Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΚ ΟΤΕ
Να πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι την πάλη για ενιαία ΣΣΕ στον όμιλο

Ανακοίνωση με αφορμή το 44ο Συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ

Στην αναγκαιότητα μαζικής, οργανωμένης και ενιαίας δράσης των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση, απέναντι στους αρνητικούς συσχετισμούς που επικρατούν και τις πρακτικές εργατοπατερισμού, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΟΤΕ, με αφορμή το 44ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ), που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (18-20 Μάη) στην Τέμενη Αχαΐας.

Η ΕΣΚ σημειώνει ότι το Συνέδριο, που γίνεται σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, θα έπρεπε να ασχοληθεί με το πώς «θα οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, αλλά και στον κλάδο, με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες να χαράξουμε το πώς θα περάσουμε στην αντεπίθεση, διεκδικώντας να επανέλθουν οι μισθοί και τα δικαιώματα που έχουν περικοπεί. Ωστόσο, ο συσχετισμός που προέκυψε από τις εκλογές των σωματείων το προηγούμενο διάστημα είναι αρνητικός, αφού ενισχύθηκαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ακολουθώντας τη γραμμή της ΓΣΕΕ (...) κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να υιοθετήσουν οι εργαζόμενοι τους στόχους της εργοδοσίας. Ηδη τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Συνεδρίου, έχουν ξεκινήσει οι "συνεννοήσεις" για "συμφωνίες" κάτω από το τραπέζι και τα γνωστά σενάρια για σπάσιμο ψηφοδελτίων, προκειμένου να υφαρπάξουν έδρες και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών».

Απέναντι σε αυτήν τη γραμμή και αυτές τις μεθοδεύσεις, «η ΕΣΚ ΟΤΕ, οι ταξικές δυνάμεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, πρωτοστάτησαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να παρεμποδίσουν τα αντεργατικά μέτρα, να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων. (...) Θα επιμείνουμε στη γραμμή της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και μπροστά στη γενική απεργία στις 30 του Μάη, να διεκδικήσουμε μια ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον όμιλο ΟΤΕ, που θα εξισώνει προς τα πάνω όλους τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα να ενώσουμε τις δυνάμεις με το σύνολο της εργατικής τάξης για την επαναφορά του κατωτέρου μισθού στα 751 ευρώ (...) και με τους εργαζόμενους του κλάδου για τη διεκδίκηση μιας κλαδικής σύμβασης που θα επαναφέρει τους μισθούς και τα δικαιώματα στο ύψος του 2012, πριν καταργηθούν οι κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ».

Σε αυτήν τη βάση, απευθύνει κάλεσμα «στους αντιπροσώπους του 44ου Συνεδρίου να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, στα διάφορα σενάρια και στον εκφυλισμό που έχει επικρατήσει και μπροστά στις δύσκολες και περίπλοκες εξελίξεις να αναλάβουν την ευθύνη που τους έδωσαν οι εργαζόμενοι που τους εξέλεξαν στο Συνέδριο».

Ανοιχτή επιστολή στους συνέδρους από συνδικάτα του κλάδου

Στους αντιπροσώπους του 44ου Συνεδρίου της ΟΜΕ ΟΤΕ απευθύνονται με ανοιχτή επιστολή τους και τα Συνδικάτα Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και τα Σωματεία Εργαζομένων «Forthnet» - «Netmed» και «360 Connect ΑΕ», ζητώντας να εφαρμόσουν το καταστατικό της ΟΜΕ και να εγγράψουν μέλη της τα σωματεία του κλάδου, «ως αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης της οργάνωσης του αγώνα».

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η "δίκαιη ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα πατήσει πάνω στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το χτύπημα των μισθών, των ΣΣΕ, των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει για πρόσβαση σε Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια.

Στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής η όξυνση του ανταγωνισμού είναι μεγάλη. Τα τεράστια μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο συγκρούονται για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. (...) Η πείρα που έχουμε ως εργαζόμενοι στον κλάδο, δείχνει ότι ακριβώς αυτός ο ανταγωνισμός φέρνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους.

(...) Οι εξελίξεις που έχουμε στο μέτωπο των διεκδικήσεων των ΣΣΕ, ακόμα και αυτές που υπογράφονται στον όμιλο ΟΤΕ που παίζουν καθοριστικό ρόλο, φανερώνουν την ανάγκη, περισσότερο από άλλοτε, για ενιαία συντονισμένη δράση όλων των εργαζομένων του κλάδου. (...) Το ΣΕΤΗΠ Ν. Αττικής, μαζί με τα σωματεία που συνυπογράφουν το κάλεσμα, απευθυνόμαστε προς τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ και ζητάμε εφαρμόζοντας το καταστατικό να εγγράψουν τώρα μέλη τα σωματεία του κλάδου, ως αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης της οργάνωσης του αγώνα, απέναντι στο συντονισμένο χτύπημα των δικαιωμάτων μας από τα μονοπώλια του κλάδου και όλες τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ