Μεγάλη ανταπόκριση από σχολεία στην πρωτοβουλία καλλιτεχνικής - πνευματικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ
Τόσο μέσα από τις προηγούμενες τρεις πρωτοβουλίες, όσο και μέσα από τη φετινή, η ΕΕΔΥΕ, ως αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, επιδιώκει να έχει το δικό της μερίδιο συμβολής στην ευαισθητοποίηση και στην ανάπτυξη του προβληματισμού στα παιδιά, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς γύρω από τις αιτίες που γεννούν τους πολέμους, τις επεμβάσεις, την προσφυγιά, το πώς τα ζητήματα αυτά συνδέονται με τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια.
Η δράση αναδεικνύει πως τόσο η «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών όσο και ο πόλεμος έχουν τη ρίζα τους στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά, ώστε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί να μπουν σε μια διαδικασία να μελετούν τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα, και όχι τα κέρδη του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου ή καπιταλιστικού κράτους.
Η ΕΕΔΥΕ φέτος επέλεξε ως θέμα της πρωτοβουλίας μια φωτογραφία παιδιού από εμπόλεμη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία συνοδεύεται από τρία ερωτήματα: «Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ;».
Τα ερωτήματα αυτά δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Καθένα απευθύνεται σε διαφορετική ηλικία και βαθμίδα εκπαίδευσης (Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο), την ίδια όμως στιγμή, ως ενιαίο σύνολο, «φωτογραφίζουν» τον χαρακτήρα του πολέμου και ανοίγουν τη συζήτηση για το τι κίνημα χρειάζεται. Ο στόχος είναι, μέσα από τη συζήτηση, κάθε παιδί να αποτυπώσει με όποιον τρόπο επιθυμεί τις σκέψεις του για τα ζητήματα αυτά. Γι' αυτό και η ΕΕΔΥΕ επέλεξε να αφήσει ελεύθερη οποιαδήποτε μορφή έκφρασης (εικαστικά, λογοτεχνία, θέατρο, βίντεο, γκράφιτι κ.λπ.) με την οποία θα αποφασίσει κάθε μαθητής ατομικά ή συλλογικά να συμμετάσχει. Στο τέλος όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό συμμετοχής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρουσίασης της πρωτοβουλίας, από κοινού με τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που στα σχολεία υπάρχουν μια σειρά σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σε υποδομές, σε υλικά, που η λαϊκή οικογένεια πληρώνει «χρυσάφι» τη μόρφωση των παιδιών της, η χώρα μας, με βάση και την έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2017, βρίσκεται στη 2η θέση ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, δίνοντας το 2,36% του ΑΕΠ της - πάνω από 4 δισ. ευρώ - για τις ανάγκες του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, διατηρώντας 14 στρατιωτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο και συμφωνώντας σε όλες τις αντιδραστικές και επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οπως επίσης δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας διαθέτει ένα ολόκληρο πλέγμα βάσεων, στρατηγείων, υποδομών - με πρώτη και καλύτερη τη βάση στη Σούδα - που όχι μόνο αναβαθμίζονται (με πιο χαρακτηριστική τη μεταφορά ακόμη και πυρηνικών στον Αραξο), αλλά επεκτείνονται ακόμη περισσότερο, όπως φανερώνουν όλες οι συζητήσεις του τελευταίου διαστήματος για δημιουργία νέων βάσεων σε Αλεξανδρούπολη, Σύρο, Κάρπαθο, ενδεχομένως και στην Κάλυμνο.
Η δράση έρχεται ως συνέχεια εκείνων που αναπτύχθηκαν με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ τα προηγούμενα χρόνια: «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη» το 2015, «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας» το 2016 και «Να σκέφτεσαι τους άλλους» το 2017. Οι δράσεις αυτές φάνηκαν να ενεργοποιούν τις δυνατότητες δημιουργίας στους μαθητές, μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων στα σχολεία. Στην πληθώρα των έργων των μαθητών σε διάφορες μορφές (ζωγραφική, κείμενα, ποιήματα, βίντεο κ.λπ.) εκφράστηκαν σκέψεις και επιθυμίες για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και των Επιτροπών Ειρήνης προκύπτει πως φέτος η ανταπόκριση είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά, και σημαντική συμβολή σ' αυτό έχουν οι εξελίξεις στην περιοχή. Στις επαφές των Επιτροπών Ειρήνης με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές έρχεται η έντονη ανησυχία γύρω απ' όλα όσα συμβαίνουν, κι αυτό εκφράζεται και στα έργα των παιδιών.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή σχολείων από νησιά του Αιγαίου, όπως από τη Ρόδο, την Κάλυμνο, τη Σαντορίνη, τη Χάλκη, από όπου συμμετείχαν μαζικά μαθητές στην πρωτοβουλία. Αντίστοιχα, αξιόλογο είναι το παράδειγμα της Λάρισας (με διπλάσια συμμετοχή φέτος), των Τρικάλων, του Ιλίου, της 2ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας, όπου όπως κάθε χρόνο, ιδιαίτερα όμως τη φετινή χρονιά, οι Επιτροπές Ειρήνης απευθύνθηκαν σε δεκάδες παραπάνω σχολεία και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια η εκδήλωση - παρουσίαση της πρωτοβουλίας να αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την κάθε πόλη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών και με πολύμορφες εκδηλώσεις.
Στην Αλεξανδρούπολη, οι πρόσφατοι σχεδιασμοί για τη νέα βάση των ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στην Επιτροπή Ειρήνης, που πραγματοποίησε μαζικό άνοιγμα στα σχολεία, με πολύ θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Στην Κεφαλονιά, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης στη δουλειά που αναπτύσσουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία με τη δράση της ΕΕΔΥΕ. Επίσης, στη Λευκάδα, μέσω του καλέσματος της ΑΣΓΜΕ οι Σύλλογοι Γονέων μπήκαν μπροστάρηδες με ενθουσιασμό στα περισσότερα σχολεία του νησιού για την καλύτερη οργάνωση της πρωτοβουλίας, ενώ στην Αρκαδία οι μαθητές των σχολείων θα δώσουν μαζικό «παρών», παρουσιάζοντας τα έργα τους για την πρωτοβουλία στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στις 6 Μάη η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας, με αφορμή την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, Κερασίτσα, εκδήλωση που θα συνδυαστεί και με αθλητικούς αγώνες.
Στην Πάτρα, η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ έφτασε σε όλα τα σχολεία, μέσω της Επιτροπής Ειρήνης, του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων του δήμου, αλλά και μέσω του σχήματος «Αρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που περιοδεύει σε σχολεία, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία να γνωρίζει πλατιά ανταπόκριση από μαθητές, με συμμετοχή και παιδιών μεταναστών.
Για την ΕΕΔΥΕ έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η πρωτοβουλία και η δουλειά μέχρι και τις εκδηλώσεις αγκαλιάστηκαν πλατιά από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Αναδείχθηκαν μια σειρά νέοι άνθρωποι στις γραμμές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που ήταν γονείς και εκπαιδευτικοί. Συνδέθηκε καλύτερα το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα με τα σχολεία και τα μαθητικά συμβούλια σε μια σειρά περιοχές της χώρας, όπως π.χ. η Κρήτη, η Αρκαδία κ.λπ. Οι πρωτοβουλίες βοηθήθηκαν από την άνοδο της λειτουργίας και δράσης των Επιτροπών Ειρήνης, από το γεγονός ότι στην πρωτοβουλία αυτή καλούσαν το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σύλλογοι της ΟΓΕ, η ΑΣΓΜΕ, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων - Μαθητών Μουσικών Σχολείων, Σύλλογοι Γονέων, καθώς και διάφορες ΕΛΜΕ και σύλλογοι δασκάλων - νηπιαγωγών ανά την Ελλάδα.