Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η Μογκερίνι προωθεί το ευρωατλαντικό σχέδιο

ΣΚΟΠΙΑ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εύσημα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για τις «μεταρρυθμίσεις» στις οποίες προχώρησε, απέδωσε στα Σκόπια, το βράδυ της Τετάρτης, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Διανύσατε πολύ δρόμο και τα καλά νέα είναι ότι επανήλθατε. Νομίζω πως είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για το οποίο μπορείτε να υπερηφανεύεστε», πρόσθεσε η Μογκερίνι, προτρέποντας για περισσότερες, «πιο βαθιές» μεταρρυθμίσεις με γνώμονα τα κριτήρια της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως είναι «σίγουρα δυνατό» ΠΓΔΜ και Ελλάδα να επιλύσουν τις διαφορές τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη. Και η συγκεκριμένη περιοδεία, όπως και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποσκοπεί στην ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ώστε να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων στην περιοχή.

Αργότερα την Τετάρτη η Μογκερίνι πραγματοποίησε ομιλία στη Βουλή των Σκοπίων, παρουσία του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, των βουλευτών του κόμματος VMRO-DPMNE που σταμάτησαν το μποϊκοτάρισμα των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων μετά από καιρό, του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια. Αισθητή ήταν η επιλογή του νυν Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και του πρώην Προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να απουσιάσουν από την εκδήλωση, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στα σχέδια ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Στο περιθώριο της επίσκεψης Μογκερίνι και του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πρωθυπουργών της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, και του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι. Οι δύο πρωθυπουργοί διαπίστωσαν ότι μοιράζονται «κοινές αξίες και αφοσίωση για ένα κοινό μέλλον».

Η Μογκερίνι σε Μαυροβούνιο και Σερβία

Χτες, η Μογκερίνι μετέβη στο Μαυροβούνιο, όπου παρέδωσε και επίσημα την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα. Επαίνεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας υποστηρίζοντας ότι «έκανε πράγματα που θεωρούνταν αδύνατα πριν από τρία χρόνια». Τόνισε ότι το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι οι χώρες που έχουν κάνει τα περισσότερα βήματα προόδου από κάθε άλλη χώρα της περιοχής. Το απόγευμα επισκέφτηκε το Βελιγράδι, όπου θα είχε συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, και τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Πλατφόρμα διαλόγου» από Κοσσυφοπέδιο

Χτες, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, παρουσίασε μία «κρατική πλατφόρμα» για την «τελική φάση» του διαλόγου με τη Σερβία στις Βρυξέλλες, που έχει ξεκινήσει από το 2011, λέγοντας ότι θα οδηγήσει «σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου από το Βελιγράδι. Πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα θα έχει τρεις βασικούς στόχους: Αμοιβαία αναγνώριση, ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ και καθορισμός έκθεσης προόδου με ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στην υποχρέωση που έχει αναλάβει η κοσσοβάρικη κυβέρνηση από το 2013 προκειμένου να προχωρήσει σε συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου μετά την αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνησή του εξαιτίας της βίαιης σύλληψης Σέρβων υψηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι ήθελαν να μεταβούν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, με διάφορα προσχήματα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, αναφέρθηκε πάντως το ίδιο 24ωρο στο τελεσίγραφο που εκπνέει σήμερα και το οποίο είχαν θέσει στην κυβέρνηση Χαραντινάι οι εκπρόσωποι της σερβικής Λίστας και της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, απειλώντας να προχωρήσουν μονομερώς στη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων (ZSO). «Η Σερβία θα περιμένει άλλους 3,5 μήνες, αν και δεν θα συμβεί (σ.σ. η συγκρότηση της ZSO)», είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι θα έθετε το ζήτημα στην Φ. Μογκερίνι. Πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι περίμεναν πέντε χρόνια για την υλοποίηση της δέσμευσης των Κοσσοβάρων Αλβανών για τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων, τονίζοντας πως είναι διατεθειμένοι να περιμένουν λίγο ακόμα ώστε να μην μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ότι παραβιάζουν διεθνείς συμφωνίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοαστικές κόντρες στο φόντο ευρύτερης σύγκρουσης(2019-04-03 00:00:00.0)
Σταθερά στο στόχαστρο ΕΕ - ΝΑΤΟ(2018-09-08 00:00:00.0)
Νέα ένταση στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών(2018-03-31 00:00:00.0)
Νέα ένταση σε περίοδο όξυνσης του ανταγωνισμού στα Βαλκάνια(2018-03-29 00:00:00.0)
Ενα ακόμα επεισόδιο έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια(2017-08-24 00:00:00.0)
Σταθερά στο στόχαστρο ΕΕ και ΗΠΑ(2017-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ