Αντιπροσωπεία της επισκέφτηκε στις 21 - 23 Μάρτη πόλεις των παλαιστινιακών εδαφών
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γιασέρ Αραφάτ |
Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις πόλεις Ραμάλα, Χεβρώνα, Βηθλεέμ και Ιεριχώ, όπου τα μέλη της γνώρισαν από κοντά την καθημερινότητα εκατομμυρίων Παλαιστινίων, συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Παλαιστίνης και το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό από μέλη του παλαιστινιακού κοινοβουλίου και στελέχη της παλαιστινιακής κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο της τριήμερης παρουσίας της αντιπροσωπείας της «Πρωτοβουλίας» στη Δυτική Οχθη, τα στελέχη των ΚΚ είχαν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Παλαιστινιακού Κομμουνιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ, σ. Μαχμούντ Σαάντε, και με αντιπροσωπεία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ, σ. Μπασάμ Σάλχι.
Το τείχος που «κόβει» τη Βηθλεέμ στη μέση και η πόρτα που οδηγεί στην ισραηλινή βάση |
Σε σημείο ελέγχου στην πόλη της Χεβρώνας |
Η αντιπροσωπεία δεσμεύτηκε να μεταφέρει στα κόμματα της «Πρωτοβουλίας» την πλούσια εμπειρία και τις πληροφορίες που αποκόμισε από την αποστολή, καθώς και να εντείνει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε όλες τις χώρες με στόχο την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, την καταδίκη της ισραηλινής κατοχής, υποστηρίζοντας τη λύση του Παλαιστινιακού με δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και τα υπόλοιπα αιτήματα που καταγράφονται στο Μνημόνιο της «Πρωτοβουλίας» για την Παλαιστίνη.
Στον καταυλισμό Αϊντα στη Βηθλεέμ |
Η αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας» επισκέφτηκε έναν από τους πρώτους προσφυγικούς καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν το 1950, τον καταυλισμό Αϊντα στη Βηθλεέμ. Ο καταυλισμός Αϊντα βρίσκεται 2 χλμ. από το ιστορικό κέντρο της Βηθλεέμ και καταλαμβάνει μία περιοχή 17.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου αρχικά ζούσαν περίπου 1.500 πρόσφυγες σε 94 σκηνές. Σήμερα, 67 χρόνια μετά, με δεδομένες τις τεράστιες ανεπάρκειες των δομών του ΟΗΕ (UNWRA) που έχουν αναλάβει τη διαχείριση και την επίλυση του προβλήματος στέγασης των προσφύγων, στον ίδιο χώρο σε κτίρια στοιβάζονται περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες, δεύτερης και τρίτης γενιάς. Η θέση του καταυλισμού ακριβώς δίπλα στο «τείχος της ντροπής», το οποίο παρεμβάλλεται εντός των συνοικιών της Βηθλεέμ και στο σημείο εκείνο περιλαμβάνει ισραηλινή στρατιωτική βάση, θέτει τον πληθυσμό του καταυλισμού στο στόχαστρο των προκλήσεων από τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο καταυλισμός Αϊντα δέχεται βομβαρδισμό δακρυγόνων και χημικών 4 φορές τη βδομάδα κατά μέσο όρο, από την άλλη μεριά του τείχους. Οι αντιπαραθέσεις συχνά κλιμακώνονται με συλλήψεις και προσαγωγές νεολαίων, ενώ τον Οκτώβρη του 2015 δολοφονήθηκε μέσα στον καταυλισμό από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές ο 13χρονος Aμπούντ Σάντι.
Η αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας» είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με βουλευτές των Περιφερειών Χεβρώνας και Βηθλεέμ, με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Βηθλεέμ, με τον κυβερνήτη της Περιφέρειας της Ιεριχούς, Μαζίντ Φιτιάνι, καθώς και με τον σύμβουλο του Προέδρου Αμπάς για Διπλωματικά Ζητήματα, Μαζίντ Χάλντι, οι οποίοι ευχαρίστησαν για την επίσκεψη και για την έκφραση αλληλεγγύης, ενώ ενημέρωσαν διεξοδικά για τις κινήσεις που κάνει η Παλαιστινιακή Αρχή για την επίλυση του Παλαιστινιακού.
Την πρώτη μέρα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της «Πρωτοβουλίας» έγιναν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστίνης (κοινοβούλιο), καθώς και με τον σύμβουλο του Προέδρου Αμπάς για Διεθνή Ζητήματα, Ναμπίλ Σαάθ.