Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τουρκικές πιέσεις για «αποχώρηση» από το Μάνμπιτζ

Αποχώρηση αμάχων από την Ανατολική Γκούτα
Αποχώρηση αμάχων από την Ανατολική Γκούτα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την επιθυμία της Αγκυρας για «αποχώρηση» των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και την ανάληψη της «ασφάλειας» της περιοχής από ένοπλους Αμερικανούς και Τούρκους εξέφρασε και χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά την πρόσφατη διάψευση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, περί σχετικής «συμφωνίας».

«Δεν θα πρέπει να ψυχρανθούν οι μεταξύ μας σχέσεις», είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση «θέλει να διατηρήσει τη συμφωνία που είχε κάνει με τις ΗΠΑ» και τον προηγούμενο υπουργό Εξωτερικών για το Μάνμπιτζ. Δεν απέκλεισε μάλιστα να γίνει το επόμενο διάστημα κάποια συνάντηση ανάμεσα στον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, με τον Τούρκο αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλσίν, «όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά τους».

Λίγες ώρες μετά, ανακοινώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, σε σχέση με «διμερή και περιφερειακά θέματα», συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία. Η προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων έγινε πριν από δύο μήνες.

Το ίδιο διάστημα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην προχτεσινή αναφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ότι «η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει με τον σκληρότερο τρόπο αυτό που συμβαίνει στο Αφρίν». Χαρακτήρισε τη δήλωση «απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι «είναι εξαιρετικά περίεργο που κάποιοι από τους συμμάχους μας κοιτάζουν την κατάσταση μέσα από τα μάτια τρομοκρατών». Πάντως, η προχτεσινή αντίδραση της Μέρκελ θεωρείται η σκληρότερη δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης από την αρχή της τουρκικής επίθεσης στο Αφρίν και πιθανώς εκφράζει κλιμάκωση του παζαριού για τα γερμανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Αποχώρηση τζιχαντιστών και αμάχων από την Α. Γκούτα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ξεκίνησε χτες το απόγευμα η αποχώρηση 1.600 τζιχαντιστών και περίπου 6.000 αμάχων από την πόλη Χαράστα της Α. Γκούτα στο πλαίσιο συμφωνίας με τις κυβερνήσεις Συρίας και Ρωσίας. Πριν ξεκινήσει η αποχώρηση των δυνάμεων αυτών με τελικό προορισμό τη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, έγιναν 18 ανταλλαγές αιχμαλώτων, μεταξύ των οποίων και 13 Σύρων στρατιωτικών και πολιτοφυλάκων.

Παράλληλα, άλλες ομάδες αντικαθεστωτικών από την Α. Γκούτα επανέλαβαν τις επιθέσεις με οβίδες σε συνοικίες της Δαμασκού προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 13.

Τέλος, στο Αφρίν της βόρειας Συρίας χτες σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες στη διάρκεια προσπάθειας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ