Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέσα στον Ιούνη τα Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ

Από το περσινό Φεστιβάλ των ΑΕΙ Θεσσαλονίκης
Από το περσινό Φεστιβάλ των ΑΕΙ Θεσσαλονίκης
Ο Μάης έφτασε στο τέλος του και αρχίζοντας το καλοκαίρι ήρθε ο καιρός για το Φεστιβάλ. Μα φέτος, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι ξεχωριστό, καθώς είναι η χρονιά που γιορτάζεται η ηρωική πορεία των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων ζωής και δράσης της ΚΝΕ. Ετσι φέτος το Φεστιβάλ είναι «Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ».

Στο πνεύμα αυτό, το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ δανείζεται στίχους από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου και σημειώνει:

«"Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος..." Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ "...τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος"».

Οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ βαδίζουν με περηφάνια τον δρόμο που απαιτείται για την ανατροπή του κόσμου των εκμεταλλευτών, τον δρόμο που βαδίζει 100 χρόνια το ηρωικό ΚΚΕ και στο πλευρό του για 50 χρόνια η Οργάνωση της Νεολαίας του. Με πρωτοπόρα και μαχητική στάση στην κατάκτηση της γνώσης, οι νέοι της ΚΝΕ συνεχίζουν οπλισμένοι με την πείρα και τα συμπεράσματα από τη δράση του επαναστατικού κινήματος της χώρας και διεθνώς, μαθαίνουν από την πείρα και την Ιστορία του ΚΚΕ, ώστε η νέα γενιά των κομμουνιστών, η επαναστατική Νεολαία του ΚΚΕ, να ανταποκρίνονται σε όλες τις συνθήκες στην πορεία της ταξικής πάλης.

Πρώτος σταθμός στο φετινό ταξίδι του Φεστιβάλ είναι οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων των ΑΕΙ σε όλη τη χώρα, που θα γίνουν μέσα στον Ιούνη.

Στην Αττική, η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας κάνει την αρχή με διήμερες εκδηλώσεις την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιούνη, στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στην πορεία του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα και τη συμβολή της ΚΝΕ σε αυτό, καθώς επίσης στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, έκθεση βιβλίου, τουρνουά σκάκι, graffiti κ.ά.

Το πρόγραμμα θα αρχίζει στις 7 μ.μ. και θα περιλαμβάνει:

Την πρώτη μέρα συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα, χαιρετισμό από τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με την Πένυ Μπαλτατζή, συναυλία αφιέρωμα στο ελληνικό ροκ 80s και 90s με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Μανώλη Φάμελλο, Νικο Ζιώγαλα και, τέλος, λαϊκό γλέντι.

Τη δεύτερη μέρα συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Ακόμα, εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια μετά... φανερές και αθέατες όψεις του Μάη του '68», με κεντρικό ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετέχουν επίσης ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Η βραδιά θα συνεχιστεί με συναυλία με τους «Rebellion Connexion» και μεγάλο λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία.

Αντίστοιχα, η Περιφερειακή Οργάνωση ΤΕΙ Αττικής θα πάρει τη σκυτάλη το Σάββατο 23 Ιούνη, με εκδηλώσεις που θα γίνουν στο ΤΕΙ Αθήνας και το πρόγραμμά τους θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Σε άλλες πόλεις

Στο Βόλο, το Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΑΕΙ θα γίνει την Παρασκευή 15 Ιούνη, στο Πεδίον του Αρεως, στο χώρο της Αρχιτεκτονικής του Βόλου. Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν δυο εκθέσεις, η μία για την 50χρονη συμβολή και πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ στο φοιτητικό κίνημα και η δεύτερη για την κομμουνίστρια παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη. Επίσης, θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία» και δεν θα λείψουν οι συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα.

Στα Γιάννενα, φοιτητικό Φεστιβάλ γίνεται την Παρασκευή 15 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει επιτραπέζια παιχνίδια, πινγκ - πονγκ, ξενάγηση σε κεντρική έκθεση με θέμα «50 χρόνια ΚΝΕ και η επίδρασή της στο φοιτητικό κίνημα», βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία», επίδειξη παραδοσιακών χορών και latin, επίδειξη πολεμικών τεχνών, συναυλίες φοιτητικών συγκροτημάτων και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης και η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δίνουν το αντίστοιχο δικό τους ραντεβού το Σάββατο 16 Ιούνη, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Η ευθύνη των μελών και φίλων της ΚΝΕ για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος» και θα ακολουθήσει παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι.

Στην Ξάνθη θα γίνει εκδήλωση το Σάββατο 23 Ιούνη, μετά τις 7 μ.μ., στα «ΠΡΟΚΑΤ» του Πολυτεχνείου, που θα περιλαμβάνει: Συζήτηση με θέμα «Η αντιιμπεριαλιστική δράση της ΚΝΕ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα», γλέντι με λαϊκά και παραδοσιακά μουσικά σχήματα, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αντίστοιχου περιεχομένου με τη συζήτηση.

Στην Κρήτη φοιτητικά φεστιβαλικά ραντεβού της ΚΝΕ έχουν οριστεί την Παρασκευή 22 Ιούνη για το Ρέθυμνο και το Σάββατο 23 Ιούνη για τα Χανιά. Στα Χανιά οι εκδηλώσεις θα γίνουν στη Δημοτική Αγορά και θα περιλαμβάνουν συζήτηση με θέμα: «Η 50χρονη συμβολή της ΚΝΕ στους αγώνες της σπουδάζουσας νεολαίας, η πάλη για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος», έκθεση με θέμα «200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ - Χωρίς πρωτοπόρα θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει πρωτοπόρα δράση!» και, φυσικά, κρητικό γλέντι με ντόπιους καλλιτέχνες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org