Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολυμορφία, μεράκι, κέφι και δημιουργικότητα

Στις Σέρρες
Στις Σέρρες
Πλήθος μαθητικές γιορτές σε γειτονιές της Αθήνας και σε όλη τη χώρα είχαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο, γεμάτες έμπνευση, δημιουργία και κέφι. Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ συνεχίζουν το ταξίδι τους, μεταφέροντας στους μαθητές, μέσα από το κεντρικό τους σύνθημα, το μήνυμα: «Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας. Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία... Είναι δικαιοσύνη!» (Μ. Θερβάντες).

Χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων στα Φεστιβάλ είναι ότι περιλαμβάνουν πολλές δραστηριότητες με πάρα πολλά θέματα, που έχουν προετοιμαστεί και παρουσιάζονται από τους ίδιους τους μαθητές. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις στην περιοχή μας, αφού φαίνεται ότι το θέμα του πολέμου απασχολεί ιδιαίτερα τους μαθητές, ωστόσο γίνονται και άλλες ενδιαφέρουσες συζητήσεις όπως για τον αθλητισμό, για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά., ενώ σε όλα τα Φεστιβάλ το πρόγραμμα έκλεισε με μαθητικές συναυλίες. Κι αυτές οι γιορτές έχουν πλαισιωθεί επίσης με ποικίλες πρωτοβουλίες προετοιμασίας, έχουν προηγηθεί αθλητικά τουρνουά, περίπατοι, συζητήσεις, παιχνίδια κ.ά.

Στην Αττική

Αθλητικές επιδείξεις, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα ενάντια στον πόλεμο από το Μουσικό Σχολείο του Πειραιά, βιντεοπροβολή ενάντια στα ναρκωτικά από τους μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου Κερατσινίου, βιβλιοπωλείο, περίπτερα φορέων, χώρος για σκάκι και φυσικά μαθητικές συναυλίες περιλαμβάνονταν στις εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ του Πειραιά, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Πασαλιμάνι.

Στα Γιαννιτσά
Στα Γιαννιτσά
Ιδιαίτερη αξία είχε η συζήτηση της βραδιάς με θέμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) και τίτλο «Αλλάζει ο κόσμος με "like";». Αναφέρθηκαν εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα μονοπώλια που είναι ιδιοκτήτες των ΜΚΔ για να πλουτίζουν, ελέγχοντας - σε συνεργασία ακόμα και με μυστικές υπηρεσίες - τις ζωές των χρηστών τους. Τη συζήτηση απασχόλησε το κατά πόσο είναι «αντικειμενική» και «αδέσμευτη» η ενημέρωση από το διαδίκτυο, αλλά και η στάση που πρέπει να κρατήσουν οι νέοι αγωνιστές απέναντι στα ΜΚΔ, προστατεύοντας τον εαυτό τους για το σήμερα και το αύριο και δίνοντας προτεραιότητα στην πραγματική ζωή.

Με τη συμμετοχή πλήθους μαθητών από τα σχολεία της περιοχής έγινε Μαθητικό Φεστιβάλ και στο Περιστέρι, με μουσικό - ποιητικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ, περίπτερα και χώρους για μικρότερες ηλικίες, ομιλία σχετικά με τις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όπου ανήκει η χώρα μας, αλλά και τους φετινούς μαθητικούς αγώνες και την ανάγκη να δυναμώνει η ΚΝΕ.

Στην Κυψέλη, το Φεστιβάλ έγινε στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν με σκηνές από το «Παιχνίδι της σφαγής» του Ε. Ιονέσκο, ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό που προετοιμάστηκε από τη θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών. Μάλιστα το ίδιο θεατρικό θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα από τους μαθητές στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» στις 25 Μάη.

Κέρδισε τις εντυπώσεις το θεατρικό στην Κυψέλη
Κέρδισε τις εντυπώσεις το θεατρικό στην Κυψέλη
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η συζήτηση που έγινε με θέμα «Τι μας έφερε εδώ - Τι μας ενώνει; Ελληνες και μετανάστες μαθητές στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία». Οι μαθητές πήραν το λόγο και είπαν τη γνώμη τους για ζητήματα που απασχολούν πάρα πολλούς νέους, όπως για παράδειγμα στο ερώτημα «Τι κάνει χιλιάδες οικογένειες να αφήνουν τα πάντα και να έρχονται εδώ στην Ελλάδα, που δεν ξέρουν κανέναν;». Σε αυτό πήρε το λόγο ένας μαθητής από τη Νιγηρία, που ανέδειξε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τι βιώνει σήμερα ο λαός της Νιγηρίας, μιας χώρας από τις πιο πλούσιες στον κόσμο, που όμως πάνω από το 60% του πληθυσμού της ζει με λιγότερα από ένα δολάριο τη μέρα. Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουμε και σε αντιλήψεις που θέλουν τη νεολαία να μην ασχολείται με την πολιτική, οι μαθητές είπαν χαρακτηριστικά: «Μαζί Ελληνες και μετανάστες να παλέψουμε για τη ζωή που μας αξίζει, γιατί αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Η μόνη λύση είναι στον αγώνα!».

Στην Κεντρική Μακεδονία

Η Τούμπα ήταν η περιοχή που εγκαινίασε τα Μαθητικά Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο, με τις εκδηλώσεις που έγιναν στο πολιτιστικό κέντρο της Τούμπας. Τουρνουά σκάκι, γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο και παιχνίδι ρουκ ζουκ, επίδειξη τζούντο και μαθητικό θεατρικό ενάντια στον πόλεμο «άνοιξαν» το πρόγραμμα, ακολούθησε ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και τέλος έγιναν συναυλίες πολλών μαθητικών συγκροτημάτων.

Κυψέλη
Κυψέλη
Στα Γιαννιτσά οι εκδηλώσεις έγιναν στο Πολύκεντρο και ξεκίνησαν με παιχνίδι ερωτήσεων «Πες - Βρες» ανάμεσα στις ομάδες ΕΠΑΛ και ΓΕΛ - Μουσικό, ενώ παράλληλα έγιναν γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό. Ακολούθησε συζήτηση για την πάλη ενάντια στον πόλεμο και στο τέλος έγιναν συναυλίες.

Στη Βέροια το Μαθητικό Φεστιβάλ έγινε στην πλατεία Δημαρχείου, με συναυλίες, επίδειξη χώρου από μαθητές, θεματικά ταμπλό ενάντια στον πόλεμο και αντίστοιχο ερωτηματολόγιο.

Αντίστοιχα, στις Σέρρες, ο χώρος του Φεστιβάλ είχε έκθεση ενάντια στον πόλεμο, workshop με επιτραπέζια παιχνίδια και γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο και το ρατσισμό. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άνοιξε με μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ξέρει να σκέφτεται», σε επιμέλεια μαθητών τελευταίων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου. Ακολούθησε συζήτηση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Δεκάδες μαθητές από τα σχολεία της πόλης συμμετείχαν στο Φεστιβάλ που έγινε στο Κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν τουρνουά βόλεϊ, παρουσίαση εργασίας και συζήτηση για τον αθλητισμό στον καπιταλισμό σε αντιπαράθεση με τον αθλητισμό στις σοσιαλιστικές χώρες, με συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς αντιμετωπίζεται η Φυσική Αγωγή στο σχολείο σήμερα, για την ύπαρξη αθλητικών υποδομών σε σχολεία και γειτονιές, για το πώς φαινόμενα όπως το ντόπινγκ, τα «στημένα», η βία στα γήπεδα, είναι αποτέλεσμα της αντιμετώπισης του αθλητισμού ως εμπορεύματος. Η πλούσια συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη οι νέοι να διεκδικήσουν την ανάπτυξη και τη δωρεάν παροχή Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Στον Πειραιά
Στον Πειραιά
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις και του Μαθητικού Φεστιβάλ στην Αρτα. Εκατοντάδες μαθητές συναντήθηκαν στην πλατεία Σκουφά, έπαιξαν ένα πρωτότυπο διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τον πόλεμο, παρακολούθησαν συναυλίες και απαγγελία του ποιήματος του Μπρεχτ «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου». Στο Φεστιβάλ μίλησε ο Θοδωρής Βέλιος, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Αρτας της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στις ιμπεριαλιστικές εξελίξεις στην περιοχή, και η βραδιά έκλεισε με μουσική.

Στην Κομοτηνή

Μαθητικό Φεστιβάλ έγινε και στην πόλη της Κομοτηνής, πίσω από το Σπαθί. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν παρουσιάστηκε ανέκδοτο αντιρατσιστικό τραγούδι που γράφτηκε από μέλη της ΚΝΕ και περιελάμβανε ελληνικό και τουρκικό στίχο, το οποίο γέμισε με συγκίνηση τους παρευρισκόμενους. Μέσα από αυτό δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ότι μεταξύ των παιδιών του λαού δεν πρέπει να υπάρχουν εθνικές, θρησκευτικές ή άλλων ειδών κόντρες, αλλά να υπάρχει αλληλεγγύη, γιατί όπως λέει και το τραγούδι: «Γιατί στον κόσμο γεννιέται αυτός ο ρατσισμός; Ισως φταίει, εντέλει, ο καπιταλισμός!». Επίσης από τη σκηνή του Φεστιβάλ ακούστηκαν ποντιακά τραγούδια και λύρα, αφιερωμένα στην προσφυγιά, ενώ έγινε και συζήτηση για το θέμα του πολέμου.

Στην Κρήτη και το Αιγαίο

Από τα Φεστιβάλ της Κρήτης
Από τα Φεστιβάλ της Κρήτης
Στα Χανιά, το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, με μαζική συμμετοχή. «Εχθρός μας δεν είναι οι γείτονες λαοί... Εξω οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί» ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε το διαγωνισμό γκράφιτι και χιπ χοπ που έγινε στο Φεστιβάλ, ενώ οι μικρότερες ηλικίες των μαθητών συμμετείχαν σε επιδαπέδιο παιχνίδι με τίτλο «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Φυσικά, από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κρητικές μουσικές και οι χοροί.

Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο, οι μαθητές συναντήθηκαν στην πλατεία Μικρασιατών και άρχισαν τις δραστηριότητες με παιχνίδια ενάντια στον πόλεμο και ενάντια στα ναρκωτικά, ενώ ακολούθησε παρουσίαση πρότζεκτ για το δικαίωμα στον αθλητισμό. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Νάνσυ Λιακοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στην πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μαθητικά συγκροτήματα και κρητικούς χορούς.

Στην Κάλυμνο, δεκάδες μαθητές και μαθήτριες έδωσαν το «παρών» στη γιορτή που στήθηκε στο δημοτικό γήπεδο μπάσκετ, όπου έγινε τουρνουά μπάσκετ 3on3 ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Χώρος γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο και παιχνίδι - κουίζ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Να σημειωθεί ότι το «παρών» στο Φεστιβάλ έδωσε και το πολυδύναμο κέντρο Καλύμνου ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη». Η συζήτηση φούντωσε γύρω από ζητήματα για το ρόλο και το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και για την οξυμένη κατάσταση γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, ενώ στις εξελίξεις στην περιοχή αναφέρθηκε και η Δέσποινα Γουρλά, Γραμματέας της ΟΒ Καλύμνου της ΚΝΕ, που χαιρέτισε το Φεστιβάλ.

Στην Αρτα
Στην Αρτα
Στη Σάμο, οι εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ ήταν διήμερες και έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Βαθύ. Αρχισαν την πρώτη μέρα με τουρνουά μπάσκετ 3on3 ενάντια στα ναρκωτικά και με μαθητική συναυλία, ενώ τη δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν με θεματικές εκθέσεις και κατασκευές με θέμα για το Προσφυγικό, αλλά και τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ. Επίσης έγινε συζήτηση με θέμα «Φτώχεια, πόλεμος, προσφυγιά. Τι πάει στραβά;», με βάση ερωτηματολόγιο που είχαν κυκλοφορήσει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα σχολεία της περιοχής με αφορμή την 21η Μάρτη (Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org