέσα.

Το θέμα, είπε ο υπουργός Αμυνας, δεν είναι στρατιωτικό, αλλά πολιτικό, προσθέτοντας ότι η απόφαση για τη μη έλευση των ελληνικών δυνάμεων ελήφθη από τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Αφγανιστάν, αφού οι Αμερικανοί κάνουν χρήση των αεροδρομίων της Ελλάδας. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, δήλωσε ότι όλα τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό για την προετοιμασία της άσκησης, ώστε τα αποτελέσματα να είναι τα μέγιστα για τους εφέδρους και τους εθνοφύλακες.

Η «Νικηφόρος» θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή, ενώ οι κύριες φάσεις της θα διεξαχθούν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ξανά θέμα με την πώληση τουρκοκυπριακών περιουσιών

Μεσάζοντες στην πώληση τουρκοκυπριακών περιουσιών μεταφέρουν Τουρκοκύπριους από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, με σκοπό να πουλήσουν περιουσίες τους σε Ελληνοκυπρίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει χτες η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, προσεγγίστηκαν ήδη Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν τουρκοκυπριακές περιουσίες και βολιδοσκοπήθηκαν σχετικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Ελληνοκύπριος ο οποίος είναι νυμφευμένος με Τουρκοκύπρια έχει στην κατοχή του πέραν των 100 τίτλων ιδιοκτησίας τουρκοκυπριακής γης, την οποία ανέλαβε εκ μέρους των ιδιοκτητών τους να πωλήσει στις ελεύθερες περιοχές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κινητοποίησε μεσάζοντες, με σκοπό να βρεθούν αγοραστές για τα κτήματα, αρκετά από τα οποία βρίσκονται στη Λάρνακα. Εξάλλου, δικηγόρος άλλου Τουρκοκύπριου ανέφερε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πελάτης του Τουρκοκύπριος ενδιαφέρθηκε να πωλήσει έκταση γης περίπου 30 στρεμμάτων, που βρίσκονται πλησίον του Αγίου Σπυρίδωνα στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η αξία της γης ανέρχεται σε 1.000.000 λίρες.

Ο νομικός σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ανέφερε ότι οι μόνες οδηγίες τις οποίες έλαβε από τον πελάτη του προ τριετίας, ήταν να επικοινωνήσει με τις αρχές της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το καθεστώς της περιουσίας του (αν το αξιοποιεί η κυβέρνηση κλπ.), επειδή ενδιαφερόταν να το αξιοποιήσει ο ίδιος. Απέρριψε επίσης τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πελάτης του καταχώρησε αγωγή εναντίον της Δημοκρατίας, ζητώντας αποζημιώσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας του από την κυβέρνηση.

«Προ τριών ημερών επικοινώνησε μαζί μου Ελληνοκύπριος πρόσφυγας ο οποίος χτίζει σπίτι δίπλα από την περιουσία του πελάτη μου και ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει μέρος της», είπε ο δικηγόρος του Τουρκοκύπριου.

Ο εν λόγω Τουρκοκύπριος μετανάστευσε από την Κύπρο πριν το 1974 αλλά δε διέκοψε τις σχέσεις και την επαφή του, ούτε με την Κύπρο ούτε με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ο φάκελος της υπόθεσης με τα ονόματα όλων όσοι αγόρασαν τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, διαβιβάστηκε στη νομική υπηρεσία για μελέτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ