Σάββατο 31 Μάρτη 2018 - Κυριακή 1 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η συμφωνία για κατάπαυση πυρός ήδη παραβιάστηκε

Σε κοινή δήλωση, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας (του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας) «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», με αφορμή την απόφαση κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία από τις 30/3 και κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Η Αγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πέτρο Ποροσένκο ανέφεραν την Πέμπτη πως «θα εξετάσουν πιθανά βήματα για την επιτάχυνση της εφαρμογής των συμφωνιών τους προσεχείς μήνες» και «αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αυστηρή τήρηση της κατάπαυσης του πυρός και στην αποτελεσματική παρακολούθησή της από την Ειδική Αποστολή Παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)».

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία είναι το γεγονός ότι μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης πυρός ο ουκρανικός στρατός την παραβίασε στο χωριό Κομιντέρνοβο στα νότια της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Ντονέτσκ στην περιφέρεια του Νοβοαζόφσκ. Την Παρασκευή το πρωί εκτοξεύτηκαν οβίδες 120 χιλιοστών ενώ δεν αναφέρονται ανθρώπινες απώλειες, παρά μόνο υλικές ζημιές.

Παρά την κατά καιρούς κατάπαυση πυρός, που έχουν ελάχιστη διάρκεια, όπως η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, το Φλεβάρη του 2015, που είναι επί της ουσίας στα χαρτιά, φαίνεται ότι προετοιμάζεται νέος γύρος συγκρούσεων με τη συγκέντρωση μεγάλων ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη γραμμή αντιπαράθεσης με τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (που στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα τα οποία προσβλέπουν σε σύνδεση με τη Ρωσία). Η Ρωσία έχει εκφράσει τη δυσφορία της για την πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με δήθεν «αμυντικά όπλα».

Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη, από την περασμένη βδομάδα κρατείται στο Κίεβο για απόπειρα πραξικοπήματος η βουλευτής Ναντιέζντα Σάφτσενκο (αφού άρθηκε η βουλευτική ασυλία της), η οποία είναι πρώην πιλότος ελικοπτέρου της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και είχε ανακηρυχθεί «ήρωας της Ουκρανίας», όταν είχε συλληφθεί από τους Ρώσους στην Ανατολική Ουκρανία το 2014 για δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων και στη συνέχεια ανταλλάχτηκε με Ρώσους κρατούμενους, το 2016.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ