Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ποδοσφαιρικό μαθητικό τουρνουά με μαζική συμμετοχή

Μια νέα αξιόλογη πρωτοβουλία πήρε και φέτος το Τομεακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, για να αναδείξει την ανάγκη της νεολαίας για άθληση. Ετσι, μετά από το πολύ πετυχημένο αθλητικό camp που είχε διοργανώσει πέρσι στο Μεσολόγγι, φέτος προχώρησε στη διοργάνωση μαθητικού τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 στο Αγρίνιο.

Οι αγώνες έγιναν στις 28 και 29 Απρίλη και στις 5 και 6 Μάη στο Δημοτικό Στάδιο «Μιχάλης Κούσης» και πήραν μέρος πολλές μαθητικές ομάδες, που είναι χαρακτηριστικό ότι έφταναν στο Δημοτικό Στάδιο με τα πόδια, ελλείψει μέσων μεταφοράς προς αυτόν τον αθλητικό χώρο. Δεκάδες μαθητές, από σχολεία της πόλης και του χωριού, στήριξαν τη διοργάνωση αυτή, που ανέδειξε την ανάγκη της νεολαίας για δωρεάν άθληση, μακριά από επιχειρήσεις, χορηγούς, ντόπινγκ, βία, ρατσισμό, ναρκωτικά, επιβεβαιώνοντας τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στα μεγάλα πανό της ΚΝΕ στα γήπεδα: «Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας» και «Μη μένεις στην κερκίδα θεατής, έλα στον αγώνα της ανατροπής». Ο τελικός του τουρνουά έγινε στις 13 Μάη, μαζί με το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Αγρίνιο.

Αφιερωμένο στον κομμουνιστή ποδοσφαιριστή Πάνο Αλεξά

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης, αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ αλλά και των 50 χρόνων της ΚΝΕ, το ΤΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ αφιέρωσε το τουρνουά ποδοσφαίρου στον κομμουνιστή ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού Πάνο Αλεξά, θέλοντας να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στην ανάδειξη αταλάντευτων αγωνιστών - κομμουνιστών που θυσιάστηκαν στην υπόθεση της εργατικής τάξης, επέλεξαν να αποτελέσουν προσωπικό παράδειγμα αδιαλλαξίας, ανυποχωρησίας μπροστά στην κοινωνική αδικία, στην ταξική εκμετάλλευση, στις εκτελέσεις.


Κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι και ο Πάνος Αλεξάς, ο οποίος ήταν νεαρός ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού, της ιστορικής ομάδας της πόλης του Αγρινίου. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1926 και έχει ιδιαίτερη σχέση με την εργατική τάξη της πόλης και πιο συγκεκριμένα με τους καπνεργάτες.

Ο Πάνος Αλεξάς γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1922. Ηταν ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης Αγρινίου του ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της λαϊκής αντίστασης στην τρομοκρατία και το όργιο των Χιτών και ταγματασφαλιτών στο Αγρίνιο. Προσπάθησε να βγει στο βουνό με το Τμήμα Επαμεινώνδα. Συνελήφθη το 1945 και εκτελέστηκε στις 31-1-1949 με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Μεσολογγίου στο πεδίο βολής της Αγριλιάς Μεσολογγίου. Ο Αλεξάς πριν εκτελεστεί έγραψε δύο γράμματα. Το ένα απευθυνόταν στους γονείς του και το δεύτερο στους υπόλοιπους συγγενείς...

Αντίγραφα των δύο γραμμάτων του Π. Αλεξά δόθηκαν στη βράβευση πριν τον αγώνα του τελικού του μαθητικού τουρνουά της ΚΝΕ, στο γήπεδο του Παναιτωλικού. Αναμνηστικά απένειμε ο πρώην διεθνής διαιτητής της UEFA Βασίλης Νικάκης στον ερασιτέχνη Παναιτωλικό, στον πρόεδρο του ΔΣ του, Π. Στεργίου, στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΠΑΕ Παναιτωλικός, στον υπηρεσιακό τεχνικό και υπεύθυνο των υποδομών, Γιάννη Νταλακούρα. Βραβείο δόθηκε και στον Σύλλογο Παλαίμαχων του Παναιτωλικού, με το βραβείο να παραλαμβάνουν ο Βασίλης Σταρακάς και ο Κώστας Τάκος. Εκ μέρους των απογόνων του Π. Αλεξά, το βραβείο παρέλαβε η Δήμητρα Αλεξά.


Νικήτρια ομάδα του τελικού αναδείχτηκε η Κ20 του Παναιτωλικού. Οι μαθητές έδωσαν τα χέρια, ανανέωσαν το ραντεβού μέσα και έξω από το γήπεδο.

Απονομή μεταλλίων έγινε από την ΚΝΕ σε όλες τις νικήτριες μαθητικές ομάδες του τουρνουά: Την πρώτη νικήτρια των Λυκείων «Smolster City», την πρώτη νικήτρια των Γυμνασίων «Τα Πατσουράκια» και την τρίτη στην κατάταξη του τουρνουά, τους «Οriginals».

Το πρότυπο αθλητή μέσα και έξω από τα γήπεδα

Στην εκδήλωση μίλησε ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Το πρότυπο αθλητή μέσα και έξω από τα γήπεδα».

Οπως ανέφερε: «Σκοπός είναι να τιμήσουμε τον κομμουνιστή Πάνο Αλεξά, που δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και εκτελέστηκε γιατί δεν αποκήρυξε τις ιδέες του. Ηταν ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές που πάλεψαν θυσιάζοντας μέχρι και τη ζωή τους για το σοσιαλισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. (...)

Ταυτόχρονα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ποιο μπορεί και πρέπει να είναι σήμερα το πρότυπο του αθλητή. Μπορούν άραγε να αποτελέσουν πρότυπο στάσης ζωής και αγωνιστικότητας αθλητές αποκομμένοι από τα προβλήματα, την καθημερινότητα του λαού και των νέων ανθρώπων; Θέλουμε ό,τι καλλιεργείται στα όρια του γηπέδου, η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη, να βγουν και έξω από το γήπεδο. Ιδιαίτερα σήμερα που οι ιμπεριαλιστές ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής, καταστρέφοντας και διαμελίζοντας κράτη. Πρέπει να είναι μέσα στον κόσμο, εκεί να επιδρά σαν στάση ζωής, σαν πρότυπο, σαν αθλητής, αλλά και σαν άνθρωπος.

Εξάλλου, το σωματείο στο οποίο αγωνίστηκε ο Π. Αλεξάς, ο Παναιτωλικός ΓΦΣ και το ποδοσφαιρικό του τμήμα, είχε λαϊκό χαρακτήρα, είχε άμεση σχέση με τους καπνεργάτες και το κίνημά τους. Είχε και τέτοιο χαρακτήρα όχι μόνο γιατί το αγαπούσαν και συνεχίζουν να το αγαπούν οι λαϊκές μάζες, αλλά γιατί παίζουν ιδίως τα φτωχόπαιδα».

Στο χώρο του Φεστιβάλ, στην πλατεία έξω από το γήπεδο του Παναιτωλικού, υπήρξε επίσης πρωτότυπη έκθεση, όπου έγιναν ξεναγήσεις, με τίτλο «Το πρότυπο αθλητή μέσα και έξω από το γήπεδο». Με την έκθεση δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και στους μεγαλύτερους να γνωρίσουν, μεταξύ άλλων, άγνωστες πλευρές της ιστορίας του Παναιτωλικού.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν ενδεικτικά παίκτες του Παναιτωλικού, όπως ο Πάνος Αλεξάς, ο Χρήστος Καμζέλης, που έδωσαν τη ζωή τους τη δεκαετία του 1940. Αφιερωμένα ταμπλό υπήρχαν και για τον ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού Βασίλη Μήτσου. Αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν ο Νίκος Γόδας, ΕΛΑΣίτης και παίκτης του Ολυμπιακού, και ο Αγγελος Μεσσάρης, παίκτης του Παναθηναϊκού. Αθλητές που με τη στάση τους μέσα και έξω από το γήπεδο αποτελούν έμπνευση για ζωή και δράση τόσο για τους νέους όσο και για τον καθένα.

Επίσης, στο χώρο στήθηκε έκθεση βιβλίου, πραγματοποιήθηκαν αγώνες πινγκ - πονγκ και συναυλία από μαθητικό συγκρότημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Θεσσαλονίκη(25/5/2022)
Πλήθος μαθητών στις δράσεις της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά(12/6/2019)
Μήνας αντιφασιστικής δραστηριότητας ο Φλεβάρης(5/2/2019)
Το πρόγραμμα του 27ου Aντιιμπεριαλιστικού Διημέρου(26/5/2018)
Με απόλυτη επιτυχία η έναρξη του Αθλητικού Camp(20/9/2016)
Κορυφώνεται το τουρνουά ποδοσφαίρου(21/5/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org