Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αλλαγή στη σκυτάλη διαχείρισης

Πέρασε η πρόταση μορφής με 180 ψήφους σε σύνολο 350, αποπέμπεται ο Ραχόι, αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Π. Σάντσεθ

Ο Ραχόι (δεξιά) φεύγει, ο Σάντσεθ έρχεται, αλλά η φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή πολιτική παραμένει
Ο Ραχόι (δεξιά) φεύγει, ο Σάντσεθ έρχεται, αλλά η φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή πολιτική παραμένει
Η πολιτική αντιπαράθεση στην Ισπανία κατέληξε την Παρασκευή το μεσημέρι σε αποπομπή του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργού της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, αφού η πρόταση μομφής για το σκάνδαλο διαφθοράς, που κατέθεσε το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, συγκέντρωσε τον αριθμό των 180 βουλευτών στους 350 (απαιτούνταν η πλειοψηφία των 176). Αφορμή για την πρόταση μομφής ήταν η καταδίκη την περασμένη βδομάδα των 29 εκ των 37 στελεχών του Λαϊκού Κόμματος με πάνω από 350 χρόνια ποινές κάθειρξης, επειδή συμμετείχαν στο λεγόμενο «σκάνδαλο Γκουρτέλ», με μίζες από αναθέσεις σε ημέτερους έργων σε δήμους της χώρας, που κατέληγαν στα ταμεία του κόμματος. Ετσι, η όλη συζήτηση στο αστικό πολιτικό σύστημα και στο Κοινοβούλιο κινήθηκε ανάμεσα σε «καταγγελίες της διαφθοράς» και διακηρύξεις περί «νίκης της δημοκρατίας που δεν έχει αδιέξοδα». Στην πραγματικότητα, η όλη αντιπαράθεση που οδήγησε στην πολιτική ανακατάταξη χρησιμεύει για τους διάφορους διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας για να συγκαλυφθούν οι πραγματικές συγκλίσεις όλων των αστικών κομμάτων στα βασικά στρατηγικά ζητήματα, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τη συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων για να προχωρήσει η ανάκαμψη των μονοπωλιακών ομίλων.

Την πρόταση μομφής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έχει 84 βουλευτές, στήριξαν η συμμαχία « Unidos Podemos», το σοσιαλδημοκρατικό σχήμα των «Ποδέμος» και της «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), με 67 βουλευτές και επίσης άλλοι 29 βουλευτές από σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εθνικιστικών κομμάτων από την Καταλονία, τη Χώρα των Βάσκων, την Βαλένσια και τις Κανάριες Νήσους. Κατά της πρότασης μομφής τοποθετήθηκαν το Λαϊκό Κόμμα με 134 βουλευτές, το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα «Ciudadanos» («Πολίτες») με 32 βουλευτές, που στήριζε την κυβέρνηση Ραχόι, αλλά χωρίς να στηρίξει την πρόταση των σοσιαλδημοκρατών ζήτησε παραίτηση Ραχόι στο όνομα της ...κάθαρσης, για να υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες. Επίσης, κατά ψήφισαν 2 βουλευτές της Ενωσης του Λαού της Ναβάρα και 1 βουλευτής από την Αστούρια, ενώ απείχε από την ψηφοφορία 1 βουλευτής από τη Συμμαχία των Κανάριων Νήσων.

Μέτα από αυτό το αποτέλεσμα και βάσει του ισπανικού Συντάγματος, την πρωθυπουργία της χώρας αναλαμβάνει ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, που αναμένεται να σχηματίσει μια ετερογενή και κατά πολλούς ασταθή κυβέρνηση. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή επίθεση από εκεί που την άφησε ο Ραχόι, και μάλιστα ο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τον ψηφισμένο προϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Οχι τυχαία, η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ότι «εμπιστεύεται τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας».

ΚΚ Λαών της Ισπανίας: «Καμία ελπίδα στη σοσιαλδημοκρατία»

Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, με Γραμματέα της ΚΕ τον Α. Γκαρσία, με αφορμή τη νέα κυβέρνηση σε τελευταία ανακοίνωσή του καλεί την εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα να μην εναποθέσουν καμία ελπίδα στη νέα καπιταλιστική κυβέρνηση. Αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Η πλήρης υποταγή του Unidos Podemos στο Σοσιαλιστικό Κόμμα επιβεβαιώνει τη συμμαχία μεταξύ της νέας και της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας για τη διαχείριση του καπιταλισμού. Η εκμετάλλευση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί στο μέλλον.

Ο λόγος για τη "δημοκρατική αναγέννηση", που χρησιμοποιείται από τη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να αποκαλυφθεί. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα παραμένει το πολιτικό κόμμα που με τις κυβερνήσεις τους εφάρμοσε την κρατική τρομοκρατία, έκανε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και συμμετείχε σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εφάρμοσε αντιλαϊκές πολιτικές και καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα».

Και καταλήγει: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το εργατικό κίνημα και το σύνολο του λαού μας να εντείνει όλους τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να θέτει καμία ελπίδα στη σοσιαλδημοκρατία. Δεν πρέπει να μειώσουμε τις σημαίες που έχουμε σηκώσει τους τελευταίους μήνες. Η νέα κυβέρνηση είναι μια καπιταλιστική κυβέρνηση στην υπηρεσία της εκμετάλλευσης και δεν θα αργήσει να το αποδείξει. Ο αγώνας για μια χώρα για την εργατική τάξη συνεχίζεται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ