Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» τον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την παράδοση του εγχώριου ενεργειακού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, ως κομμάτι της στρατηγικής της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε «κόμβο» διανομής αλλά και παραγωγής Ενέργειας.

Μετά την κύρωση από τη Βουλή, με τις ψήφους και της ΝΔ, των συμβάσεων παραχώρησης σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους των τεσσάρων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επισπεύδει με ανάλογες συνοπτικές διαδικασίες την παράδοση τριών ακόμη θαλάσσιων περιοχών, δύο δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία ακόμη στο Ιόνιο, για τον ίδιο σκοπό.

Στο σχετικό διαγωνισμό προσφορές για τις περιοχές της Κρήτης υπέβαλαν στην «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων» (ΕΔΕΥ) το κοινοπρακτικό σχήμα TOTAL (40%, ως διαχειριστής), «ExxonMobil» (40%) και ΕΛΠΕ (20%) και για τη θαλάσσια περιοχή στη Δ. Ελλάδα (Ιόνιο) το επιχειρηματικό σχήμα «Repsol» (50%, διαχειριστής) και ΕΛΠΕ (50%).

Υπενθυμίζουμε ότι οι συμβάσεις που εγκρίθηκαν από τη Βουλή αφορούν ένα θαλάσσιο και τρία χερσαία κοιτάσματα στη Δ. Ελλάδα και, συγκεκριμένα, τη θαλάσσια περιοχή «2» του Ιονίου Πελάγους στις εταιρείες TOTAL, «Edison» και ΕΛΠΕ, τη χερσαία περιοχή Αρτα - Πρέβεζα στα ΕΛΠΕ, την Αιτωλοακαρνανία στην «Energean Oil & Gas», σε συνεργασία με την BP, και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο στα ΕΛΠΕ.

Πηγές του ΥΠΕΝ και της ΕΔΕΥ το προηγούμενο διάστημα, με δηλώσεις τους, εξέφραζαν «αισιοδοξία» ότι είναι εφικτό η αξιολόγηση των προσφορών για τις δύο νέες περιοχές που «βγάζει στο σφυρί» η κυβέρνηση, να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε αμέσως μετά οι συμβάσεις να είναι έτοιμες για έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο και να προωθηθούν επίσης για κύρωση από τη Βουλή.

Στο μεταξύ, η ΕΔΕΥ, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, συνεχίζει με... εντατικούς ρυθμούς «την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού» για τον τομέα έρευνας και αξιοποίησης των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας και για το λόγο αυτό στελέχη της θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Αμερικανική Πετρελαιογεωλογική Ενωση (American Association of Petroleum Geologists, AAPG/ICE), στη Γρανάδα της Ισπανίας, το οποίο ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν από τα στελέχη της ΕΔΕΥ νέα στοιχεία μελετών «του πρωτογενούς έργου που πραγματοποιεί η εταιρεία τους τελευταίους 12 μήνες», όπως αναφέρει, και ειδικότερα στοιχεία που αφορούν το Βόρειο και Βορειοδυτικό Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Συνοπτική παρουσίαση των παραπάνω μελετών θα πραγματοποιηθεί και στο 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Ν/Α Μεσόγειο, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μάρτη, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Με λίγα λόγια, η ΕΔΕΥ θα βγάλει «στη γύρα» νέα ερευνητικά δεδομένα για τον εγχώριο ενεργειακό πλούτο, επιβεβαιώνοντας αυτό που καταγγέλλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή ο φορέας αυτός, μια «ΑΕ» που απλώς εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ισοδυναμεί με ένα γραφείο διανομής του ενεργειακού πλούτου της χώρας, σε μία χούφτα ενεργειακούς ομίλους που θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος...


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ