Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙ
Μια οφειλόμενη απάντηση...

Από 30 Μάρτη έως 2 Απρίλη θα πραγματοποιηθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου τα «Πανελλήνια Μαθητικά Πρωταθλήματα Σκάκι» που διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ), όπου αναμένεται να συμμετάσχουν 1.300 και πλέον μαθητές. Πρόκειται για μια διοργάνωση που, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν πράγματι μια «γιορτή της σκέψης, του παιχνιδιού, της άμιλλας», όπως ισχυρίζεται σε άρθρο του ο Χρήστος Πιλάλης, έφορος σχολικού σκακιού της ΕΣΟ. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Εδώ και χρόνια, τα Μαθητικά Πρωταθλήματα έχουν μετατραπεί σε επικερδή μπίζνα και μηχανισμό οικονομικής αφαίμαξης των γονιών. Μέχρι πέρσι «προκριθέντες» συνοδοί θα έπρεπε να κάνουν 2 υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις σε προεπιλεγμένα ξενοδοχεία, με τα κέρδη να μοιράζονται ΕΣΟ και ξενοδόχοι.

Φέτος διαμένουν με δικά τους έξοδα σε καταλύματα της επιλογής τους. Ο έφορος σχολικού σκακιού το παρουσιάζει ως «πρώτο σημαντικό βήμα στην οικονομική διευκόλυνση των γονιών», που «περιόρισε το κόστος που είναι απολύτως αναγκαίο για τα οργανωτικά έξοδα, σε ένα παράβολο».

Η αλήθεια είναι «ελαφρώς» διαφορετική: Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν διαμαρτυρίες γονιών και συλλόγων για την απροκάλυπτη εκμετάλλευση, με αποτελέσματα: Το 2014 το ΥΠΕΠΘ υποχρεώνει την ΕΣΟ να πάψει να αποκαλεί τη διοργάνωση «Σχολικά Πρωταθλήματα». Το 2015 το θέμα φτάνει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ με πρωτοβουλία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Τέλος, το 2017 υπάρχει παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη ενάντια στην πρακτική της υποχρεωτικής διαμονής παιδιών και γονιών σε συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες.

Η ΕΣΟ φυσικά δεν παραιτείται από το κέρδος της και την «ελάφρυνση» της τσέπης των γονιών. Επιβάλλει «οργανωτικό παράβολο», ύψους 40 ευρώ για το ατομικό και 60 ευρώ για το ομαδικό (4μελείς ομάδες). Δηλαδή για ένα παιδί που αγωνίζεται στο ατομικό και στο ομαδικό με την ομάδα του σχολείου του, θα πρέπει να καταβληθούν 55 ευρώ. Ενας γονιός με 2 παιδιά θα πληρώσει 80, χώρια τα έξοδα διαμονής, μετακίνησης και διατροφής αν έρχεται από επαρχία. Και επειδή υπάρχει και ...«κοινωνική ευαισθησία», εξαιρούνται του παραβόλου οι πολύτεκνοι από το 3ο παιδί και πάνω (!).

Ετσι, λοιπόν, εάν η ΕΣΟ πέρσι εισέπραξε 25.000 ευρώ από τη μοιρασιά με τα ξενοδοχεία, φέτος προσδοκά κέρδη άνω των 50.000 ευρώ! Μάλιστα, για να σιγουρευτεί ο τζίρος, οι «προκριθέντες» φέτος σχεδόν διπλασιάστηκαν. Και αυτά όταν τα οργανωτικά έξοδα πέρσι, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, ήταν 10.000, ενώ φέτος αναμένονται πολύ μικρότερα.

Μια ιδέα για το πού οδηγούνται οι αθλητικές διοργανώσεις όταν πρυτανεύει η λογική του κέρδους, έδωσαν και τα περιφερειακά πρωταθλήματα Αττικής που προηγήθηκαν: Για άλλη μια φορά παραδόθηκαν στην υπεραγορά του «The Athens Mall», αξιοποιήθηκαν για την προβολή ιδιωτικού φορέα στο χώρο της Εκπαίδευσης, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων διογκώθηκε προκειμένου να αυξηθούν οι εισπράξεις των «παραβόλων συμμετοχής». Από άποψη εξυπηρέτησης του τζίρου των καταστημάτων εστίασης η διοργάνωση πήρε άριστα, δύσκολα όμως μπορεί κανείς να ισχυριστεί το ίδιο από τη σκοπιά των αναγκών των παιδιών που αγωνίζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ολα αυτά, και άλλα συναφή, είναι εν γνώσει τόσο της ΓΓΑ όσο και του υπουργείου Παιδείας. Είναι σε πλήρη αρμονία με την παράδοση του αθλητισμού στην επιχειρηματική δράση που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακολουθώντας κατά πόδας το παράδειγμα των προηγούμενων. Είναι γνωστά και στον συγγραφέα του παραπάνω άρθρου - πρόκλησης, ο οποίος ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει υπηρετήσει από κυβερνητικές θέσεις την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο ΥΠΕΠΘ και το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Ο σχολικός αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα των μαθητών και υποχρέωση της πολιτείας να τον παρέχει. Οι μαθητές είναι παιδιά με δικαιώματα και όχι πελάτες προς εκμετάλλευση.


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ
Μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ 2004 - 2016 με τη «Νέα Σκακιστική Κίνηση»


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org