Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Συνέντευξη με τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Για τη νέα κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, που βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα που τη συνοδεύει, αλλά και για την αποφασιστική απάντηση που δίνουν οι συνταξιούχοι με τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

***

-- Τι περιλαμβάνουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και τι σημαίνει για τους συνταξιούχους η επικείμενη εφαρμογή τους;

-- Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχονται να προστεθούν στις δραματικές μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι περικοπές αυτές για τις κύριες συντάξεις φτάνουν μέχρι και το 45% και για τις επικουρικές μέχρι και το 82% των αρχικών συντάξεων.

Επιπλέον, περικοπές έχει ήδη κάνει και η σημερινή κυβέρνηση παρά τα αντίθετα που ισχυρίζεται. Για παράδειγμα, μείωσε το κατώτερο ποσό της κύριας και βασικής σύνταξης των 486 ευρώ στα 360 ευρώ. Αφαίρεσε το ΕΚΑΣ από τους περισσότερους συνταξιούχους, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα το αφαιρέσει και από τους υπόλοιπους. Οι επικουρικές συντάξεις σφαγιάστηκαν, σε ποσοστά αυθαίρετα, πάνω και από αυτά που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Ακόμη, περικοπές έγιναν και με τις αυξήσεις στο ποσοστό παρακράτησης στις συντάξεις για την Υγεία, που πήγε από 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις, ενώ για πρώτη φορά επιβλήθηκε παρακράτηση και στις επικουρικές, ύψους επίσης 6%.

Από το μαζικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη
Από το μαζικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη
Τώρα η κυβέρνηση έρχεται, πάνω στις ήδη κατακρεουργημένες συντάξεις, να εφαρμόσει τις θανατηφόρες διατάξεις του νόμου 4387, του γνωστού νόμου Κατρούγκαλου.

Κρύβει, μάλιστα, επιμελώς ότι με βάση αυτόν το νόμο ήδη επανυπολογίζονται οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων που κατέθεσαν αίτηση για συνταξιοδότηση μετά το Μάη του 2016. Οι περικοπές τους θα είναι πάνω από 18%, αλλά αυτό δεν φαίνεται, διότι αυτοί οι συνταξιούχοι παίρνουν ακόμα προσωρινή σύνταξη. Οταν τους βγει η κανονική, σε πολλούς από αυτούς θα είναι μικρότερη από την προσωρινή και θα τους γυρεύουν πίσω χρήματα!

Για τους παλαιότερους συνταξιούχους, ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα αρχίσει από το 2019. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες δραματικές μειώσεις, αφού το ποσοστό αναπλήρωσης του επανυπολογισμού με βάση τον νόμο, αντί του 80% που αρχικά υπολογιζόταν, τώρα θα πέσει στο 44%, φέρνοντας νέες μειώσεις μέχρι και 300 ευρώ το μήνα. Ακόμη, από τις συντάξεις μας θα αφαιρεθούν τα οικογενειακά επιδόματα. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτές τις περικοπές και τις μειώσεις στο αφορολόγητο, που πηγαίνει στα 5.600 ευρώ από τα 8.600 ευρώ που είναι σήμερα, θα χάσουμε 3 έως και 4 ακόμη συντάξεις! Χαρακτηριστικό είναι ένα παράδειγμα συνταξιούχου με σύνταξη, κύρια και επικουρική, 480 ευρώ, που μέχρι τώρα δεν πλήρωνε φόρο: Μετά την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας θα πληρώνει 600 ευρώ το χρόνο!

Απέναντι στην αποπροσανατολιστική και κάλπικη προπαγάνδα της κυβέρνησης

-- Τα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι «δεν είναι οριζόντιες οι μειώσεις στις συντάξεις», ότι «αφορούν μόνο μια κατηγορία συνταξιούχων», όπως και ότι θα τις «επαναδιαπραγματευτούν» και θα δούνε ορισμένα «αντίμετρα». Τι απαντάτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς;

-- Εδώ, για την προπαγάνδα της κυβέρνησης, ταιριάζει η παροιμία «στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι»... Τα επιχειρήματα των κυβερνώντων έχουν στόχο την επανάπαυση και τον αποπροσανατολισμό των συνταξιούχων, των εργαζομένων και του λαού, γιατί αυτές οι περικοπές θα είναι στο διηνεκές και όχι μόνο για τους σημερινούς συνταξιούχους.

Η αλήθεια είναι ότι από τον νέο σφαγιασμό κανένας δεν θα γλιτώσει. Ολοι οι συνταξιούχοι θα έχουν δραματικές μειώσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο με κόπο και αίμα πληρωμένο εισόδημά τους.

Πρέπει, βέβαια, να... αναγνωρίσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει μόνο θανατηφόρα πολιτική, αλλά και προπαγάνδα που κάνει την τρίχα τριχιά. Ισχυρίζεται ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις σε συντάξεις και αυτό προσπαθεί να το γενικεύσει. Η αλήθεια είναι ότι για μια μερίδα συνταξιούχων, κυρίως από τις πρώην ΔΕΚΟ, που έχουν πληρώσει στον εργασιακό τους βίο υπέρογκες κρατήσεις και έχουν πολλά χρόνια εργασίας, θα προκύψουν κάποιες μικρές αυξήσεις στις σημερινές τους συντάξεις που έχουν κατακρεουργηθεί τα περασμένα χρόνια. Αλλά και αυτοί στο σύνολο των αποδοχών τους θα έχουν νέες μειώσεις από την αφαίρεση των οικογενειακών τους επιδομάτων και τη μείωση του αφορολόγητου.

Οσο για τα αντίμετρα... Εμείς δεν δουλέψαμε και πληρώσαμε τις ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις σε όλη μας τη ζωή, χωρίς να χρωστάμε σε κανένα δανειστή τις συντάξεις μας και τα δικαιώματά μας για να μας τα παίρνουν πίσω, να ανακεφαλαιοποιούν τις τράπεζες, τους επιχειρηματικούς ομίλους με χρήματα και δικαιώματα που μας ανήκουν, για να μας πετούν στο τέλος πίσω κάποια ψίχουλα. Αυτό το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, οι συντάξεις, τα δώρα, τα κοινωνικά δικαιώματα, οι Συλλογικές Συμβάσεις, το 8ωρο και τόσες ακόμα κατακτήσεις δεν είναι χάρισμα καμιάς κυβέρνησης, δεν αποδόθηκαν από τη συμπόνια του εκμεταλλευτικού κράτους απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό, ούτε βέβαια με δικαστικές αποφάσεις που ορισμένοι τις έκαναν κυρίαρχες τα τελευταία χρόνια.

Είναι κατακτήσεις, αποτέλεσμα σκληρών, ταξικών και πολλές φορές αιματηρών αναμετρήσεων και συγκρούσεων με το εκμεταλλευτικό κράτος, τις πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν, με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σε αυτήν τη βάση διεκδικούμε το σύνολο των δικαιωμάτων μας, τις συντάξεις μας, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, τα κοινωνικά μας δικαιώματα, την προστασία των σπιτιών μας από τους πλειστηριασμούς. Στηρίζουμε τους αγώνες των παιδιών και των εγγονιών μας για Συλλογικές Συμβάσεις, 8ωρο, σταθερά ωράρια εργασίας.

Τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι συνταξιούχοι, συνολικά ο λαός, από το γνωστό παραμύθι της «επαναδιαπραγμάτευσης». Απάντηση στην επίθεση δίνει το οργανωμένο μαζικό, ταξικό, αγωνιστικό κίνημα, στο ιερό πεζοδρόμιο, που με τους αγώνες του θα διεκδικεί αιτήματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού, για την ανατροπή αυτών των βάρβαρων πολιτικών.

Με ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στους αγώνες και τη δράση των συνταξιουχικών σωματείων

-- Το προηγούμενο διάστημα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν μια σειρά από πετυχημένες συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Ποια είναι η πείρα που βγαίνει από αυτήν τη δραστηριότητα;

-- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων είναι μια καλά οργανωμένη δύναμη σε όλη τη χώρα και καλύπτει το σύνολο των συνταξιούχων. Ολα αυτά τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, το συνταξιουχικό κίνημα οργάνωσε σε όλη τη χώρα εκατοντάδες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με όλες τις μορφές, για όλα τα ζητήματα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Ταυτόχρονα, συμμετείχαμε από κοινού και δώσαμε αγωνιστική στήριξη στους αγώνες των εργαζομένων, στον κοινό μας αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να επιβραδύνουμε και να αποκρούσουμε ορισμένα αντισυνταξιουχικά - αντιλαϊκά μέτρα και αποφάσεις, καθώς υποχρεώσαμε τους κυβερνώντες να αποδώσουν πίσω στους συνταξιούχους μια σειρά αυθαίρετες παρακρατήσεις, χωρίς δικαστήρια, αιτήσεις και προαπαιτούμενα, όπως τις κρατήσεις για την Υγεία και τις κρατήσεις της «εισφοράς αλληλεγγύης» στις επικουρικές συντάξεις, αποκρούσαμε τα 25 ευρώ που ήθελαν να επιβάλουν για είσοδο στα νοσοκομεία.

Αναδείξαμε τα προβλήματα και τις πραγματικές μας ανάγκες. Αποκαλύψαμε τις ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τον κίνδυνο και τις αιτίες που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οι συνταξιούχοι μέσα από αυτήν τη δράση πολύ καλά έχουν καταλάβει ότι η επερχόμενη ανάπτυξη και η «καθαρή έξοδος» που ευαγγελίζεται για το καλοκαίρι η κυβέρνηση, καμία σχέση δεν έχει με λύση των προβλημάτων τους, αλλά με νέες θυσίες στο βωμό των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Θα είχαμε καταφέρει πολύ περισσότερα αν η συμμετοχή των συνταξιούχων ήταν ακόμα πιο μαζική στους αγώνες και τη δράση των σωματείων. Αυτό πρέπει να γίνει, οι συνταξιούχοι να νικήσουν το φόβο, την αδιαφορία, τη θανατηφόρα λογική τού «δεν γίνεται τίποτε», τις αυταπάτες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει με τις προσφυγές στα δικαστήρια ή αν αλλάξει στις εκλογές κάποια κυβέρνηση.

-- Ποιος είναι ο προγραμματισμός που βάζετε για τη συνέχεια;

-- Οι αγώνες μας αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη. Η πείρα που βγαίνει από αυτήν τη δράση μάς δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αυτό βγαίνει και ως απαίτηση των συνταξιούχων που κατά χιλιάδες σε όλη τη χώρα παίρνουν μέρος σε όλες μας τις δράσεις.

Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με ένα μαραθώνιο κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες συσκέψεις, συνελεύσεις, τοπικές και περιφερειακές συγκεντρώσεις. Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν και στην Αττική, με πορείες σε υπουργεία. Αυτή η μαραθώνια πορεία συνεχίζεται, εντείνεται και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιούνη σε πρώτη φάση. Συγκεντρώσεις θα έχουμε στην Αττική στις 25 Μάη και 19 Ιούνη στην πλατεία Εθν. Αντίστασης, με αντίστοιχες πορείες στο υπουργείο Υγείας και στη Βουλή. Στην επαρχία έχουμε ανακοινώσει άλλες κινητοποιήσεις και την επόμενη βδομάδα θα δώσουμε στη δημοσιότητα νέες περιφερειακές συγκεντρώσεις.

Σημαντικός σταθμός φυσικά είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις στις 30 Μάη, εκεί όπου οι συνταξιούχοι μπορούν και πρέπει να έχουν μαζική συμβολή.

Στόχος μας, αίτημά μας, χωρίς να απεμπολούμε τίποτα από τις περικοπές που έχουμε έως τώρα υποστεί και τις διεκδικούμε είναι: Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, κανένας επανυπολογισμός, καμία περικοπή στα οικογενειακά μας επιδόματα, καμιά νέα φορολογία σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ