Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνεδριάζουν οι επιτροπές για την ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία

Με την κυβέρνηση να έχει θεσμοθετήσει τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή, χωρίς παράλληλα να έχει πάρει μέτρα για την υλοποίησή της, προχωρά από το Σεπτέμβρη σε μια σειρά δήμους η ένταξη των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται να εφαρμοστεί σταδιακά και δεν υλοποιεί το βασικό αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση δίχρονης, δωρεάν, υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, αλλά το μεταθέτει σε βάθος τριετίας. Παράλληλα, το συνδέει άμεσα με τις δυνατότητες των δήμων να το υποστηρίξουν με υποδομές, και σε αυτό το πλαίσιο θεσμοθετείται η συμμετοχή των δημάρχων σε γνωμοδοτική επιτροπή. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία νέων υποδομών, δεν προβλέπεται κανένας μόνιμος διορισμός νηπιαγωγού.

Στην πράξη, η κυβέρνηση προχωρά την ένταξη των προνηπίων χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πετάει το μπαλάκι στους δήμους. Από τις συνεδριάσεις των τριμερών επιτροπών (διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήμαρχος, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών) που κρίνουν πού μπορεί να εφαρμοστεί η υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων, φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθόλου, είτε προκρίνονται «λύσεις» όπως το στοίβαγμα των παιδιών σε 25άρια τμήματα, τα κοντέινερ σε αυλές σχολείων κ.ο.κ.

Με αφορμή τις συνεδριάσεις των τριμερών επιτροπών, μια σειρά Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκφράζουν τη θέση για εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων ώστε να γίνει πράξη η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, με μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό και βοηθητικό), υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών και όλα τα παιδιά έως 4 χρόνων να έχουν θέση σε δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, σε επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γ. Πατούλης, εκφράζει τη διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ «για μεθοδεύσεις από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (...) προκειμένου να παρουσιάσουν αυθαίρετα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται επάρκεια υποδομών για την ένταξη των τετράχρονων νηπίων στα νηπιαγωγεία» και υπενθυμίζει πως έγκαιρα είχε διατυπώσει τη διαφωνία της ΚΕΔΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής (2018-12-28 00:00:00.0)
Διεκδικούν πραγματική δίχρονη Προσχολική Αγωγή (2018-05-02 00:00:00.0)
Να μπουν όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία (2018-04-15 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό του δήμου από την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής (2018-04-04 00:00:00.0)
Να δοθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα με τα νηπιαγωγεία (2008-10-01 00:00:00.0)
Αν ...κληρώσει θα πάει στο υπόγειο (2008-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org