Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ «ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ» ΤΟ 2014
Πόρισμα ενοχοποιεί τη Ρωσία

Αρνείται κάθε εμπλοκή το ρωσικό υπουργείο Αμυνας

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΜΟΣΧΑ.--

Η διεθνής ομάδα που διερεύνησε την πτώση του αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» («Malaysia Airlines») τον Ιούλη του 2014 στην Ανατολική Ουκρανία, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 298 επιβάτες και πλήρωμα, ανακοίνωσε χτες το πόρισμά της. Ανέφερε ότι ο πύραυλος ρωσικής κατασκευής, τύπου «Buk», που έπληξε το αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ, προήλθε από μονάδα του ρωσικού στρατού στο Kουρσκ. Την εκδοχή αυτή αμφισβήτησαν αμέσως οι ρωσικές αρχές, με το υπουργείο Αμυνας να σημειώνει: «Κανένας ρωσικός πύραυλος δεν έχει διασχίσει τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι «ο πύραυλος προερχόταν από την 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας που έχει την έδρα της στο Κουρσκ, στη Ρωσία», όπως δήλωσε ο Ολλανδός Βίλμπερτ Παουλίσεν, λέγοντας ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα μετά από έρευνα βασισμένη σε αρκετές εικόνες του «Buk». Εκανε λόγο για «ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που αποτελούν ένα είδος ψηφιακού "δακτυλικού αποτυπώματος " για καθέναν πύραυλο» και ότι «όλα τα οχήματα σε μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον πύραυλο ανήκαν στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, επέστρεψε μια μέρα νωρίτερα από την επίσκεψή του στην Ινδία προκειμένου να προεδρεύσει στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα με θέμα την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Το όλο θέμα φαίνεται ότι ανακινείται ενώ παραμένει παγωμένη η σύγκρουση (ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική) στην Ανατολική Ουκρανία και πυκνώνουν οι ενδείξεις για νέες εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα από την πλευρά του ουκρανικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ