Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η βαθιά εμπλοκή των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων στους πολεμικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου

Πριν από λίγες μέρες, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους ενάντια στη Συρία. Οι φοιτητές, το επιστημονικό δυναμικό και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, από την πρώτη στιγμή, έδωσαν δυναμικό αγωνιστικό «παρών» στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, καταγγέλλοντας το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που σέρνει το λαό σε επικίνδυνα μονοπάτια, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Γι' αυτόν το λόγο, εξάλλου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το όργιο κρατικής καταστολής, όταν προσπάθησαν να κατεβάσουν το επαίσχυντο άγαλμα του Τρούμαν από την καρδιά της Αθήνας.

Η πείρα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνει ότι η ανασύνταξη του κινήματος στα ιδρύματα περνά μέσα και από την επεξεργασία των κατάλληλων μορφών και τρόπων παρέμβασης ώστε η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας να γίνει ζήτημα του κινήματος. Στην κατεύθυνση αυτή, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στη βάση των αποφάσεων του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ, έχουν ανοίξει πλατιά τη συζήτηση για τον χαρακτήρα του πολέμου, δηλαδή για το ποιος τον κάνει, για ποιο σκοπό, ποιος κερδίζει και γιατί πάντα χαμένοι είναι οι λαοί. Αναδεικνύουν ότι μια ενιαία γραμμή συνδέει τις στοχεύσεις του κεφαλαίου που καταδυναστεύει τους λαούς σε «ειρηνικούς» καιρούς και οδηγεί στο ματοκύλισμά τους σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αποκαλύπτουν τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, που συμπράττουν και στηρίζουν τους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης, τις ιδιαίτερες ευθύνες που βαραίνουν τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ιδιαίτερη πλευρά αυτής της δραστηριότητας είναι και η ανάδειξη, συγκεκριμένα και στοιχειοθετημένα, της έκφρασης της πολυδιάστατης εμπλοκής της ελληνικής αστικής τάξης στους πολεμικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου μέσα στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα. Πλευρά, που πρέπει να συνδυαστεί με την αγωνιστική δραστηριότητα σωματείων και συλλόγων ενάντια στην εμπλοκή των ιδρυμάτων στην προετοιμασία ιμπεριαλιστικών πολέμων, στην υποστήριξη των επιτελείων που τους διευθύνουν και τους διεξάγουν.

Η πολυδιάστατη εμπλοκή των ιδρυμάτων στους πολεμικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου

Ως οργανικό μέρος του μηχανισμού του αστικού κράτους, τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα υπηρετούν τις βασικές λειτουργίες και σκοπούς του, τόσο μέσω της οικονομικής όσο και μέσω της ιδεολογικής λειτουργίας τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η λειτουργία τους είναι διαχρονικά στενά δεμένη με τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης.

Η σημασία που έχει για το αστικό κράτος και τις στρατιωτικοπολιτικές διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου η σύμπραξη με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή αν αναλογιστεί κανείς το εύρος των δραστηριοτήτων του σύγχρονου αστικού στρατού, τις πολυπλόκαμες σχέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων που εκδηλώνονται και στο πλαίσιο των διακρατικών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, την ένταση και στρατιωτικοποίηση της κατασταλτικής λειτουργίας του αστικού κράτους, την ανάθεση σε ΝΑΤΟ και Ευρωστρατό καθηκόντων στη λεγόμενη «πολιτική ασφάλεια» κ.λπ.

Η εμπλοκή των ιδρυμάτων στην προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι πολυδιάστατη. Πέραν της ερευνητικής συμβολής στην εξέλιξη των πολεμικών μέσων, τα ιδρύματα λειτουργούν, μεταξύ άλλων, και ως εργαστήρια διαμόρφωσης στρατηγικής της αστικής τάξης, αναλύοντας για λογαριασμό του κεφαλαίου ζητήματα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα αυτή είναι εν πολλοίς ανοιχτή και δημόσια, στοχεύει και στη ζύμωση θέσεων, αποκτώντας έτσι και χαρακτήρα προπαγάνδας.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ με τον προκλητικό τίτλο «Science for Peace and Security» (SPS). Ενα μερίδιο από τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που κατευθύνονται κάθε χρόνο μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, φτάνει και στη χώρα μας. Οι βασικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ SPS έχουν προσδιοριστεί στη βάση της κοινής «Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ», στην οποία κατέληξε η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα το Νοέμβρη του 2010, καθώς στους «Στρατηγικούς Στόχους των Εταιρικών Σχέσεων του ΝΑΤΟ», οι οποίοι συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο τον Απρίλη του 2011. Οπως, μάλιστα, διευκρινίζεται και στις σχετικές προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση, όλες οι δραστηριότητες πρέπει να έχουν σαφή σχέση με την ασφάλεια και τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, κατά την υποβολή της εκάστοτε αίτησης, ο αιτών αναφέρει ρητά σε ποιον τομέα προτεραιότητας εντάσσεται το προτεινόμενο πρόγραμμα.

Αντίστοιχες συνεργασίες υπάρχουν και μεταξύ ιδρυμάτων και άλλων επιτελείων που συμμετέχουν στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών ή και στον ίδιο τον πόλεμο. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι ο αμερικανικός στρατός έχει εκτεταμένο ερευνητικό έργο, με δικά του ερευνητικά κέντρα, αλλά και ευρύ φάσμα συνεργασιών με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας.

Τα παραδείγματα πολλά, τα λεφτά περισσότερα...

Η διαχρονική, βαθιά, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη εμπλοκή των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και τους πολεμικούς τους σχεδιασμούς αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε ερευνητικές συνεργασίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, παροχή υπηρεσιών, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των ιδρυμάτων για τις ερευνητικές ανάγκες των μακελάρηδων των λαών.

Τα σχετικά παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν είναι πολλά, και τα εκατομμύρια που δίνονται για έρευνα προς όφελος των πολεμικών μηχανισμών των ιμπεριαλιστών ακόμα περισσότερα. Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Το ΝΑΤΟ κυριολεκτικά σουλατσάρει μέσα στα ιδρύματα, έχοντας αναπτύξει σχέσεις με πολλά εξ αυτών. Πολλοί επιστήμονες από ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συμμετέχουν σε δραστηριότητες του NATO SPS, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το εύρος των συνεργασιών που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ με τα ελληνικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, το ΚΕΝΑΠ του ΝΑΤΟ στη Σούδα απηύθυνε το Φλεβάρη ανοιχτή πρόσκληση στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για συνεργασία. Το Δεκέμβρη του 2016 υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη (ΝΑΤΟ RAPID DEPLOYABLE CORPS GREECE - NRDC - GR)» και της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΠΑΜΑΚ. Οπως είχε ανακοινωθεί, «η συνεργασία των δύο Οργανισμών έχει ως σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και να ενθαρρύνει παραγωγικές σχέσεις και εκπαιδευτική συνεργασία προς όφελός τους, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που προάγουν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς». Επίσης, το Φλεβάρη του 2015 προωθήθηκε προς υπογραφή «Μνημόνιο Συνεργασίας» μεταξύ του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Νομικών Επιστημών του ΑΠΘ και του NRDC - GR. Αξίζει, ακόμα, να αναφερθεί ότι το ΝΑΤΟ προσφέρει κάθε χρόνο θέσεις εξάμηνης πρακτικής άσκησης για σπουδαστές και των ελληνικών ιδρυμάτων, οι οποίες μάλιστα διαφημίζονται στους πίνακες ανακοινώσεων και τις ιστοσελίδες των σχολών. Οι θέσεις αφορούν στα επιστημονικά πεδία των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, των Διεθνών Σχέσεων και της ασφάλειας, της Πληροφορικής, της Μετάφρασης και των Επιστημών Μηχανικού, με στόχο οι σπουδαστές να «συμβάλουν στην ασφάλεια των χωρών - μελών του».
  • Αντίστοιχη δραστηριότητα αναπτύσσουν και τα ευρωενωσιακά στρατιωτικά επιτελεία. Για παράδειγμα, το Γενάρη ανακοινώθηκε η συμμετοχή σύμπραξης στην οποία συμμετέχει το Τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ στο πρόγραμμα OCEAN 2020 του European Defense Fund, μαζί με μεγάλες «αμυντικές» βιομηχανίες. Ακόμα, τον Οκτώβρη του 2016 εγκρίθηκαν ερευνητικές συμπράξεις της EDA (European Defense Agency) συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, με το Πανεπιστήμιο Πατρών να συμμετέχει σε ένα από τα τρία πιλοτικά προγράμματα.
  • Το ΙΔΙΣ του Παντείου και άλλα ομοειδή ινστιτούτα είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και άλλα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, προσφέροντάς τους, πέραν του ερευνητικού έργου, και «δημόσιο βήμα», μέσω των συχνών σχετικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δραστηριοτήτων του ΙΔΙΣ είναι το σεμινάριο διά βίου μάθησης που διοργάνωσε το Μάρτη με θέμα «Τεχνολογία και Πόλεμος», με εισηγητές πρώην ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το καλοκαίρι, δε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, διοργανώνει διεθνές σεμινάριο στην Τήνο, με θεματικές ενότητες όπως «υβριδικός πόλεμος», «ολοκληρωμένα πολεμικά συστήματα» κ.ά.
  • Η αμερικανική RAND Corporation (ιδρύθηκε το 1948 από τον αμερικανικό στρατό, ως ιδιωτικός οργανισμός που προωθεί την έρευνα και ανάπτυξη προς όφελος της ασφάλειας των ΗΠΑ), το ERGOMAS (European Research Group on Military and Society) και πλήθος άλλων αντίστοιχων επιτελείων έχουν σειρά συνεργασιών με επιστημονικό δυναμικό πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας μας.
  • Πολλές είναι και οι ερευνητικές συνεργασίες των ιδρυμάτων με «αμυντικές» βιομηχανίες. Για παράδειγμα, το Φλεβάρη υπογράφτηκε συμφωνία, μέσω της οποίας η «Intrakom Defense Electronics» θα αναπτύξει περαιτέρω ένα μεγάλου μεγέθους drone που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ. Η συγκεκριμένη εταιρεία, που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, την EDA και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, καθώς και με τις μεγαλύτερες εταιρείες οπλικών συστημάτων στον κόσμο, κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με διάφορα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας (π.χ. στο προαναφερθέν OCEAN 2020).
Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και των φοιτητών, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας, ενάντια στην πολιτική που γεννά φτώχεια, πολέμους, ανεργία και προσφυγιά.

Με πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και ταξικό προσανατολισμό του κινήματος, μπορεί να ορθωθεί και μέσα στα ιδρύματα μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που δολοφονούν λαούς, αλλάζουν τα σύνορα, οδηγούν ολόκληρες χώρες και περιοχές στο χάος και την καταστροφή για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ για την ανασύνταξη του κινήματος η οργάνωση και ενίσχυση της πάλης των σωματείων και των συλλόγων για την άμεση απεμπλοκή των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων από τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για την καταδυνάστευση των λαών, την ένταση της καταστολής, την προετοιμασία και διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών πολέμων. Για επιστήμη και έρευνα προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων και το ματοκύλισμα των λαών.


Του
Δημήτρη ΚΟΙΛΑΚΟΥ*
*Ο Δημήτρης Κοιλάκος είναι μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ