Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Σχεδόν διπλάσιοι οι ξεριζωμένοι άμαχοι το 2017

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Διπλασιασμό στον αριθμό αμάχων που άφησαν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων το 2017 σε σχέση με το 2016 διαπιστώνει έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού (ICMC) στη Γενεύη, που εκτιμά πως πέρσι ανήλθαν σε 11.800.000 οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν, για πρώτη φορά, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι συγκρούσεις είναι στην πραγματικότητα ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται για τον έλεγχο αγορών, πηγών Ενέργειας και σφαιρών επιρροής.

Η έκθεση αναφέρει ότι το 76% των εκτοπισμένων εντοπίζεται σε δέκα χώρες, ανάμεσά τους η Συρία, το Κονγκό και το Ιράκ. Μόνο στη Συρία υπολογίζεται πως πέρσι εκτοπίστηκαν περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από αυτούς για δεύτερη ή τρίτη φορά, αυξάνοντας τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων σε 6,8 εκατομμύρια.

Η Υεμένη, η οποία βρισκόταν προηγουμένως στην πρώτη θέση του καταλόγου, δεν συγκαταλέγεται πλέον στη δεκάδα των χωρών που πλήττονται από το φαινόμενο, επειδή οι υπηρεσίες της οργάνωσης δεν έχουν πρόσβαση στη χώρα. Εκτιμούν ωστόσο ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στην Υεμένη είναι μεγαλύτερος από τα 8,5 εκατ. άτομα που διαπιστώθηκαν το 2016.

Στην έκθεση του ΙDMC διαπιστώνεται επίσης ότι 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε 135 χώρες αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν εξαιτίας φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, καταιγίδες, κυκλώνες...).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ