Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση τιμής στην 59η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης

Η πρέσβειρα της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Γκονζάλες Κορτίνα
Η πρέσβειρα της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Γκονζάλες Κορτίνα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή το πρωί, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης για την 59η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση, για άλλη μια φορά, διατρανώθηκε η αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό και τη σοσιαλιστική του επανάσταση, που αντιμετωπίζει την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η πρέσβειρα της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Γκονζάλες Κορτίνα, ευχαρίστησε για τη διαρκή αλληλεγγύη στη χώρα της και σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες λόγω του αποκλεισμού και της επιθετικής πολιτικής και της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ, «η Κούβα συνεχίζει με την επικαιροποίηση του οικονομικού και κοινωνικού της μοντέλου και θα συνεχίζει να παλεύει για μια πατρίδα κυρίαρχη, ανεξάρτητη, σοσιαλιστική, δημοκρατική, βιώσιμη και ευημερούσα».

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα κάνει συμβιβασμούς στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. «Θα διατηρήσουμε τις θέσεις και τις αρχές μας σε όλους τους τομείς στις διεθνείς μας σχέσεις, για τα δικαιώματα των λαών, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη με τις καλύτερες ιδέες της ανθρωπότητας. Κανείς και με τίποτα δεν θα μας βγάλει από αυτήν την πορεία, να είστε σίγουροι γι' αυτό», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας της στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και στο δικαίωμα του λαού της να επιλέγει αυτός το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει.

Ο πρόεδρος του Ελληνικουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας
Ο πρόεδρος του Ελληνικουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας
Κατέληξε ενημερώνοντας για την πρωτοβουλία της πρεσβείας να διοργανώσει διαγωνισμό στην Ελλάδα για παιδιά (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών Κουβανών που ζουν στη χώρα μας) και έφηβους, με θέμα: «Με την Κούβα στην καρδιά». Οι εργασίες των παιδιών, κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, ζωγραφιές, φωτογραφίες και ό,τι άλλο, μπορούν να αποστέλλονται στην πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα και το Γενάρη του 2019 θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των παιδιών.

Παράδειγμα για τους αγωνιζόμενους λαούς

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στις επαναστατικές παραδόσεις του κουβανικού λαού, από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας ενάντια στην ισπανική αποικιοκρατία, τον πρωτοπόρο ρόλο του επαναστάτη διεθνιστή και εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί (στις 28 Γενάρη συμπληρώθηκαν 165 χρόνια από τη γέννησή του), μέχρι τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Εκανε αναφορά και στο κορυφαίο γεγονός της επίθεσης στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο στις 26 Ιούλη 1953, για να καταλήξει: «Στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της νεοαποικιακής εξάρτησης, τα πλαίσια του επαναστατικού προγράμματος της Μονκάδα είχαν ήδη ξεπεραστεί. Η ομοιότητα, η ταυτότητα, καλύτερα, του προγράμματος αυτού με τα πρώτα μέτρα που πήρε η επαναστατική κυβέρνηση μετά τη νίκη το 1959, είναι πασιφανής. Ηταν μέτρα που δεν ξεπερνούσαν ουσιαστικά τα πλαίσια μιας καλοπροαίρετης αστικής δημοκρατίας. Ηταν όμως ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας και κυρίως των βορειοαμερικανικών μονοπωλίων και της αμερικανικής κυβέρνησης, που αντέδρασαν βίαια.

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Η Επανάσταση μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την ντόπια και εξωτερική οικονομική και στρατιωτική αντίδραση, με αποκορύφωμα τη νίκη στον Κόλπο των Χοίρων. Χτυπήθηκαν αποφασιστικά οι οικονομικές δομές του ιμπεριαλιστικού και ντόπιου κεφαλαίου στην πόλη και την ύπαιθρο και δημιουργήθηκαν οι βάσεις ενός κρατικού τομέα με σοσιαλιστικό προσανατολισμό στη βιομηχανία και τις κοινωφελείς υπηρεσίες.

Ετσι, σηματοδοτήθηκε το ξεπέρασμα της πρώτης απελευθερωτικής - αντιιμπεριαλιστικής φάσης. Λαός και ηγεσία συνειδητοποίησαν πως οποιεσδήποτε, έστω και μικρές, αποκλίσεις από το μοντέλο της εξάρτησης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δεν είναι δυνατές μέσα στα πλαίσια της αστικής κυριαρχίας και απαιτούν την ανατροπή της, πως η επανάσταση στην Κούβα, αλλά και σ' ολόκληρη τη Λατινική Αμερική δεν μπορεί παρά να είναι σοσιαλιστική».

Ακολούθησε το ντοκιμαντέρ του Βίκτορ Πάλεν, του 1959, με τίτλο: «Η αλήθεια για την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο», με αφηγητή τον προοδευτικό ηθοποιό Ερολ Φλιν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του Κόμματος, και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ενώ από την ΚΝΕ ο Πασχάλης Καγιάννης, μέλος του ΚΣ, και η Ναταλία Γεράνιου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Γρηγόρης Αναγνώστου από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, και πολλοί εκπρόσωποι φορέων του λαϊκού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ