Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
UEFA NATIONS LEAGUE
Νέοι πειραματισμοί για την αύξηση των κερδών

Η μη εμπορικότητα των φιλικών αγώνων οδήγησε την UEFA στη δημιουργία μιας νέας πιο προσοδοφόρας διοργάνωσης, του Nations League
Η μη εμπορικότητα των φιλικών αγώνων οδήγησε την UEFA στη δημιουργία μιας νέας πιο προσοδοφόρας διοργάνωσης, του Nations League
Από την περασμένη Πέμπτη 22 Μάρτη έως την ερχόμενη Τρίτη 27 Μάρτη, το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον στρέφεται στους διεθνείς φιλικούς αγώνες, και ιδίως σ' αυτούς όπου συμμετέχουν οι 24 Εθνικές ομάδες που το καλοκαίρι θα ταξιδέψουν στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για τις ευρωπαϊκές ομάδες, όμως, τα διεθνή φιλικά πολύ σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν και θα αντικατασταθούν από τη νέα διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA), το Nations League, η πρεμιέρα του οποίου αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Στη λογική της μεγαλύτερης εμπορικότητας

Στο σύγχρονο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, όπου το κυνήγι του κέρδους αποτελεί τον ρυθμιστή των πάντων, επόμενο είναι να αναζητούνται συνεχώς νέοι τρόποι αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και της UEFA. Το κύριο «μειονέκτημα» των διεθνών φιλικών αγώνων ως προς αυτό είναι ότι στερούνται εμπορικού ενδιαφέροντος και συνεπώς δεν μπορούν να αποφέρουν τα επιθυμητά κέρδη. Βρέθηκε λοιπόν η εναλλακτική, που λέγεται Nations League. Η νέα διοργάνωση προσδοκάται να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά αυτό το κριτήριο, με όπλο τα στοιχεία ανταγωνισμού που ενσωματώνει: Ανοδος και υποβιβασμός στις Λίγκες, πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro).

Η «βιτρίνα» των οικονομικών σχεδιασμών των υπεύθυνων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και των πολυεθνικών συνεργατών τους, όμως, έχει και την «πίσω πλευρά» της. Η νέα διοργάνωση έρχεται να «φορτώσει» ακόμα περισσότερο το ήδη ασφυκτικό για τους παίκτες αγωνιστικό πρόγραμμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με τις φωνές ενάντια στις υπερβολικά πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις να αυξάνονται. Παράλληλα, ιατρικές έρευνες συνδέουν την κόπωση και την πίεση για το αποτέλεσμα με αρκετά προβλήματα υγείας που εμφανίζονται στους ποδοσφαιριστές. Με τα νέα δεδομένα, η σχετική «χαλαρότητα» που χαρακτηρίζει τους φιλικούς αγώνες αναμένεται να αντικατασταθεί από τον πιο έντονο ανταγωνισμό για το αποτέλεσμα, ο οποίος θα προκύψει από την αύξηση της πίεσης για την υλοποίηση των στόχων κάθε Εθνικής ομάδας.

Το σύστημα διεξαγωγής

Στη νέα διοργάνωση θα συμμετέχουν οι Εθνικές ομάδες από τις 55 ομοσπονδίες - μέλη της UEFA. Θα χωριστούν σε 4 κατηγορίες (League) βάσει της θέσης τους στη γενική κατάταξη της UEFA μετά τη λήξη του Μουντιάλ. Οι πρώτες 12 ομάδες της κατάταξης θα τοποθετηθούν στη League A, οι επόμενες 12 (θέσεις 13 - 24) στη League Β, οι επόμενες 15 (θέσεις 25 - 39) στη League C και οι 16 τελευταίες (θέσεις 40 - 55) στη League D. Η κάθε League θα είναι χωρισμένη σε 4 ομίλους των 3 ή 4 ομάδων, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών.

Στις League B, C και D, οι νικητές των ομίλων θα προβιβάζονται στην αμέσως υψηλότερη κατηγορία, ενώ η τελευταία ομάδα κάθε ομίλου στις League Α, Β και C θα υποβιβάζεται στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία. Οσο για τους νικητές των ομίλων στη League A, θα αγωνίζονται μεταξύ τους σε μια τελική φάση, τύπου Φάιναλ 4, προκειμένου να αναδειχθεί ο τελικός νικητής.

Κριτήριο για πρόκριση στο Euro

Θέλοντας να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, με ό,τι αυτός συνεπάγεται, η UEFA όρισε πως μέσω της διοργάνωσης θα κρίνονται και τέσσερις θέσεις πρόκρισης στο Euro που θα ακολουθεί. Θα διεξάγονται λοιπόν άλλες τέσσερις τελικές φάσεις τύπου Φάιναλ 4, ανάμεσα στους νικητές των ομίλων κάθε κατηγορίας. Από καθένα απ' αυτά τα τουρνουά, ο τελικός νικητής θα προκρίνεται στα τελικά του Euro.

Να σημειωθεί ότι ενώ η πρώτη φάση του Νations League θα διεξάγεται πριν από τα προκριματικά για το Euro (η μορφή των οποίων θα μείνει ως έχει), η τελική φάση θα διεξάγεται μετά απ' αυτά. Σε περίπτωση που μια ομάδα η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία της έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στο Euro μέσω των προκριματικών, τότε θα αντικαθίσταται από την αμέσως επόμενη της κατηγορίας, με κριτήριο την κατάταξη στη γενική βαθμολογία της UEFA. Ανοιχτό ζήτημα παραμένει το αν η διοργάνωση θα συνδέεται με την πρόκριση σε Μουντιάλ, δεδομένων και των λιγότερων θέσεων (13 ομάδες από την Ευρώπη).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ