Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΑΚΟΣ
Να παρακολουθήσουμε τις αντιθέσεις τους

Παίρνοντας το λόγο ο Κώστας Διάκος από την «Πράσινη Πολιτική» αναφέρθηκε και στα εξής:

«Συμφωνώ ότι πράγματι αυτή η περίοδος είναι κυρίως μια περίοδος, στην οποία πρέπει να δοθεί μια μάχη ιδεών.

Και οι ιδέες που έχει να αντιπαραθέσει το αντιπολεμική κίνημα, οι ιδέες που έχει να αντιπαραθέσει ο ανθρωπισμός και η δημοκρατία έτσι όπως εμείς τη βλέπουμε, είναι προφανές σε συνολικό επίπεδο κοινές μεταξύ όλων αυτών των παρισταμένων ανεξάρτητα των οποιοδήποτε διαφορετικών κομματικών τοποθετήσεών τους.

Εχω την εκτίμησή ότι όταν το διεθνές κεφάλαιο κατάφερε να επιβάλει την παγκόσμια διαχείρισή του, ήθελε να διαμορφώσει και κάποιους όρους στο «παιχνίδι» από τους πολίτες αυτού του πλανήτη.

Μέσα από το Σιάτλ, την Πράγα, τη Γένοβα κλπ., ξαφνικά οι όροι του «παιχνιδιού» που ήθελαν να επιβάλλουν σε διεθνές επίπεδο βρήκαν αντίσταση από τους πολίτες αυτού του πλανήτη.

Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερο βάρος και κατά τη δική μου γνώμη ως προς την ενέργεια, η οποία έγινε από την πλευρά των φονταμενταλιστών Ισλαμιστών στο Μανχάταν.

Αποφεύγω, όπως βλέπετε, να χρησιμοποιήσω τη λέξη τρομοκρατία γιατί είναι μια λέξη η οποία είναι λίγο περίεργη. Π.χ. τρομοκράτες κάποτε θεωρήθηκαν οι Κούρδοι, τρομοκράτες κάποτε χαρακτηρίστηκαν οι Ιρλανδοί, τρομοκράτες σήμερα λέγονται αυτοί που έκαναν την επέμβαση στους δυο αυτούς πύργους, δολοφονική πράγματι αυτή η επίθεση, δεν έχει κανείς λόγο να μην το πει. Τρομοκράτες όμως και εδώ έχει μια σημασία έχει πει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, τον «UCK» με τον οποίο συνομιλεί. Ετσι, για να συνεννοούμαστε τη λέξη.

Νομίζω ακόμη ότι δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τον αμερικάνικο λαό με την επιλογή που κάνει η πολιτική του ηγεσία. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια που τόσο σύντομα μετά από ένα τέτοιο χτύπημα διαπιστώνουμε τέτοια αντίδραση μέσα από τον αμερικάνικο λαό.

Και θα έλεγα σε αγαστή συνεργασία πολιτικών φορέων που κάποτε δεν ήταν μαζί. Π.χ. τη διαδήλωση της Ουάσιγκτον την οργάνωσαν μαζί το Κομμουνιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών και το Κόμμα των Πρασίνων.

Ενα δεύτερο στοιχείο που είναι επίσης σημαντικό για να μη θεωρούμε την Αμερική ανίκητη θεωρώ ότι η Αμερική έχει προβλήματα. Θέλω να επισημάνω ότι στην Αμερική ογκώνεται κατά τη γνώμη μου ο ενδοκαπιταλιστικός πόλεμος, υπάρχει ο καπιταλιστικός συντηρητισμός και ο καπιταλιστικός εκσυγχρονισμός. Θα έλεγα ότι δεν υπήρχε λόγος π.χ. αν δεν υπήρχαν αντιθέσεις να υπάρχουν δυο δείκτες στο Χρηματιστήριο της Wall Street, ο Dow Jones, και ο Nasdaq.

Υπάρχει π.χ. η αντίθεση ανάμεσα στους Ευρωπαίους εκσυγχρονιστές που θέλουν τη συνθήκη του Κιότο, ο Μπους όμως επιμένει στο "όχι" λόγω πετρελαίου. Είναι κάποιες αντιθέσεις τις οποίες πρέπει να τις παρακολουθήσουμε. Δεν ξέρω πούυ θα καταλήξουν. Οφείλουμε όμως να τις δούμε.

Και τελειώνω επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που προκύπτει η ανάγκη αυτό το κίνημα να είναι αντιπολεμικό και είναι πράγματι και υπάρχει αυτή η ανάγκη, εγώ εκτιμώ ότι δε θα πρέπει να το περιορίσουμε κατά τη γνώμη μου μόνο στον πόλεμο. Θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε μια ενιαία έκφραση αντιμετώπισης αυτής της παγκόσμιας διαχείρισης, η οποία είναι και η αιτία κατά τη γνώμη μου όλης αυτής της κατάστασης την οποία περνάμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ