Σάββατο 31 Μάρτη 2018 - Κυριακή 1 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το μέλλον

Οι αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος σχετικά με το «Facebook» επιβεβαιώνουν ότι τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αποτελούν μηχανισμό με πολλές χρήσιμες λειτουργίες για τους ιδιοκτήτες τους, δηλαδή τους μονοπωλιακούς κολοσσούς: Είτε ως μηχανισμός που τους αποφέρει κέρδη, είτε ως εργαλείο παρακολούθησης και παρέμβασης υπηρεσιών και αρχών, κρατικών, ιδιωτικών, μυστικών και άλλων. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι αποκαλύψεις ότι «αξιοποιήθηκαν» προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του «Facebook», με σκοπό την πολιτική χειραγώγησή τους στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές (το λεγόμενο σκάνδαλο «Cambridge Analytica»), ήταν μόνο «το κερασάκι στην τούρτα». Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, μεγαλοστέλεχος της «Cambridge Analytica» δήλωνε σε συνέντευξή του: «Τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν από την Cambridge Analytica ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Αν μπορούμε να μοντελοποιήσουμε τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, τότε μπορούμε να "μικροστοχεύσουμε" ένα μήνυμα πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους, εμένα, εσένα ή τον άνθρωπο που βρίσκεται στο δρόμο δίπλα σου, και να έχουμε τρία διαφορετικά μηνύματα που είναι προσαρμοσμένα στο προφίλ καθενός από τους τρεις. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά αυτό είναι το μέλλον της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ». Αυτό λοιπόν είναι το «μέλλον» που ονειρεύονται για το λαό οι αστοί και τα επιτελεία τους, με την αξιοποίηση των «μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Κάθε καλοπροαίρετος λοιπόν, και κυρίως όποιος συμμετέχει στο κίνημα και στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, πρέπει να σκεφτεί καλά πού αφιερώνει το χρόνο και την ενέργειά του, πώς προστατεύει τον εαυτό του και προπάντων πώς περιφρουρεί τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Επικίνδυνοι

«Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία», «Σαφής προειδοποίηση», «Πληρωμένη απάντηση στον Ερντογάν» ήταν ορισμένοι από τους τίτλους που συνόδευαν την αναπαραγωγή από διάφορα Μέσα της δήλωσης του Ελληνα υπουργού Αμυνας από την Αρμενία ότι «σε πολλές στιγμές της Ιστορίας της - και ιδίως τις στιγμές της Ιστορίας που έχουν κατά νου, της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας - η Τουρκία ηττήθηκε, όπως το 1821 στην Ελλάδα». Το λάδι στη φωτιά του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού, που έχει ψωμοτύρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Οτι δηλαδή η αντιπαράθεση της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο γίνεται για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των συμφερόντων τους, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας, και όχι για λόγους ... «Ιστορίας». Οτι εκεί βρίσκεται η αιτία της τουρκικής επιθετικότητας. Οτι και οι δύο χώρες είναι μέλη μιας επιθετικής στρατιωτικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, με αιματοβαμμένο παρελθόν, με την Ελλάδα να γίνεται σημαιοφόρος της. Οτι διά στόματος Αμερικανού πρέσβη έχει διαμηνυθεί πως ΗΠΑ και Ελλάδα συμπίπτουν στο στόχο να κρατηθεί η Τουρκία εντός ΝΑΤΟικής συμμαχίας στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ο διαγωνισμός αλυτρωτικής κορόνας ανάμεσα στους εκπροσώπους της τουρκικής και της ελληνικής αστικής τάξης μόνο ανησυχία και προβληματισμό θα πρέπει να γεννά στο λαό.

Δούλεμα

Συνεχίζει απτόητη η κυβέρνηση την προσπάθεια να κοροϊδέψει και να εφησυχάσει τους συνταξιούχους, ενόψει της επικείμενης περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις από 1/1/2019. Ετσι, ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μπορούμε να αποτρέψουμε σοβαρές συνέπειες με μειώσεις σε συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό». Λέει δηλαδή ότι θέλουν να «αποτρέψουν» τις σοβαρές μειώσεις στις υπάρχουσες συντάξεις που οι ίδιοι ψήφισαν (!) και φτάνουν μέχρι και 18% το μήνα, που σημαίνει απώλεια μέχρι και δύο επιπλέον συντάξεων το χρόνο! Μιλάμε για απογείωση του δουλέματος: Από το παραμύθι ότι θα επανέφεραν τη 13η σύνταξη, έφεραν τη λαιμητόμο στις καινούργιες συντάξεις με το «νόμο Κατρούγκαλου»... Λάνσαραν τότε το παραμύθι της «προσωπικής διαφοράς» για τους ήδη υπάρχοντες συνταξιούχους, που θα έμενε τάχα ανέγγιχτη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν, για να νομοθετήσουν τελικά την περικοπή της, μόλις ένα χρόνο μετά... Και τώρα, παραμονές της εφαρμογής του νέου τσεκουριού που ψήφισαν, πουλάνε το παραμύθι ότι θέλουν να «αποτρέψουν» την εφαρμογή του! Εχει μπόλικο θράσος η κυβέρνηση. Αλλά έχουν μπόλικη πείρα και οι συνταξιούχοι, όπως και οι εργαζόμενοι, για να μην «τσιμπάνε» στα παραμύθια που πάντα λανσάρονται πριν τον επόμενο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης.

Επ' ώμου

Ενα πραγματικό «ξέπλυμα» των τζιχαντιστών είδαμε στην ΕΡΤ την Τρίτη 28 Μάρτη, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Χαλέπι, σημειώσεις από το σκοτάδι», το οποίο επισήμως διαφημιζόταν ως εξής: «Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Πολωνίας - Συρίας, 2014. Μια καυστική ματιά στη ζωή στο Χαλέπι, όπως την αφηγούνται εφτά από τους κατοίκους του. Μια μοναδική μαρτυρία, καθώς οι δημιουργοί του κατέγραψαν τη ζωή επί 44 ημέρες στη βομβαρδισμένη, μαρτυρική πόλη». Τι είδαμε όμως στην πραγματικότητα; Τους εγκληματίες που εκπαιδεύτηκαν και αξιοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση ως «αγωνιστές της απελευθέρωσης» ενάντια στο «καθεστώς Ασαντ». Αναπαρήγαγε δηλαδή όλους τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών επιτελείων, που έχουν ανάψει το φιτίλι του πολέμου στη Συρία και στην ευρύτερη Μ. Ανατολή, βυθίζοντας τους λαούς στον πόλεμο και την καταστροφή, για να υπηρετήσουν τα σχέδια αλλαγής συνόρων, στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις πηγές Ενέργειας και τις σφαίρες επιρροής. Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός από ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, με τις βάσεις και τις κάθε είδους διευκολύνσεις στην αμερικανοΝΑΤΟική πολεμική μηχανή, παίρνει επ' ώμου και όλη τη βρώμικη προπαγάνδα που συνοδεύει το συντελούμενο έγκλημα σε βάρος του συριακού και των άλλων λαών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 31 Μάρτη

1596 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος).

1944 Δραπετεύουν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου 30 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στις δυνάμεις Κατοχής. Ανάμεσά τους οι Μ. Σινάκος, Φ. Βέτας, Δ. Παρτσαλίδης, ο Ζάγκος, παλαιό στέλεχος, οι φοιτητές Ο. Στεφανίδης και Μίχος κ.ά.

1944 Εφιππο τμήμα του Λόχου Μηχανικού του ΕΛΑΣ Νοτίου Ολύμπου υπονομεύει τη σιδηροδρομική γραμμή και ανατινάζει γερμανική αμαξοστοιχία νότια της Λάρισας. Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν περίπου 600 Γερμανοί αξιωματικοί και οπλίτες.

1946 Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές μετά την απελευθέρωση, μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας και νοθείας. Η αποχή, στην οποία καλούσαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, παρά τις αφόρητες πιέσεις, ξεπέρασε το 50%. Ηταν δε πολύ μεγαλύτερη, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ πολλοί βασιλόφρονες διπλοψήφισαν. Στις εκλογές επικράτησε το Λαϊκό Κόμμα. Ανήμερα των εκλογών, ομάδα ένοπλων καταδιωκόμενων αγωνιστών επιτέθηκε κατά του Σταθμού Χωροφυλακής του Λιτόχωρου.

1949 Δυνάμεις της VIII Μεραρχίας και άλλα τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν στον Γράμμο και εξαπολύουν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των θέσεων του κυβερνητικού στρατού. Η αντεπίθεση που επιχείρησε ο κυβερνητικός στρατός, βιαστικά και υπό το κράτος πανικού, απέτυχε και έτσι ο ΔΣΕ κατάφερε να ανακαταλάβει τον Γράμμο. Η επιχείρηση αυτή του ΔΣΕ ήταν από τις πλέον επιτυχημένες του ένοπλου ταξικού αγώνα, με τις αμυνόμενες κυβερνητικές δυνάμεις να υπερτερούν αριθμητικά 5 προς 1. Ταυτόχρονα, όμως, θα αποτελούσε και την τελευταία μεγάλη νικηφόρα επιχείρηση του ΔΣΕ.

2008 Πεθαίνει ο γαλλικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Ζυλ Ντασσέν.

Κυριακή 1η Απρίλη

1815 Γεννιέται ο Γερμανός πολιτικός Οτο Φον Μπίσμαρκ, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος.

1902 Γεννιέται η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1924 Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5ετή φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο λεγόμενο Πραξικόπημα της Μπυραρίας. Τελικά θα παραμείνει στη φυλακή μόνο 9 μήνες.

1937 Αναγγέλλεται στη Σοβιετική Ενωση η εκπλήρωση του 2ου Πεντάχρονου Πλάνου σε μόλις 4 χρόνια και 3 μήνες. Με την εκπλήρωσή του η συνολική παραγωγή της βαριάς βιομηχανίας αυξήθηκε 8 φορές σε σύγκριση με το 1913. Στον τομέα της αγροτικής οικονομίας ολοκληρώθηκε η συνεταιριστική οργάνωση (κολχόζνικο κίνημα).

1948 Σκοτώνεται σε αεροπορική επίθεση στα Κρούσια το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Αδάμ Μουζενίδης.

1955 Εναρξη του ένοπλου αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Η ΕΟΚΑ, που στόχο είχε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, είχε έντονο αντικομμουνιστικό και εθνικιστικό χαρακτήρα. Τα σχέδια ίδρυσής της εξυφαίνονταν ήδη από το 1950, με την ενεργή στήριξη μερίδας της ελληνικής αστικής τάξης. Επικεφαλής της υπήρξε ο Γ. Γρίβας, που στην Κατοχή στην Ελλάδα είχε δράσει ως αρχηγός της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ», ενώ τη συγκατάθεσή του είχε δώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

1959 Το μέτρο αντικαθιστά τον πήχη ως μονάδα μέτρησης του μήκους (1 πήχης = 0,65 μέτρα).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org