Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μεγάλη αποχή και ενίσχυση συντηρητικών δυνάμεων

«Νικητής» στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Κολομβία αναδείχθηκε η αποχή, που έφτασε το 53% για τη Γερουσία (το 2014 ήταν στο 56%) και το 52,4% για τη Βουλή των Αντιπροσώπων (από 56%), στο σύνολο του εκλογικού σώματος που ήταν κάπου 36 εκατομμύρια. Στους κερδισμένους είναι το αντιδραστικό «Δημοκρατικό Κέντρο» του πρώην Προέδρου της χώρας Αλβαρο Ουρίμπε, από τους κύριους πολέμιους της ειρηνευτικής συμφωνίας με το αντάρτικο κίνημα «Eνοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού» (FARC - ΕP) του Νοέμβρη του 2016, που ήταν από τα βασικά θέματα της εκλογικής αναμέτρησης. Το κόμμα αυτό πήρε για τη Γερουσία των 107 εδρών 19 έδρες και για τη Βουλή των 171, 32 έδρες, ενώ ο Ουρίμπε είναι ο γερουσιαστής με τις περισσότερες ψήφους (875.544). Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε το επίσης αντιδραστικό κόμμα «Ριζοσπαστική Αλλαγή» με 16 γερουσιαστές και 30 βουλευτές και ακολουθούν: Το Συντηρητικό Κόμμα με 15 γερουσιαστές και 12 βουλευτές, το Φιλελεύθερο με 14 και 35, το Κόμμα της Ενότητας (του νυν Προέδρου της χώρας Χ. Μ. Σάντος, που τίθεται υπέρ της συμφωνίας ειρήνης ως μέσου για να εξυπηρετηθούν οι επενδύσεις του κεφαλαίου) με 14 γερουσιαστές και 25 βουλευτές (έχοντας απώλειες από το 2014), η Συμμαχία των Πρασίνων με 10 γερουσιαστές και 9 βουλευτές, ο «Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος», σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, με 5 γερουσιαστές και 2 βουλευτές, η «Συμμαχία της Αξιοπρέπειας» (εκλογική συνεργασία που συσπειρώνει την «Πατριωτική Ενωση», όπου συμμετέχουν το Κολομβιάνικο ΚΚ και διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις) με 4 γερουσιαστές και 2 βουλευτές, και άλλες μικρότερες δυνάμεις. Το κόμμα FARC (Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας), που προήλθε από το αντάρτικο κίνημα των FARC - EP, με επίσης σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης», έχει 5 γερουσιαστές και 5 βουλευτές, όπως προβλεπόταν στην ειρηνευτική συμφωνία για την επόμενη και μεθεπόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, αφού σε αυτές θα αποφασιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι της ειρηνευτικής συμφωνίας. Στην κάλπη της Κυριακής συγκέντρωσε γύρω στο 1%.

Από τα αποτελέσματα των εκλογών καταγράφεται ένας κατακερματισμός, με ενίσχυση συντηρητικών δυνάμεων, ενώ αυτά αποτέλεσαν το πρώτο βήμα για τις προεδρικές εκλογές που έρχονται το Μάη. Πραγματοποιήθηκε επίσης μια παράλληλη διαδικασία για την επιλογή των προεδρικών υποψηφίων στις επικρατέστερες λίστες της «αριστεράς» και της «δεξιάς». Στην πρώτη επικράτησε ο Γκουστάβο Πέτρο, σοσιαλδημοκράτης, πρώην δήμαρχος Μπογκοτά, ο οποίος τη δεκαετία του '80 συμμετείχε στο ένοπλο κίνημα «M-19» (που στη συνέχεια προσαρμόστηκε στο σύστημα) και τώρα ηγείται του κινήματος «Ανθρώπινη Κολομβία», παίρνοντας 2,8 εκατομμύρια ψήφους ή 89,69%, έναντι του Κάρλος Καϊσέδο, πρώην δημάρχου Σάντα Μάρτα, πόλης στα βόρεια της χώρας, ο οποίος πήρε 514.978 ψήφους και 15,30%. Στη διαδικασία της «δεξιάς» επικράτησε ο Ιβάν Ντούκε από το κόμμα του Ουρίμπε με 4.038.101 ψήφους ή 67,74%, έναντι των άλλων δύο υποψηφίων, Μάρθα Λουσία Ραμίρεζ (25,79%) και Αλεχάντρο Ορντονιές (6,45%). Στις προεδρικές εκλογές κατεβαίνουν επίσης με σημαντικές δυνάμεις ο Σέρχιο Φαχάρντο, που στηρίζεται από τη Συμμαχία Πρασίνων και τον «Δημοκρατικό Εναλλακτικό Πόλο», και ο Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, που ήταν διαπραγματευτής στην ειρηνευτική συμφωνία κατά τις συζητήσεις στην Αβάνα και στηρίζεται από το Φιλελεύθερο Κόμμα.

Θυμίζουμε επίσης ότι η FARC έχει αποσύρει τον υποψήφιο για προεδρία ηγέτη της, Ροντρίγκο Λοντόνιο ή Τιμολέον Χιμένες, λόγω μη εγγυήσεων διεξαγωγής της προεκλογικής καμπάνιας και προβλημάτων υγείας του ίδιου, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ