Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Προς νέες πρόωρες εκλογές

«Βέτο» στο υπουργικό συμβούλιο «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας», ενώ δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρώην στέλεχος του ΔΝΤ

Ο Κ. Κοταρέλι είναι ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας

ANSA

Ο Κ. Κοταρέλι είναι ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας
ΡΩΜΗ.--

Τις ενδοαστικές αντιθέσεις που βαθαίνουν σε ένα πλαίσιο διαρκούς όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την ΕΕ φανερώνουν οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία. Ο Πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε τελικά την προτεινόμενη σύνθεση μιας συγκυβέρνησης «Κινήματος 5 Αστέρων» (Μ5S) - «Λέγκας» υπό τον δικηγόρο Τζουζέπε Κόντε και έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ενώ η νέα προσφυγή στις κάλπες μοιάζει όλο και πιο πιθανή.

Μετά από ένα διήμερο πυρετωδών διαβουλεύσεων με τις ηγεσίες των δύο (ευρωσκεπτικιστικών) κομμάτων, ο Ματαρέλα έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία». Αργά την Κυριακή ανακοινώθηκε ότι ο Κόντε επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία παρέλαβε προχτές Δευτέρα ο Κοταρέλι. Ο τελευταίος δήλωσε με τη σειρά του ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνησή του θα ιεραρχήσει τη σύνταξη και εκτέλεση προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2019.

Ηδη, πάντως, Μ5S και «Λέγκα» δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση και υψώνουν τους τόνους ενάντια σε Ματαρέλα και όσους - όπως υποστηρίζουν - δεν επιτρέπουν στην ιταλική δημοκρατία «να είναι ελεύθερη».

Το παζάρι γύρω από το σχηματισμό κυβέρνησης «φούντωσε» με αιχμή τους όρους της επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων με την ΕΕ. Σε αυτήν τη βάση ξετυλίχθηκε μια ολόκληρη συζήτηση με επίκεντρο τον 82χρονο οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα, τον οποίο M5S και «Λέγκα» πρότειναν για υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνησή τους, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις. Ο συγκεκριμένος αστός έχει δηλώσει υπέρμαχος μιας «διαφορετικής Ευρώπης, πιο ισχυρής, αλλά πιο δίκαιης», αλλά και ότι «δεν υπάρχει η Ευρώπη, μονάχα η Γερμανία που περιστοιχίζεται από φοβισμένες χώρες». Εχει διατελέσει γενικός γραμματέας στην Ενωση Βιομηχάνων Ιταλίας, υπουργός σε πολλές αστικές κυβερνήσεις, και του Μπερλουσκόνι, σε πολλές θέσεις οργανισμών στην Ιταλία και το εξωτερικό, και έχει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ενωσης των Βιομηχάνων (Confindustria), Βιντσέντζο Μπότσα, δήλωσε ότι αυτήν τη στιγμή χρειάζονται λύσεις για τη χώρα και όχι «σύγκρουση μεταξύ των θεσμών», ότι «είμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη στιγμή, με το σπρεντ (σ.σ. τα επιτόκια δανεισμού) να αυξάνεται» και ότι «η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ θα ήταν μια τρέλα».

Υψηλοί τόνοι από M5S και «Λέγκα»

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του Μ5S, Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε πως θα ζητήσει ενεργοποίηση άρθρου του Συντάγματος για να κατηγορηθεί ο Πρόεδρος της χώρας για «εσχάτη προδοσία» και επίθεση κατά του Συντάγματος.

«Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι οι εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», δήλωσε σε αιχμηρό ύφος, μιλώντας για «ένα επίπεδο θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ... Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη». Επίσης, το M5S καλεί σε «ειρηνικές και συμβολικές κινητοποιήσεις», με πανεθνική συγκέντρωση στη Ρώμη στις 2 Ιούνη (μέρα εθνικής επετείου) και θα ζητήσει εκλογές «το συντομότερο δυνατόν».

Ο ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, επέκρινε έντονα τους χειρισμούς του Ματαρέλα και υποστήριξε ότι «οι επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι πολιτικές, θα είναι στην πραγματικότητα ένα δημοψήφισμα... Ανάμεσα σε όσους θέλουν την Ιταλία ελεύθερη χώρα και σε όσους τη θέλουν υπόδουλη... Σήμερα η Ιταλία είναι κατειλημμένη οικονομικά από Γερμανούς, Γάλλους και "ευρωκράτες"».

Την ίδια στιγμή, το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι συμπαρατάσσεται με τον Ματαρέλα (στο πλαίσιο υπεράσπισης της «ευρωπαϊκής προοπτικής» της χώρας) και ξεκίνησε συγκεντρώσεις υποστήριξής του, ενώ ο προερχόμενος από το PD σημερινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι «τώρα πρέπει να σώσουμε τη μεγάλη μας χώρα».

Αντιδράσεις από το εξωτερικό

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικρότησε τη στάση του Ιταλού ομολόγου του, υποστηρίζοντας ότι επιτελεί την αποστολή του «με πολύ θάρρος και μεγάλο πνεύμα υπευθυνότητας» και συμπληρώνοντας ότι «η Ιταλία είναι για τη Γαλλία ένας στρατηγικός εταίρος σε όλα τα ζητήματα, ένας ιστορικός εταίρος, ένας εταίρος του σήμερα και ένας εταίρος του μέλλοντος, τον οποίο σεβόμαστε και τον οποίο έχουμε ανάγκη για τα ευρωπαϊκά σχέδια, καθώς και για τη διμερή σχέση που είναι δομική».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι «ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους Ευρωπαίους εταίρους», αλλά και ότι το Βερολίνο είναι «πάντα πρόθυμο για καλή και στενή συνεργασία» με μια ιταλική κυβέρνηση.

Ανάμεσα στις πολλές παρεμβάσεις ξεχώρισε και αυτή της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν, προέδρου του Εθνικού Μετώπου, η οποία είπε ότι «η ΕΕ και οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταργούν τη δημοκρατία. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι ένα πραξικόπημα, μια ληστεία του ιταλικού λαού από παράνομους θεσμούς. Απέναντι σε αυτήν την άρνηση της δημοκρατίας, ο θυμός των λαών μεγαλώνει παντού στην Ευρώπη...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ