Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΡΑΒΙΚΟΣ - ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Αμηχανία, σιωπή και αμφιλεγόμενες δηλώσεις

Μουδιασμένος και μάλλον αμήχανος ο αραβικός και ο ισλαμικός κόσμος παρακολουθεί, από την Κυριακή το απόγευμα, την εξέλιξη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Οι περισσότερες αραβικές, σύμμαχες προς τις ΗΠΑ, κυβερνήσεις αρκέστηκαν σε σιβυλλικά λακωνικά ανακοινωθέντα, στα οποία αποφεύγουν να αναφερθούν στα πλήγματα, με εξαίρεση το Κουβέιτ που τάσσεται ανοιχτά στο πλευρό των ΗΠΑ. Αν και δεν έλειψαν οι διαδηλώσεις σε αρκετές αραβικές χώρες, οι περισσότερες έληξαν χωρίς επεισόδια, με εξαίρεση τη διαδήλωση στη Γάζα. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν ορισμένες χώρες, αποφεύγοντας, όμως, την εξαιρετικά σκληρή γλώσσα.

Την ελπίδα ότι θα επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» και ότι «δε θα διευρυνθεί η σύγκρουση σε άλλες περιοχές» εξέφρασε λακωνικά ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τονίζοντας πως «δε θα πρέπει καμία αραβική χώρα να γίνει στόχος». Στο Κάιρο, σε μια σύντομη δήλωση αρκέστηκε ο σύμβουλος του Προέδρου Μουμπάρακ, Οσάμα αλ Μπαζ, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ, αν έχουν αποδείξεις και στοιχεία, δικαιούνται να αναλάβουν δράση, πλήττοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον αφγανικό λαό». Την ίδια ώρα, σε όλα τα ισλαμικά πανεπιστήμια της χώρας πραγματοποιούνταν μαζικές διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με κεντρικό σύνθημα ότι «είναι ένας πόλεμος κατά του Ισλάμ» και εκκλήσεις προς τον Μουμπάρακ να τις καταδικάσει. Οι διαδηλώσεις, υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, έληξαν ειρηνικά.

Η σαουδαραβική ηγεσία απέφυγε τις δηλώσεις και αρκέστηκε στην αναμετάδοση αποσπασμάτων συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ, πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων. Ο αλ Φαϊσάλ υποστηρίζει ότι υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις για την ενοχή του Μπιν Λάντεν, από τον οποίο, όπως υπενθύμισε, έχει αφαιρεθεί η σαουδαραβική υπηκοότητα ακριβώς γιατί η χώρα δεν έχει σχέσεις με τρομοκράτες» και συμπληρώνει ότι «η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με πόλεμο εναντίον κάποιας χώρας». Δημοσκόπηση, πάντως, έδειχνε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι οργισμένη από τις εξελίξεις, εκτιμώντας ως «άδικη» την αμερικανική στάση.

Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, σε κοινό ανακοινωθέν, με τον Σύριο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, επαναλαμβάνει ότι «στηρίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αλλά προειδοποιεί για τις συνέπειες των ανθρωπίνων απωλειών και καλεί τη συμμαχία να «ασχοληθεί με τις αιτίες που προκαλούν τη δυσαρέσκεια στον αραβικό κόσμο». Οι δύο ηγέτες τάσσονται υπέρ «της άμεσης λύσης του Παλαιστινιακού» και τονίζουν ότι «δεν πρέπει όλα τα αραβικά αιτήματα να χαρακτηριστούν τρομοκρατικά». Το κυβερνητικό συριακό ραδιόφωνο επαναλάμβανε ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλιώς θα προκαλέσει συγκρούσεις και θα απειλήσει την παγκόσμια ασφάλεια».

Διαδήλωση έγινε και στη μαροκινή πρωτεύουσα, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα του Εθνικιστικού Ισλαμιστικού Κογκρέσου ότι «πρόκειται για μια επίθεση εναντίον ενός φτωχού λαού για τα εγκλήματα μιας μικρής οργάνωσης». Σε ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών Συνεργασίας της Ραμπάτ αρκούνταν να συστήσει «σύνεση και μετρημένα πλήγματα». Διαδηλώσεις έγιναν και στο Μπαγκλαντές, ενώ ο εμίρης του Μπαχρέιν φέρεται να ζήτησε από τις ΗΠΑ διαβεβαιώσεις για την τύχη των αμάχων.

Οι, μετρημένα, αρνητικές αντιδράσεις

Στο Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ καταδίκασε τις επιθέσεις «κατά ενός αθώου και βασανισμένου λαού, που έχει υποστεί τον αυταρχισμό και την καταπίεση», προσθέτοντας ότι η τρομοκρατία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να επεκτείνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους την επιρροή τους στην Κεντρική Ασία. Ο υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Κχαραζί μίλησε για «απαράδεκτες επιθέσεις» και προειδοποίησε για «εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες», ενώ έγινε γνωστό ότι είναι σε επιφυλακή όλα τα νοσοκομεία για υποδοχή τραυματιών.

Το καθεστώς της Βαγδάτης καταδίκασε την επίθεση ως «αδικαιολόγητη, όχι επειδή είναι εναντίον μουσουλμανικής χώρας, αλλά επειδή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Ο Λιβανέζος υπουργός Πληροφοριών, Γκαζί Αρίντι, σχολίαζε, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, ότι «οι Αραβες αναρωτιούνται τι είναι, πλέον, τρομοκρατία και τι πράττει το Ισραήλ», καθιστώντας σαφές ότι δε συνεπάγεται συμπάθεια προς τον Μπιν Λάντεν. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αρκέστηκαν να κατηγορήσουν τον Μπιν Λάντεν ότι «χρησιμοποιεί το παλαιστινιακό», ενώ έκτακτα μέτρα λήφτηκαν για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών, μετά τους δύο νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες της χτεσινής διαδήλωσης στη Γάζα.

Το Σουδάν, που συμπαρατάχτηκε με την «αντι-τρομοκρατική» συμμαχία έκανε «έκκληση για τερματισμό του πολέμου κατά μιας μουσουλμανικής χώρας», εκτιμώντας ότι δεν είναι δίκαιος και αποτελεσματικός. Την ίδια ώρα, φοιτητές ισλαμικών πανεπιστημίων πραγματοποιούσαν διαδήλωση στην πρωτεύουσα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ