Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Νέκυια Εκ-σταση»

Η μουσική παράσταση «Νέκυια Εκ-σταση» ονομάστηκε έτσι γιατί έχει σκοπό τη δημιουργία μιας υπερβατικής κατάστασης, στην οποία ο ακροατής - θεατής συμμετέχει, βιώνοντας το ταξίδι του Οδυσσέα στον Αδη σαν μια προσωπική, δυνατή εμπειρία αυτογνωσίας. Η σκηνοθετική ματιά της Φένιας Παπαδόδημα εμπνέεται από τους γκριό (griots), σύγχρονους Αφρικανούς ραψωδούς, τους οποίους έκανε γνωστούς στην Ευρώπη ο Πίτερ Μπρουκ. Εχουν πολλά κοινά στοιχεία με τους αρχαίους Ελληνες ραψωδούς και οι Αμερικανοί ράπερς είναι σαφώς απόγονοί τους. Κεντρικός ερμηνευτής του ομηρικού λόγου, ως Οδυσσέας, στη μετάφραση του Δ. Μαρωνίτη, αυτή τη φορά είναι ο MC Yinca.

Η Φένια Παπαδόδημα έχει γράψει τη μουσική με τη συνεργασία του Γιώργου Παλαμιώτη. Μεταφέρει την έμμετρη μουσική διάσταση του ομηρικού λόγου, μέσα από μία πειραματική αυτοσχεδιαστική φωνητική προσέγγιση εμπνευσμένη από τη σύγχρονη τζαζ αρμονία, αλλά και την ανατολική και βυζαντινή μουσική. Εχει το ρόλο του Τειρεσία και της Αντίκλειας.

Με τη συνοδεία της αφρικανικής άρπας (γκόνι) εντάσσει στην αφήγηση αυθεντικά μουσικά θέματα και παραδοσιακά τραγούδια. Μαζί τους δύο νέοι ηθοποιοί του Θεάτρου Τέχνης, ο Κωνσταντίνος Ευστρατίου ως Ελπήνορας και η Χριστίνα Κωστέα ως Καλυψώ.

Η ραψωδιακή παράδοση μεταφέρεται μέσα σε ένα σύγχρονο μουσικοθεατρικό και αυτοσχεδιαστικό πλαίσιο, χάρη στη δημιουργική συμμετοχή τεσσάρων μουσικών της σύγχρονης ελληνικής τζαζ σκηνής, του Παναγιώτη Κωστόπουλου, του Γιάννη Παπαδόπουλου, του Λεωνίδα Σαραντόπουλου και του Γιώργου Παλαμιώτη, που δημιούργησαν το Nekyia Quintet.

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο «Tempus Verum - Εν Αθήναις» (Ιάκχου 17, Γκάζι), από 18 Απρίλη έως 10 Μάη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org