Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Η Πιονγιάνγκ «θα ξανασκεφτεί» τη Σύνοδο με τις ΗΠΑ

Από την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας
Από την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το πόσο σύνθετο και σκληρό είναι το παζάρι που θα κλιμακωθεί γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο επιβεβαιώνουν οι τελευταίες εξελίξεις, με τη ματαίωση συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων Βόρειας και Νότιας Κορέας, που είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο της υλοποίησης αποφάσεων της «Διακήρυξης του Πανμουτζόμ για την Ειρήνη, την Ευημερία και την Ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», που οι δύο πλευρές υπέγραψαν στις 27 Απρίλη 2018. Συγκεκριμένα, η συνάντηση που τελικά δεν έγινε θα αφορούσε την προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο πλευρών, όπως και άλλα σχέδια για τη διμερή (δια-κορεατική) οικονομική συνεργασία.

Χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Κιμ Κιε-γκουάν δήλωσε ότι «θα πρέπει να ξανασκεφτούμε αν θα ανταποκριθούμε στην προσεχή Σύνοδο Πιονγιάνγκ - Ουάσιγκτον (σ.σ. που έχει προγραμματιστεί να γίνει 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη) αν οι ΗΠΑ μας στριμώχνουν στη γωνία, πιέζοντάς μας μονομερώς να εγκαταλείψουμε τα πυρηνικά όπλα». Οπως μετέδωσε και το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Κιμ επέκρινε προσπάθειες που κάνουν οι ΗΠΑ για την υπογραφή μιας σειράς «ισχυρών και μονομερών» συμφωνιών ως αντάλλαγμα στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. «Οι ΗΠΑ "κάνουν θόρυβο" υποστηρίζοντας ότι θα προσφέρουν οικονομική αποζημίωση και οφέλη (...) αλλά εμείς ποτέ δεν αναπτύξαμε την οικονομία μας με προσδοκίες για οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και τα πράγματα θα συνεχίσουν έτσι και στο μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.

Είχε προηγηθεί, πριν την επίσημη ματαίωση της χτεσινής συνάντησης, εκτενές ρεπορτάζ του κρατικού βορειοκορεατικού πρακτορείου KCNA με έντονη κριτική σε κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, που τη χαρακτηρίζει «σκόπιμη στρατιωτική πρόκληση ενάντια στο Βορρά», αλλά και «κραυγαλέα πρόκληση για τη Διακήρυξη του Πανμουτζόμ», ενώ μεταξύ άλλων κατηγορούσε και τη Σεούλ για τη διεξαγωγή «ριψοκίνδυνων» - όπως έλεγε - «πολεμικών ασκήσεων ενάντια στην Πιονγιάνγκ».

Η συγκεκριμένη αμερικανο-κορεατική άσκηση, με τον κωδικό «Max Thunder», ξεκίνησε στις 11 Μάη και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μάη.

Αντιδράσεις

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε ότι «διατηρούμε πάντα την ελπίδα ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και ενεργούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε συνείδηση του γεγονότος πως μπορεί να είναι δύσκολες συνομιλίες... Είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συνάντηση και, αν γίνει, θα είναι πολύ καλά, αν όχι, θα δούμε».

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ δήλωσε - σύμφωνα με το «Σινχουά» - ότι η κατάσταση στη Χερσόνησο κατευθύνεται προς το «διάλογο» και τη «βελτίωση», μιλώντας για «κατάσταση που κερδήθηκε σκληρά» σε συμφωνία «με τα κοινά συμφέροντα όλων των πλευρών». Οι εμπλεκόμενες πλευρές, ειδικά ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, πρέπει να εργαστούν από κοινού και να δείξουν καλή θέληση και ειλικρίνεια για τη δημιουργία (κατάλληλων) συνθηκών για τη Σύνοδο (της 12ης Ιούνη), είπε ο Λου, εκφράζοντας ελπίδα Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ να σεβαστούν η μία τις ανησυχίες της άλλης, οικοδομώντας εμπιστοσύνη, ενώ κάλεσε και σε αποφυγή βημάτων που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν εντάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ