Copyright 2018 The Associated |
Η Α. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Ολ. Σολτς (SPD) |
Την πεποίθηση ότι τα ανοιχτά οικονομικά ζητήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την Ευρωζώνη, ιδιαίτερα μετά το Brexit, θα επιλυθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στη γερμανική Βουλή. Θυμίζουμε πως Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε σκληρό παζάρι για τις «μεταρρυθμίσεις» στην Ευρωζώνη, διεκδικώντας καλύτερους όρους για τους δικούς τους επιχειρηματικούς ομίλους ο καθένας, και έχουν ανακοινώσει πως τον Ιούνη θα «κατεβάσουν» μια κοινή πρόταση.
«Το θέμα είναι να ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα την Ευρωζώνη», σημείωσε η Μέρκελ και ανέφερε ότι συμφωνεί με την πρόταση να μετεξελιχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, «εφόσον περιοριστούν προηγουμένως οι κίνδυνοι στους ισολογισμούς των εθνικών τραπεζών».
«Η παγκόσμια άποψη σε ό,τι αφορά τις νομισματικές ενώσεις είναι ότι οι χώρες πρέπει εν τέλει να είναι οι ίδιες υπεύθυνες για τις πράξεις τους. Και γι' αυτό είναι σωστό να εξελίξουμε τον ΕΜΣ και να του αναθέσουμε καθήκοντα που πλησιάζουν αυτά ενός νομισματικού ταμείου. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι μας», τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αφορά και την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της Γερμανίας. Δήλωσε ότι το 2018 η Γερμανία θα διατηρήσει το όριο του 60% στο χρέος επί του ΑΕΠ, για πρώτη φορά από το 2002.
Επίσης αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού να αυξηθεί η οικονομική συνεισφορά της Γερμανίας στην ΕΕ.
Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, έκανε λόγο για «ζήτημα ειρήνης και πολέμου» στη γειτονιά της ΕΕ και ανέδειξε τη σημασία που δίνεται στην ενταξιακή προοπτική τους. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε τις σύνθετες δυσκολίες που υπάρχουν στην περιοχή και την αντιπαράθεση μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Τέλος, αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη η γερμανική κυβέρνηση να ενισχύσει με όλους τους τρόπους την ψηφιοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη, τα «μεγάλα δεδομένα» και άλλες νέες τεχνολογίες, «διαφορετικά δεν θα είμαστε πια ηγέτιδα βιομηχανική χώρα». «Δεν αρκεί να είμαστε στην 5η και στην 6η θέση στη χρηματοδότηση της Ερευνας και της Καινοτομίας», υπογράμμισε. Ακόμη, ζήτησε τη δημιουργία παραγωγής μπαταριών (ηλεκτροκίνηση, ΑΠΕ κ.ά.) στην Ευρώπη και δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα τη στηρίξει.