Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ενιαίο «τρομο-μέτωπο»

«

Θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης εναντίον της τρομοκρατίας, ακόμα και αν η στήριξη αυτή συνεπάγεται πολιτικό κόστος». Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Κ. Καραμανλής στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη. Αντίθετα, πρόκειται για τον κανόνα, αν και αξιωματική αντιπολίτευση. Με αφορμή όμως τον πολύχρονο πόλεμο «εναντίον της τρομοκρατίας» που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι, η ηγεσία της ΝΔ τροποποιεί τη στάση της και φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα «εθνικό μέτωπο κατά της εσωτερικής τρομοκρατίας».

Πρόκειται για την επιβολή στην πράξη μιας ενιαίας και χωρίς ρωγμές συμπαράταξης των δύο μεγάλων κομμάτων, με στόχο να υλοποιηθεί η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική σε όλη τη γραμμή της με κάθε τρόπο και μέσο. Είναι φανερό άλλωστε ότι «το κυνήγι των τρομοκρατών» που ξεκίνησε σε όλο τον πλανήτη έχει πραγματικό στόχο την καθυπόταξη των λαών κάτω από τη «σιδερένια φτέρνα» της «νέας τάξης». Κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι στο εγγύς μέλλον «τρομοκράτης» θα χαρακτηρίζεται όποιος τολμά να αμφισβητεί και πολύ περισσότερο να αντιστέκεται στην κυριαρχία του ιμπεριαλισμού. «Τρομοκρατικά» θα θεωρούνται βέβαια και τα λαϊκά κινήματα που στοχεύουν στην ανατροπή του σημερινού συστήματος. Αλλωστε το υπαινίχθηκε εύγλωττα ο Κ. Μητσοτάκης: «Σήμερα ο τρομοκράτης επικαλείται το Ισλάμ, αύριο θα επικαλείται κάποιον άλλο κοινωνικό στόχο, μεθαύριο έναν άλλο ανθρωπιστικό στόχο». Γι' αυτό, κατά τον επίτιμο, «είναι ανάγκη σήμερα να δημιουργηθεί μια καινούρια παγκόσμια τάξη». Είναι μάλλον αυτονόητο ότι αυτή η καινούρια παγκόσμια τάξη στοχεύει στην εξάλειψη των «απειλών» για την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού με την ωμή βία και καταστολή.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούνται και παίρνουν έγκαιρα θέση τόσο η ηγεσία της ΝΔ όσο βέβαια και η κυβέρνηση. Η απόλυτη ευθυγράμμιση και των δύο με τους πολεμοκάπηλους της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών και η φιλοπόλεμη πλειοδοσία τους, στην πραγματικότητα, υποδηλώνουν την ετοιμότητά τους και το «αποφασιστικό παρών» τους στη γενικότερη επιθετική πολιτική της «νέας τάξης» σε όλα τα μέτωπα. Ταυτόχρονα επιδιώκουν να συγκροτήσουν ένα αδιάσπαστο αντιλαϊκό τρομο-μέτωπο που θα διασφαλίζει τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας.

Η βασική συνεισφορά της ηγεσίας της ΝΔ έγκειται ακριβώς στο να επιχειρεί, από θέση δήθεν «αντιπολίτευσης», να πείσει ότι δεν υπάρχει «δεύτερη κουβέντα» από την εφαρμοζόμενη «εθνική πολιτική». Το έκανε μέχρι τώρα, θα το κάνει «χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις» στο εξής. Το «πρόβλημα» όμως, όπως και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι δεν έχουν κάνει το λαό «να τους μοιάσει» και τίποτα δε δείχνει ότι θα το καταφέρουν στο μέλλον. Κάθε άλλο.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πολύνεκρη έκρηξη(2004-02-07 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση οργανωτής του χαφιέδικου μηχανισμού(2002-05-18 00:00:00.0)
«Αντιτρομοκρατική» συστράτευση(2002-01-15 00:00:00.0)
Ευρωατλαντική τρομοκρατία(2001-11-25 00:00:00.0)
Πότε υπάρχει «ανάγκη για πόλεμο»(2001-10-23 00:00:00.0)
Με «κοινωνική συναίνεση» τα μέτρα(2001-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ