Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέοι εξοπλισμοί θα ριχτούν στην κούρσα του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

Δαπάνες 717 δισ. δολαρίων - αυξημένες κατά 165 δισ. σε σχέση με δύο χρόνια πριν - προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού του Πενταγώνου

Σχέδια για περισσότερα νέα πυρηνικά όπλα «χαμηλής ισχύος» προωθούν στο Πεντάγωνο
Σχέδια για περισσότερα νέα πυρηνικά όπλα «χαμηλής ισχύος» προωθούν στο Πεντάγωνο
Νέος πακτωλός δισεκατομμυρίων προετοιμάζεται το 2019 για εξοπλισμούς στο σχέδιο προϋπολογισμού των ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 24 Μάη - που πρέπει να εγκριθεί επίσης από τη Γερουσία και τον Πρόεδρο - για χορήγηση 717 δισ. δολαρίων υποτίθεται για την άμυνα της χώρας, στην πραγματικότητα για τη στήριξη των επιθετικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Το νέο «χρυσό πακέτο» του Πενταγώνου, με εισηγητή τον Τεξανό βουλευτή Μακ Θόρνμπερι (που χρηματοδοτείται από το πανίσχυρο λόμπι οπλοκατοχής ΝRA), ψήφισαν 351 Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είναι αυξημένο κατά 165 δισ. δολάρια σε σχέση με πριν από δύο χρόνια και σε αυτό περιλαμβάνεται μια μεγάλη γκάμα εξοπλισμών. Κατασκευή νέου αεροπλανοφόρου με τεχνολογία αιχμής, νέων υποβρυχίων, πλοίων πολεμικών επιχειρήσεων και ακτοφυλακής, αγορά πάνω από 70 μαχητικών τύπου «F-35» και μερικών δεκάδων στρατιωτικών αεροπλάνων κάθετης προσγείωσης και απογείωσης τύπου «Osprey», ελικόπτερα «Η-1».

Προβλέπεται επίσης η χρηματοδότηση νέων και παλιότερων προγραμμάτων για τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος και την ανάπτυξη όπλων και εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, προγράμματα ανασυγκρότησης στο Πεντάγωνο και περικοπές δαπανών στο πολιτικό προσωπικό οργανισμών και υπηρεσιών του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Αίσθηση και έντονη ανησυχία προκαλεί επίσης η πρόβλεψη για τη χορήγηση 68 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων «χαμηλής ισχύος» ή «χαμηλής απόδοσης» (nuclear weapons low yield) θαλάσσης - εδάφους, που θα μπορούν να τοποθετούνται σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από αμερικανικά υποβρύχια.

Ως βασικοί αντίπαλοι, και με βάση το «Στρατηγικό Σχέδιο Εθνικής Ασφάλειας», όπως και τη «Στρατηγική Εθνικής Αμυνας» που δημοσιοποίησε πριν από πέντε μήνες η κυβέρνηση Τραμπ, προσδιορίζονται οι αποκαλούμενες «αναθεωρητικές δυνάμεις» Ρωσία και Κίνα, που είναι οι κύριοι ανταγωνιστές των ΗΠΑ γεωστρατηγικά, στρατιωτικά και οικονομικά.

Κίνδυνος σύγκρουσης και με πυρηνικά

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 717 δισ. δολαρίων προκάλεσε, πέρα από ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. μη έγκριση πρότασης για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων στη βάση του Γκουαντάναμο), την ικανοποίηση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Προκάλεσε επίσης έντονες ανησυχίες σε μερίδα του αμερικανικού Τύπου και έμπειρους αναλυτές, όπως ο Walter Pincus της εφημερίδας «Τhe Washington Post», που επέκριναν τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων πυρηνικών όπλων «χαμηλής ισχύος» ως πολλαπλώς επικίνδυνη εξέλιξη. Μεταξύ άλλων γιατί εντείνει την κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών διεθνώς και φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης των ΗΠΑ με γεωπολιτικούς ανταγωνιστές, όπως π.χ. τη Ρωσία και την Κίνα.

Στο γενναιόδωρο πακέτο νέας χρηματοδότησης των πολεμικών εξοπλισμών και επιχειρήσεων του Πενταγώνου για το 2019 προβλέπεται ότι αρκετά εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν με πρόσχημα την ...εξάλειψη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, στην πραγματικότητα δηλαδή για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή.

Στις τροπολογίες που κατέθεσαν Αμερικανοί βουλευτές και οι οποίες προστέθηκαν στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και προβλέψεις όπως για την «αναστολή» πώλησης μαχητικών «F-35» στην Τουρκία (μέχρι νεωτέρας... και μέχρι αλλαγής δεδομένων κατά τη συνεχιζόμενη σκληρή διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Τουρκίας). Προστέθηκε επίσης τροπολογία για την άρση ορισμένων κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε ορισμένα κράτη όπως η Ινδία και το Βιετνάμ, επειδή συνεχίζουν τους ρωσικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τη συντήρηση παλιότερων όπλων που είχαν αγοράσει κατά το παρελθόν, παρά τη βελτίωση των σχέσεων συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Βέβαια, παρόμοιες προβλέψεις για «βόλεμα» συμμάχων και την ενίσχυση ή αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας σε στρατηγικές περιοχές, που αποτελούν πεδία έντονου ανταγωνισμού, υπάρχουν και στο αντίστοιχο σχέδιο του προϋπολογισμού για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που προωθείται αυτήν την περίοδο στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Στο στόχαστρο και τα Βαλκάνια για τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ξένων Υποθέσεων της Γερουσίας στις 24 Μάη, επανέφερε στο προσκήνιο τις «απειλές» της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι προβλέπεται αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες της περιοχής. «Η απειλή πως οι Ρώσοι συνεχίζουν να ενισχύουν επιθετικά την επιρροή τους στα Βαλκάνια είναι πραγματική και πρέπει να την πολεμήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Τη θέση του Πομπέο υιοθέτησαν και άλλοι γερουσιαστές, κατηγορώντας τη Ρωσία πως «ανοίγει νέο μέτωπο στα Βαλκάνια, ενεργώντας στο σενάριο ενός υβριδικού πολέμου στην Ουκρανία, με τη δωροδοκία ΜΜΕ και επίσημων κυβερνητικών αξιωματούχων και με προσπάθειες για υπογραφή συμβολαίων πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Για το συμφέρον της αστικής τάξης των ΗΠΑ

Η ένταση της επιθετικότητας και τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, που εκφράζονται και με τη μεγέθυνση στους νέους εξοπλισμούς, υπηρετούν το στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης για διατήρηση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και την αντιμετώπιση όσων την αμφισβητούν. Αφορούν την οξυμένη διαπάλη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με ανταγωνιστικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα για τον έλεγχο αγορών, εμπορικών δρόμων, ενεργειακών πηγών και δικτύων, για τον έλεγχο υποδομών και περιοχών στρατηγικής σημασίας.

Βεβαίως, οι νέες δαπάνες που προβλέπονται στο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων ωφελούν ιδιαίτερα και μια ομάδα μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας, όπως η «Lockheed Martin», η «Βoeing», η «Raytheon», η «General Dynamics», η «Northrop Grumman», με τις οποίες «τρέχουν» συμβόλαια δισ. δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση.

Επίσης, άμεσα κερδισμένες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι και κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη δημιουργία υποδομών σε χώρες όπου εξελίσσονται ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ (π.χ. Αφγανιστάν), καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παροχή ιατροφαρμακευτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών στους εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι συμμετέχουν στις επεμβάσεις.

Νέα κούρσα πυρηνικών όπλων

Σε κάθε περίπτωση, στο νέο πακέτο εξοπλισμών ξεχωρίζουν οι προβλέψεις για την παραγωγή νέων πυρηνικών όπλων. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, πρόσφατα είχε επιβεβαιώσει την προμήθεια δύο νέων τύπων πυρηνικών όπλων, σαν να μην έφταναν τα τουλάχιστον 4.200 πυρηνικά όπλα που διαθέτουν οι ΗΠΑ και οι τουλάχιστον 200 πυρηνικές κεφαλές «χαμηλής ισχύος» που φυλάσσονται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Τουρκίας.

Στο νέο «πυρηνικό δόγμα» των ΗΠΑ προβλέπονται επίσης η αντικατάσταση όσων πυρηνικών εγκαταστάσεων κριθεί απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν, κέντρα πυρηνικής διοίκησης, ελέγχου και τηλεπικοινωνιών, ενίσχυση και ολοκλήρωση του πυρηνικού και μη στρατιωτικού σχεδιασμού. Θα τα κάνουν όλα αυτά «σε συνεννόηση με συμμάχους που αντιμετωπίζουν πυρηνικές απειλές», ενώ υποτίθεται πως θα εξετάσουν «ευκαιρίες για επιπρόσθετο επιμερισμό (σ.σ. οικονομικών) βαρών στους συμμάχους για την ενίσχυση της πυρηνικής αποτρεπτικής ισχύος». Ξεκαθαρίζεται επίσης πως οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν «ευέλικτη πολιτική για να αποτρέψουν αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα απειλών και αντιπάλων» και πως «θα σκεφτούν» τη χρήση πυρηνικών όπλων «σε ακραίες καταστάσεις, για να υπερασπιστούν τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους».

Οι σχεδιασμοί αυτοί καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική τη συντονισμένη λαϊκή πάλη σε όλες τις χώρες, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, ενάντια στην ίδια την καπιταλιστική βαρβαρότητα που τους γεννά.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ