Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απέσυραν πρόσκληση της Κίνας από πολυεθνικά γυμνάσια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το αμερικανικό Πεντάγωνο απέσυρε πρόσκληση που είχε απευθύνει στην Κίνα για να συμμετάσχει κι εκείνη στις φετινές ασκήσεις «Pacific Rim» (πρόκειται για πολυεθνικά γυμνάσια που γίνονται κάθε χρόνο στον Ειρηνικό).

Σύμφωνα με το AP, το Πεντάγωνο χαρακτήρισε την απόφασή του «μια πρώτη απάντηση» στην ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών που - σύμφωνα με τη Δύση - η Κίνα συνεχίζει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Αναφέρθηκε σε «ισχυρές αποδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο έχει μεταφέρει εκεί πυραυλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και υποστήριξε μάλιστα ότι το Πεκίνο πρόβαλε ενστάσεις σε πρόσφατο αίτημα αμερικανικού βομβαρδιστικού να προσγειωθεί στη νήσο «Γούντι».

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, να χαρακτηρίζει την εξέλιξη «μη συνετή και μη εποικοδομητική», υποστηρίζοντας ότι αυτή «δεν θα βοηθήσει στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, που αποτελούν και οι δύο παγκόσμιες δυνάμεις». Οι δηλώσεις του Γι έγιναν από την Ουάσιγκτον, όπου είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Μάλιστα, ο Γι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν χτίσει στρατιωτικές υποδομές σε Χαβάη και Γκουάμ. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας (στον Ειρηνικό) είναι μικρότερης κλίμακας, έτσι δεν υπάρχει ανάγκη να το κάνουμε θέμα...».

Οσον αφορά στην ίδια τη συνάντηση των δύο υπουργών, αυτή έγινε - σύμφωνα με το «Σινχουά» - κατά την επιστροφή του από επίσκεψή του στην Αργεντινή. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αναδείχθηκε η σημασία διμερούς συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ