Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Αγωνιστικές διαθέσεις ενάντια στην απληρωσιά και την αβεβαιότητα

Σε αντιπαράθεση με την πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου που συνιστά... «υπομονή»

Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων εκφράζουν τη διάθεσή τους για αγωνιστικές πρωτοβουλίες
Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων εκφράζουν τη διάθεσή τους για αγωνιστικές πρωτοβουλίες
Σε έκτακτη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου τους προχώρησαν την Πέμπτη 17/5 οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καταψηφίζοντας τον απολογισμό που παρουσίασε η πλειοψηφία και εκφράζοντας τη διάθεσή τους για αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην απληρωσιά και την αβεβαιότητα.

Η απόφαση των εργαζομένων να οδηγηθεί το σωματείο εκτάκτως σε εκλογές πάρθηκε κάτω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σε αντιπαράθεση με τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησής του (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), η οποία αρνείται να οργανώσει τον αγώνα και τη διεκδίκηση.

Η θητεία της διοίκησης του σωματείου δεν έχει λήξει, αφού οι εκλογές από τις οποίες αναδείχθηκε έγιναν πριν από έναν περίπου χρόνο. Ωστόσο, την Πέμπτη 10/5 οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συγκέντρωση στο χώρο των Ναυπηγείων, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δεν τους έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος (70%) της μισθοδοσίας του Απρίλη. Ζήτησαν από το σωματείο να απαιτήσει τα δεδουλευμένα από την εργοδοσία αλλά η απάντηση που τους έδωσε η πλειοψηφία της διοίκησής του ήταν... να κάνουν «υπομονή», αναπαράγοντας τα γνωστά διλήμματα για τις αρνητικές εξελίξεις που μπορούν, υποτίθεται, να πυροδοτήσουν οι αγώνες των εργαζομένων.

Η «Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν με κινητοποιήσεις τα δεδουλευμένα, την εξόφληση των υπερωριών, άλλες παροχές (π.χ. δωροεπιταγές) που είναι υποχρεωμένη να χορηγεί η εργοδοσία. Μεγάλο μέρος των εργαζομένων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ζήτησαν από την πλειοψηφία του σωματείου να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για να συζητήσουν για τα αιτήματα και τους τρόπους διεκδίκησής τους.

Στη συνέλευση που ακολούθησε, με τη μαζική συμμετοχή 440 εργαζομένων, σε σύνολο 560, το 62% ψήφισε υπέρ της οργάνωσης κινητοποιήσεων, ενώ η πρόταση που κατέθεσε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ και συνιστούσε στους εργαζόμενους αναμονή και υπομονή συγκέντρωσε μόνο το 38%.

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα ο πρόεδρος παραιτήθηκε και το σωματείο οδηγείται σε εκλογές. Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση το ίδιο ποσοστό εργαζομένων (62%) καταψήφισε τον απολογισμό της διοίκησης.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους

Τον Ιούνη ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του οποίου απασχολούνται οι εργαζόμενοι τα δύο περίπου τελευταία χρόνια. Στο μεταξύ, η πάγια τακτική της εργοδοσίας να καθυστερεί για μήνες την καταβολή της μισθοδοσίας έχει οδηγήσει στη συσσώρευση απλήρωτων δεδουλευμένων. Στο έδαφος αυτό, οι πρόσφατες εξελίξεις αποτυπώνουν τη διάθεση των εργαζομένων να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δεδουλευμένα μαζί με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Η «Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας» καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα που έχουν αποκτήσει, σχετικά με τη στάση που κράτησαν οι δυνάμεις που αποτελούν την πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης, και γενικά των διοικήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων.

«Γίναμε όλοι μάρτυρες του σκυλοκαβγά μεταξύ ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και του ψευτοδιλήμματος να μην κάνουμε τίποτα ή να πάμε σε εκλογές. Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε ότι και η μια και η άλλη εξέλιξη θα δώσει χρόνο σε εργοδοσία και κυβέρνηση, βάζοντας εμάς και τις ανάγκες μας στην αναμονή», αναφέρει στην ανακοίνωσή της, καλεί δε τους εργαζόμενους να μην «περιμένουν απλήρωτοι τα αποτελέσματα των εκλογών», να μην αποδεχθούν η διαδικασία των εκλογών να οδηγήσει «σε ένα ατέρμονο κυνήγι ψήφου, να αφοπλίσει τις διαθέσεις για κινητοποιήσεις και να μας αφήσει στην άκρη απλήρωτους».

Ετσι, μπροστά στις αρχαιρεσίες αλλά και στους αγώνες που έχουν μπροστά τους, καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν με κριτήριο την ανάγκη να δυναμώσουν η πάλη τους, η συσπείρωσή τους με τις ταξικές δυνάμεις και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Αμεση εξόφληση των δεδουλευμένων. Εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Υπογραφή ΣΣΕ. Τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ενιαίο κρατικό φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ