Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΣΦΙΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Συνάντηση Πούτιν - Αμπε

Την ταχύτητα σύσφιξης των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων επιβεβαίωσε η συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που έκανε ο πρώτος στη Ρωσία, και μάλιστα ως ένας από τους επίτιμους προσκεκλημένους στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ενδεικτικές αυτής της σύσφιξης ήταν οι δηλώσεις για τη Συνθήκη Ειρήνης, που ακόμα εκκρεμεί από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο μεν Αμπε σημείωσε ότι οι δύο χώρες είχαν δείξει «ειλικρινή αποφασιστικότητα για τη διευθέτηση του θέματος της Συνθήκης Ειρήνης» και γύρισαν νέα σελίδα στις σχέσεις τους από το Δεκέμβρη του 2016, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τότε ο Πούτιν στην Ιαπωνία, αφού «προσπεράστηκαν» επιπτώσεις της «ουκρανικής κρίσης». Μάλιστα, ο Αμπε αναφέρθηκε και σε «κοινή οικονομική δραστηριότητα» που αναπτύσσεται στα τέσσερα νησιά (Κουρίλες ή Βόρειες Νήσους) στη βορειοανατολική Ασία, για τα οποία ωστόσο υπάρχουν σημαντικές εδαφικές διαφορές. Ο δε Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει «να βρεθούν συμβιβασμοί αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία σε μια σειρά τομείς, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η Ενέργεια. Εξάλλου, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ITAR TASS ο Ιάπωνας υπουργός Χιροσίγκε Σούκο, υπεύθυνος για τα χαρτοφυλάκια Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αλλά και επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας με τη Ρωσία, «η ρωσο-ιαπωνική οικονομική συνεργασία έχει κερδίσει μια ορμή άνευ προηγουμένου».

Μεταξύ άλλων, ο Σούκο είπε ότι η διμερής συνεργασία στην Ενέργεια είναι πολύ ουσιαστική για τη διαφοροποίηση και τη σταθερότητα της προμήθειας της Ιαπωνίας, δεδομένων των τεράστιων αποθεμάτων φυσικών πόρων της Ρωσίας, της γεωγραφικής εγγύτητας των δύο χωρών (που καθιστούν πολύ πιο συμφέρουσα για την Ιαπωνία την αγορά Ενέργειας από τη Ρωσία και όχι από αλλού) κ.λπ. Εκτός από τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που αποτελούν παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας, είπε ο Ιάπωνας υπουργός, υπάρχει ενδιαφέρον κοινής δράσης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως την αιολική και πυρηνική, με στόχους όπως την «αποσυναρμολόγηση» του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Ο Σούκο ξεχώρισε επίσης το ενδιαφέρον Ιαπώνων επενδυτών για εξορύξεις στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ