Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Γι' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στα παράνομα τυπογραφεία

Εκδήλωση για τους εργάτες Τύπου που έδωσαν τη ζωή τους δουλεύοντας στα παράνομα τυπογραφεία της περιόδου 1940 - 1949 διοργανώνουν το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και ο Σπουδαστικός Σύλλογος Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ).

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 17/4, στις 12 μ., στην αίθουσα προβολών της ΣΓΤΚΣ, ενώ στη διάρκειά της θα διακινείται η σχετική μπροσούρα που έχει επιμεληθεί το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Ο κλάδος του Τύπου είναι από τους παλιότερους όπου συναντάμε οργανωμένους αγώνες στη χώρα μας, από την πρώτη καταγεγραμμένη απεργία, το 1827, των τυπογράφων του Εθνικού Τυπογραφείου του τότε νεοσύστατου ελληνικού κράτους στο Ναύπλιο.

Για την περίοδο 1940 - 1949, στην οποία αναφέρεται η μπροσούρα, επισημαίνεται ότι ένα βασικό κομμάτι της δράσης των αντιστασιακών οργανώσεων, από την αρχή της Κατοχής, τον Απρίλη του 1941, μέχρι και το τέλος της πάλης του ΔΣΕ, το 1949, ήταν η έκδοση του παράνομου Τύπου. Η συμμετοχή σε μία τέτοια δραστηριότητα ισοδυναμούσε με θάνατο αν έπεφτες στα χέρια των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, στα χέρια των μηχανισμών του αστικού κράτους στη συνέχεια.

Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο: Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, δούλεψαν πολλά παράνομα τυπογραφεία, κάτω από τη μύτη των χαφιέδων. Τυπώθηκαν πολλές αντιστασιακές εφημερίδες του Εργατικού ΕΑΜ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, των επαρχιακών οργανώσεων, της Κυβέρνησης του Βουνού, ύστερα του ΔΣΕ. Ανακοινώσεις, τρικ, έκτακτα ανακοινωθέντα κ.ά. ενημέρωναν για την πορεία του αγώνα στην Ελλάδα και διεθνώς, εμψύχωναν, καλούσαν το λαό σε οργάνωση και δράση.

Στην μπροσούρα παρατίθενται 75 βιογραφικά εργατών Τύπου - Χάρτου, αλλά και αγωνιστών που έκρυψαν στα σπίτια τους παράνομα τυπογραφεία, οι οποίοι πλήρωσαν τη συμβολή τους στον αγώνα με τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ