Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
«Οχι» στο λαό, «ναι» σε ολιγαρχία και ΗΠΑ!

Αρχίζει σήμερα το πρωί, στο Ολυμπιακό Στάδιο, το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με την ομιλία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης:

α) θα απορρίψει λέγοντας ένα «μεγάλο όχι» σε κάθε σκέψη για αλλαγή πολιτικής, β) θα αναγγείλει «ρήξεις» και επίθεση κατά του λαού, λέγοντας ότι τα κεκτημένα οδηγούν σε «αδράνεια», θα προφασιστεί ότι συναινεί σε «διορθωτικές κινήσεις», υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα συντείνουν στην «προώθηση» της ακολουθούμενης πολιτικής.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να εκφράσει την πλήρη ταύτισή του με τις ΗΠΑ, με αφορμή το πλήγμα της 11ης Σεπτέμβρη, προσποιούμενος ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος «διεξάγεται κατά της τρομοκρατίας». Στην προσπάθεια αυτή, θα χρησιμοποιηθεί ως ντεκόρ για μια ακόμα φορά ο Αραφάτ, που αναμένεται να προσέλθει στο χώρο του συνεδρίου. Ταυτόχρονα, στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης», ο Κ. Σημίτης θα επαναλάβει την κυβερνητική θέση για απόλυτη συνταύτιση με την ΕΕ.

Από τον πρωθυπουργικό λόγο δε θα λείψουν οι «αντιδεξιές κορόνες», αλλά και οι διθυραμβικές αναφορές στο κυβερνητικό «έργο», καθώς ο Κ. Σημίτης αναμένεται να μιλήσει για «πρωτόγνωρες» επιδόσεις στην οικονομία και για «αναβάθμιση» της διεθνούς θέσης της χώρας... Ωστόσο, δε θα παραλείψει να μιλήσει και για ανάγκη «επιφυλακής», παρά τα φληναφήματα περί «ισχυρής» Ελλάδας.

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι πρόκειται για ένα συνέδριο, οι εργασίες του οποίου είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι δεν πρόκειται να επιφέρουν θετικές αλλαγές στην πολιτική ζωή του τόπου. Είναι επίσης σίγουρο ότι την επομένη του συνεδρίου η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή, αντεργατική, οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς. Κάτι, άλλωστε, που, πέραν της σημερινής του τοποθέτησης, έχει τονίσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών, η πλευρά των «εκσυγχρονιστών» επιδιώκει να αποτρέψει τους εκπροσώπους της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» από το να προχωρήσουν σε κριτική απέναντι στον Κ. Σημίτη. Στόχος και κύρια επιδίωξη είναι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να βγει όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένος μέσα απ' αυτό το συνέδριο. Πάντως, οι υποστηρικτές του Α. Τσοχατζόπουλου αποφεύγουν επιμελώς να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν ανοιχτά για τις κινήσεις και τη γενικότερη στάση που θα κρατήσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, πάντως, επιλέγοντας επιθετική στάση έναντι των εσωκομματικών «αντιπάλων» του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επανέλαβε ότι μετά το συνέδριο ο Κ. Σημίτης θα ακολουθήσει και θα «εφαρμόσει» το σχεδιασμό του, ο οποίος περιλαμβάνει και ανασχηματισμό από «μηδενική βάση», όπως ακριβώς τον έχει εξαγγείλει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ