Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
Με μεγάλη συμμετοχή έγιναν οι εκλογές για την Εθνοσυνέλευση

Εκλογές για την ανάδειξη των 605 μελών της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας και των 1.265 μελών των επαρχιακών συμβουλίων που εκλέγονται κάθε 5 χρόνια (ενώ κάθε 2,5 χρόνια εκλέγονται τα μέλη των τοπικών συμβουλίων) πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Κούβα. Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης θα εκλέξουν στις 19 Απρίλη το νέο Κρατικό Συμβούλιο και τον νέο Πρόεδρο της χώρας, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο σημερινός Πρόεδρος και Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, δεν θα είναι πάλι υποψήφιος.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία (λόγω και της διαφοράς της ώρας) που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, ενώ υπολειπόταν μία ώρα για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και λόγω της παράτασης κατά μία επιπλέον ώρα σε 41 δήμους της χώρας όπου υπήρχε για μεγάλο διάστημα ισχυρή βροχόπτωση, η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές είχε ξεπεράσει το 78,5% από τα 8.740.569 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους πολίτες ηλικίας άνω των 16 ετών.

Με βάση το εκλογικό σύστημα, το ΚΚ Κούβας, η ΚΝ Κούβας, οι μαζικοί φορείς, συνδικάτα, αγροτικές ενώσεις, ενώσεις γυναικών, φοιτητών κ.λπ. κάνουν προτάσεις χωρίς να καταρτίζουν λίστες και ψηφοδέλτια και από τις Λαϊκές Συνελεύσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τα πρόσωπα που προτείνονται για να είναι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν το 50% συν 1. Επίσης, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είναι ανακλητοί. Αυτή η διαδικασία των εκλογών (προτάσεις, ανάδειξη υποψηφιοτήτων) ξεκίνησε με τις εκλογές για τα τοπικά συμβούλια τον περασμένο Νοέμβρη.

Η όλη διαδικασία και η χτεσινή ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε από την Εθνική Εκλογική ως απόλυτα πετυχημένη και μαζική. Σε δηλώσεις τους, στελέχη της ηγεσίας της χώρας, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, υπογράμμισαν την αξία που έχει ο λαός να στηρίζει τις κατακτήσεις του, την κυριαρχία του και το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ