Σάββατο 31 Μάρτη 2018 - Κυριακή 1 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Eμπρακτη αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης

Αντιπροσωπεία της επισκέφτηκε στις 21 - 23 Μάρτη πόλεις των παλαιστινιακών εδαφών

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γιασέρ Αραφάτ
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γιασέρ Αραφάτ
Το βράδυ της Παρασκευής 23 Μάρτη ολοκληρώθηκε η Αποστολή Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετείχαν το ΚΚΕ, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας και το ΚΚ Ιταλίας. Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο Λευτέρης Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, εκ μέρους του ΚΚ Ιταλίας ο Πάολο Καβίλια, μέλος της ΚΕ, και εκ μέρους του ΚΚ Λαών της Ισπανίας ο Βίκτορ Γιάνος, στέλεχος του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις πόλεις Ραμάλα, Χεβρώνα, Βηθλεέμ και Ιεριχώ, όπου τα μέλη της γνώρισαν από κοντά την καθημερινότητα εκατομμυρίων Παλαιστινίων, συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Παλαιστίνης και το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό από μέλη του παλαιστινιακού κοινοβουλίου και στελέχη της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Συναντήσεις με κόμματα

Στο πλαίσιο της τριήμερης παρουσίας της αντιπροσωπείας της «Πρωτοβουλίας» στη Δυτική Οχθη, τα στελέχη των ΚΚ είχαν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Παλαιστινιακού Κομμουνιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ, σ. Μαχμούντ Σαάντε, και με αντιπροσωπεία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ, σ. Μπασάμ Σάλχι.

Το τείχος που «κόβει» τη Βηθλεέμ στη μέση και η πόρτα που οδηγεί στην ισραηλινή βάση
Το τείχος που «κόβει» τη Βηθλεέμ στη μέση και η πόρτα που οδηγεί στην ισραηλινή βάση
Η αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας» ενημέρωσε τα παλαιστινιακά κόμματα για τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ενωση, μετέφερε τις ανησυχίες της σχετικά με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, με επίκεντρο τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο συριακό έδαφος και την αντιπαράθεση για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων της θαλάσσιας περιοχής Κύπρου - Λιβάνου - Ισραήλ. Σημείωσε την επικίνδυνη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Παλαιστινιακό, με την τακτική της διατήρηση ίσων αποστάσεων απέναντι σε Παλαιστίνη και Ισραήλ, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα, ενώ υπογράμμισε ότι ενώ υπάρχουν 14 κοινοβούλια κρατών - μελών της ΕΕ που έχουν αποφασίσει την πλήρη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό, με διάφορες προφάσεις των κυβερνήσεων οι αποφάσεις μένουν ανενεργές. Ενημέρωσε για τον ιδιαίτερα επικίνδυνο ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με το επιχείρημα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας επιδιώκει στενότερη πολιτική - οικονομική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, στο πλαίσιο διαφόρων διμερών και πολυμερών συμφωνιών (π.χ. Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ), ενώ δρα απροκάλυπτα ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε σημείο ελέγχου στην πόλη της Χεβρώνας
Σε σημείο ελέγχου στην πόλη της Χεβρώνας
Από την πλευρά τους, τα παλαιστινιακά κόμματα ευχαρίστησαν τα ΚΚ της «Πρωτοβουλίας» για τη σταθερή διεθνιστική τους αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, για την υποστήριξη στη λύση του Παλαιστινιακού με δημιουργία ανεξάρτητου - κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, για την καταδίκη της απαράδεκτης απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, για τη μαχητική καταδίκη της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών και για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών προσφύγων. Ιδιαίτερα σημείωσαν την αλληλεγγύη των ΚΚ και των Κομμουνιστικών Νεολαιών στην Αχέντ Ταμίμι, η δίκη της οποίας διεξαγόταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στην Παλαιστίνη και κατέληξε σε απόφαση καταδίκης της Αχέντ σε 8μηνη φυλάκιση μαζί με τη μητέρα της.

Η αντιπροσωπεία δεσμεύτηκε να μεταφέρει στα κόμματα της «Πρωτοβουλίας» την πλούσια εμπειρία και τις πληροφορίες που αποκόμισε από την αποστολή, καθώς και να εντείνει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε όλες τις χώρες με στόχο την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, την καταδίκη της ισραηλινής κατοχής, υποστηρίζοντας τη λύση του Παλαιστινιακού με δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και τα υπόλοιπα αιτήματα που καταγράφονται στο Μνημόνιο της «Πρωτοβουλίας» για την Παλαιστίνη.

Στους προσφυγικούς καταυλισμούς σε Χεβρώνα και Βηθλεέμ

Στον καταυλισμό Αϊντα στη Βηθλεέμ
Στον καταυλισμό Αϊντα στη Βηθλεέμ
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας της «Πρωτοβουλίας» στη Δυτική Οχθη, δόθηκε στα μέλη της η ευκαιρία να επισκεφτούν τις πόλεις της Χεβρώνας και της Βηθλεέμ. Η Χεβρώνα είναι η μόνη πόλη στη Δυτική Οχθη όπου οι ισραηλινοί εποικισμοί βρίσκονται εντός της πόλης. Σε πληθυσμό περίπου 200.000 ανθρώπων, υπάρχουν 500 έποικοι που έχουν καταλάβει παλαιστινιακές κατοικίες στην ιστορική πόλη της Χεβρώνας και 1.500 Ισραηλινοί στρατιώτες. Οι προκλήσεις από εποίκους και στρατιώτες είναι καθημερινές, ενώ οι διακρίσεις σε βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού της πόλης φτάνουν στο σημείο της απαγόρευσης διέλευσης παλαιστινιακών οχημάτων στις οδικές αρτηρίες που ενώνουν τους 5 εσωτερικούς εποικισμούς, ενώ σε ορισμένα σημεία απαγορεύεται η διέλευση και πεζών Παλαιστινίων. Για την επιβολή της απαγόρευσης, ο ισραηλινός στρατός έχει στήσει δεκάδες σημεία ελέγχου («checkpoints») στους κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης, όπου γίνεται έλεγχος των διερχομένων.

Η αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας» επισκέφτηκε έναν από τους πρώτους προσφυγικούς καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν το 1950, τον καταυλισμό Αϊντα στη Βηθλεέμ. Ο καταυλισμός Αϊντα βρίσκεται 2 χλμ. από το ιστορικό κέντρο της Βηθλεέμ και καταλαμβάνει μία περιοχή 17.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου αρχικά ζούσαν περίπου 1.500 πρόσφυγες σε 94 σκηνές. Σήμερα, 67 χρόνια μετά, με δεδομένες τις τεράστιες ανεπάρκειες των δομών του ΟΗΕ (UNWRA) που έχουν αναλάβει τη διαχείριση και την επίλυση του προβλήματος στέγασης των προσφύγων, στον ίδιο χώρο σε κτίρια στοιβάζονται περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες, δεύτερης και τρίτης γενιάς. Η θέση του καταυλισμού ακριβώς δίπλα στο «τείχος της ντροπής», το οποίο παρεμβάλλεται εντός των συνοικιών της Βηθλεέμ και στο σημείο εκείνο περιλαμβάνει ισραηλινή στρατιωτική βάση, θέτει τον πληθυσμό του καταυλισμού στο στόχαστρο των προκλήσεων από τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο καταυλισμός Αϊντα δέχεται βομβαρδισμό δακρυγόνων και χημικών 4 φορές τη βδομάδα κατά μέσο όρο, από την άλλη μεριά του τείχους. Οι αντιπαραθέσεις συχνά κλιμακώνονται με συλλήψεις και προσαγωγές νεολαίων, ενώ τον Οκτώβρη του 2015 δολοφονήθηκε μέσα στον καταυλισμό από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές ο 13χρονος Aμπούντ Σάντι.

Συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης

Η αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας» είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με βουλευτές των Περιφερειών Χεβρώνας και Βηθλεέμ, με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Βηθλεέμ, με τον κυβερνήτη της Περιφέρειας της Ιεριχούς, Μαζίντ Φιτιάνι, καθώς και με τον σύμβουλο του Προέδρου Αμπάς για Διπλωματικά Ζητήματα, Μαζίντ Χάλντι, οι οποίοι ευχαρίστησαν για την επίσκεψη και για την έκφραση αλληλεγγύης, ενώ ενημέρωσαν διεξοδικά για τις κινήσεις που κάνει η Παλαιστινιακή Αρχή για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της «Πρωτοβουλίας» έγιναν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστίνης (κοινοβούλιο), καθώς και με τον σύμβουλο του Προέδρου Αμπάς για Διεθνή Ζητήματα, Ναμπίλ Σαάθ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ