Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα χτες

Από τη μαζική εργατική κινητοποίηση στη Μασσαλία

Copyright 2018 The Associated

Από τη μαζική εργατική κινητοποίηση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Πάνω από 130 κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία έγιναν χτες, στο πλαίσιο απεργιών και διαδηλώσεων που οργάνωσαν συνδικάτα από πολλούς κλάδους, αντιδρώντας σε νέες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ, υπηρετώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου και υλοποιώντας αντιλαϊκές ντιρεκτίβες της ΕΕ, στη διαμόρφωση των οποίων φυσικά πρωτοστατεί και η γαλλική κυβέρνηση.

Οι πορείες έγιναν με τη συμμετοχή και πολλών εργαζομένων που συμμετείχαν σε απεργίες σε τομείς όπως οι σιδηροδρομικοί (που έχουν συμπληρώσει πάνω από οκτώ μέρες απεργία από τις αρχές του μήνα), που καταγγέλλουν το νέο νομοσχέδιο «προσαρμογής» του σιδηροδρομικού δικτύου (της SNCF) της χώρας στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ακόμα, στις κινητοποιήσεις πήραν μέρος εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που μιλώντας στα ΜΜΕ κατήγγειλαν τους «παγωμένους» εδώ και μια δεκαετία μισθούς τους, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αφού θέσεις που αδειάζουν μετά από συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται. Ακόμα, στο δρόμο βγήκαν εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, αλλά και χώρους της βιομηχανίας. Τη δική τους μάχη έδωσαν και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ, όπως η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, με σύνθημα «Ας δράσουμε όλοι μαζί!», προσπαθώντας να αναδείξουν τη σημασία ενίσχυσης του κοινού αγώνα ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Κινητοποιήσεις έγιναν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, Μασσαλία, Τουλούζη, Λιόν, Ρεν, Μπορντό, Στρασβούργο, Περπινιάν, Νίκαια.

Στο Παρίσι, η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι από την περιοχή Μονπαρνάς με πανό όπως «Δημόσιος + Ιδιωτικός (τομέας) + φοιτητές, μαζί, να σταματήσουμε την κοινωνική οπισθοδρόμηση». Αξιοποιώντας και τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών αλλά και αντλιών νερού, συμβάλλοντας και έτσι στην επιχείρηση εκφοβισμού του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ