Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταγγελίες για «σκηνοθεσία» επιθέσεων με χημικά

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο συριακός στρατός εντείνει τις πιέσεις σε όσες οργανώσεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών έχουν απομείνει σε πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα, Δαμασκό, καταφέροντας είτε με συμφωνίες, είτε με στρατιωτικές επιχειρήσεις, τον περαιτέρω εκτοπισμό και τη μαζική έξοδό τους κυρίως σε περιοχές της χώρας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Χαρακτηριστική ήταν χτες η μαζική έξοδος πάνω από 1.500 ενόπλων του «Στρατού του Ισλάμ» και 3.500 συγγενών τους από την πόλη Ντουμαΐρ, βορειανατολικά της Δαμασκού, καθώς και οι βομβαρδισμοί περιοχών του παλαιστινιακού καταυλισμού Γιαρμούκ, που παραμένει υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα, χτες, δυνάμεις της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεννόηση και σε συντονισμό με το συριακό στρατό, πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς θέσεων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε συριακό έδαφος, κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε αργότερα χτες το βράδυ η συνάντηση που είχαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, μετά από πολύ καιρό, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, και ο Αμερικανός στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι δύο στρατηγοί «αντάλλαξαν απόψεις» μεταξύ άλλων για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ρωσικές καταγγελίες για «σκηνοθεσία» επιθέσεων

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στις 7 Απρίλη στην πόλη Ντούμα «100% ψεύτικη», επισημαίνοντας ότι διάφορα μέσα «κοινωνικής δικτύωσης» τις τελευταίες βδομάδες επιχείρησαν να χειραγωγήσουν τη «διεθνή κοινή γνώμη», προβάλλοντας «φωτογραφίες και βίντεο σκηνοθετημένα» ώστε να δικαιολογηθεί η πρόσφατη επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία. Η ίδια σημείωσε ότι στην Ντούμα ο ρωσικός στρατός ανακάλυψε γερμανικής προέλευσης δοχεία με αέριο χλωρίνης και βρετανικά χημικά όπλα από το Σάλσμπερι, όπου στις 4 Μάρτη φέρεται πως δηλητηριάστηκε με χημικά ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σ. Σκριπάλ και η κόρη του, Γιούλια.

Το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο «Rossia 24» μετέδωσε συνέντευξη ενός 11χρονου αγοριού που υποστήριξε πως συμμετείχε, με αντάλλαγμα μερικούς χουρμάδες και γλυκά, στη σκηνοθεσία «χημικής επίθεσης» στην Ντούμα. Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Η σκηνοθεσία του πολέμου», το δίκτυο υποστηρίζει πως ο 11χρονος Χασάν Ντιάμπ υποδύθηκε το θύμα χημικής επίθεσης σε βίντεο που γυρίστηκε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Λευκά Κράνη», που συνδέεται με ξένες μυστικές υπηρεσίες και τζιχαντιστές. Ο πατέρας του αγοριού επιβεβαίωσε επίσης ότι ο γιος του δεν έπεσε θύμα επίθεσης με χημικά και ότι μπορεί να το βεβαιώσει σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό. Ακολούθως, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε ότι μπορεί να παρουσιάσει το βίντεο σε επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως απόδειξη «χειραγωγήσεων» που συνδέονται με τη φερόμενη επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ